Εστίαση και χώροι ψυχαγωγίας: Η «έκρηξη» κρουσμάτων επαναφέρει τη συζήτηση για αμιγείς και μεικτούς χώρους

Εστίαση και χώροι ψυχαγωγίας: Η «έκρηξη» κρουσμάτων επαναφέρει τη συζήτηση για αμιγείς και μεικτούς χώρους

Στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για το εάν, πέρα από αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και μεικτοί χώροι, με φόντο τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για το εάν, πέρα από αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και μεικτοί χώροι, με φόντο τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τη κυβερνητικές πηγές, στο μικροσκόπιο βρίσκεται η πορεία των κρουσμάτων, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι συζήτηση για καθολική χρήση μάσκας. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι η μάσκα ουδέποτε καταργήθηκε, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική τόσο στους κλειστούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Ως προς τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά για τα κέντρα διασκέδασης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι έλεγχοι σε κλειστούς χώρους θα είναι αυστηρότατοι, ενώ αντίστοιχοι έλεγχοι θα λαμβάνουν χώρα επίσης σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

Σκέρτσος: Το μήνυμα είναι ένα, εμβολιαστείτε

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι «κλεισίματα δεν θα υπάρξουν». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μήνυμα είναι ένα: «εμβολιαστείτε».

Διευκρίνισε επίσης ότι «πρέπει να είμαστε δίκαιοι και απέναντι στην πλειοψηφία, η πλειοψηφία είναι προστατευμένη, επομένως δεν μιλάμε για κοινωνίες δύο ταχυτήτων». Στάθηκε, δε, στην ανάγκη τήρησης των μέτρων, επισημαίνοντας ότι η νέα μετάλλαξη είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους, ενώ ανέφερε ότι τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Ερωτηθείς για τη χρήση μάσκας, είπε ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο των ΗΠΑ, όπου έχει αφαιρεθεί η μάσκα σε πολλούς χώρους. Τόνισε ότι στην Ελλάδα η σύσταση είναι η μάσκα να συνεχίσει να χρησιμοποιείται και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχουν σταλεί αντιφατικά μηνύματα από την κυβέρνηση. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο στη χρήση μάσκας.

Καθιστοί στα μπαρ

Σημειώνεται ότι από αύριο Πέμπτη, οι πελάτες στους χώρους διασκέδασης δεν θα επιτρέπεται να είναι όρθιοι, ενώ θα υπάρχει λουκέτο από την πρώτη παράβαση. 

Ειδικότερα, όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθημένους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.

Για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. η πρώτη παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ και σφράγιση από την επομένη, διάρκειας επτά ημερών. Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ και θα κλείνουν επίσης για επτά ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι ενιαίο στις 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ισχύει για 15 ημέρες, ενώ σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Άξιζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβάλλονται ακόμα και μέρες μετά την παράβαση, με βάση υλικό από το οποίο αυτή θα εντοπίζεται (π.χ. φωτογραφίες ή βίντεο σε social media).

1.797 κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.797 νέα κρούσματα – τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί σε μία ημέρα στη χώρα από την 1η Ιουνίου 2021. Προς το παρόν οι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας δεν έχουν επηρεαστεί. Χθες δηλώθηκαν 8 θάνατοι ασθενών με COVID-19, διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 168 ασθενείς και καταγράφηκαν 48 νέες εισαγωγές για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στη χθεσινή, έκτακτη ενημέρωση, συνέδεσε την αύξηση αυτή με τον συγχρωτισμό σε χώρους διασκέδασης. Οπως τόνισε, η μέση ηλικία των κρουσμάτων του τελευταίου δεκαημέρου είναι πλέον τα 27 έτη και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης.

Το 32% των κρουσμάτων κατά την ιχνηλάτηση δηλώνει ως πιθανή έκθεσή του στον ιό συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε το παράδειγμα του Νότιου Τομέα Αθηνών, όπου το 66% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα 15 έως 24 ετών, ενώ μόνο χθες στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ σε Αλιμο και Γλυφάδα τα ποσοστά θετικότητας ήταν 6,1% και 8,4%, αντίστοιχα.

Την εικόνα αύξησης της επιδημίας επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σύμφωνα με τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αττικής, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου αυξήθηκαν κατά 65%, 171% και 47%, αντίστοιχα. Οπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα», σημείωσε.

Αμιγείς χώροι: Πληρότητα – Χρήση Μάσκας

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, είχε ανακοινωθεί ο διαχωρισμός των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους κατά της COVID-19 και σε μεικτούς χώρους, από τις 15 Ιουλίου. 

Στους αμιγείς κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα θα ισχύει πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων. Στους αμιγείς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων θα ισχύει η πληρότητα 85% και δεν θα απαιτείται μάσκα ενώ στα αμιγή υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%. Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα (αμιγείς χώροι) προβλέπεται πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self-test των γονέων. 

Μεικτοί χώροι: Πληρότητα – Χρήση Μάσκας

Ως προς τους μεικτούς κλειστούς χώρους, η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test. Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Στα μεικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid-test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους. Τέλος, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα για μη εμβολιασμένους. 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή