Η Αγκυρα απειλεί με νέες έρευνες στην Κύπρο

Η Αγκυρα απειλεί με νέες έρευνες στην Κύπρο

«Τα Βαρώσια θα ανοίξουν» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με έναρξη των σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ ανακοίνωσε επίσημα το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για να προετοιμαστεί η επικείμενη άφιξη του Ερντογάν στη νήσο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσαβούσογλου, αφού υπενθύμισε τις γεωτρήσεις που έχει κάνει η Τουρκία στο παρελθόν, απείλησε δηλώνοντας: «Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η δίκαιη κατανομή εσόδων. Η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για τη δίκαιη κατανομή. Σε αντίθετη περίπτωση, εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό. Τότε στις περιοχές που μας έχει παραχωρήσει άδειες η “ΤΔΒΚ” θα συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, και δεν θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της “ΤΔΒΚ”».

Ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε να αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς ανέφερε πως «έχει περάσει η ημερομηνία λήξης των αποφάσεων αυτών» και ισχυρίστηκε ότι «στο νησί υπάρχουν δύο ισότιμοι, κυρίαρχοι λαοί, οι οποίοι έχουν δύο διαφορετικά, ανεξάρτητα κράτη. Κι ας αναγνωριστεί κι ας μην αναγνωριστεί, κι ας αρέσει κι ας μην αρέσει αυτή η κατάσταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παρά την προειδοποίηση της Ε.Ε. μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα των Βαρωσίων, έδειξε πως η Αγκυρα δεν αλλάζει τις προθέσεις της στο θέμα αυτό, καθώς τόνισε πως «τα Βαρώσια θα ανοίξουν με διάφανο και νόμιμο τρόπο, δεν θα υπάρχει παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε όλα τα βήματα τα οποία θα κάνει η “ΤΔΒΚ”».

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως η πολιτική που στηρίζει η Αγκυρα είναι αυτή των δύο κρατών, ενώ προκάλεσε εντύπωση πως μίλησε για τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». «Η Κύπρος δεν είναι η παλαιά Κύπρος, η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλαιά ανατολική Μεσόγειος, με τον ενεργειακό πλούτο, τους υδρογονάνθρακες, και με την αλλαγή της συνεργασίας αυξάνεται η σημασία της “Γαλάζιας Πατρίδας” της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή» δήλωσε.

Ο Ομέρ Τσελίκ ανακοίνωσε επίσημα τη φιέστα που ετοιμάζει η Αγκυρα, σημειώνοντας πως «φέτος θα έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Διότι είναι μια περίοδος που αυξήθηκε η επιθετικότητα εναντίον της “TΔΒΚ”. Είναι μια περίοδος που γίνονται προσπάθειες καταπάτησης δικαιωμάτων της “ΤΔΒΚ” και γίνεται μαύρη προπαγάνδα. 

Ετσι με τον πρόεδρό της, η Τουρκική Δημοκρατία θα δείξει πως είναι δίπλα στην “ΤΔΒΚ”. Φέτος θα δείξει με μεγαλύτερο νόημα πως βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων. Ολο το κόμμα μας θα κάνει το ίδιο. Ολοι μας θα είμαστε εκεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή