Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα τρία «κλειδιά» της ρύθμισης

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα τρία «κλειδιά» της ρύθμισης

Καμία απόλυση στο Δημόσιο, άδεια άνευ αποδοχών επ’ αόριστον, ο εργοδότης θα μπορεί να ξέρει αν ο εργαζόμενος έχει εμβολιαστεί

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα κινείται σε τρεις κεντρικούς άξονες: Πρώτον, δεν θα υπάρχει τελικά παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα ενεργοποιηθεί –για όσους είναι υποχρεωτικός– η άδεια άνευ αποδοχών. Δεύτερον, ο χρόνος που θα τίθεται κάποιος σε αναστολή εργασίας θα προσδιορίζεται «έως το τέλος της πανδημίας». Αυτό σημαίνει πως όταν κριθεί πως δεν υπάρχει πλέον υγειονομικός κίνδυνος, ο υπάλληλος θα επανέλθει κανονικά στη θέση του. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να βάλει τέλος στην παραφιλολογία για απολύσεις. Τρίτη ρύθμιση που αναμένεται να υπάρχει στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι πως ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα θα έχει το δικαίωμα να ζητάει να μάθει από τον εργαζόμενο εάν έχει αποκτήσει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό βεβαίως δεν καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, ούτε αποτελεί λόγο απόλυσης. Αλλά είναι προφανές πως στον ιδιωτικό κλάδο δεν υπάρχει μονιμότητα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ανησυχία ειδικών για τη «Δέλτα»: «Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες»

Κάλεσμα

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε για μία ακόμα φορά κάλεσμα στους πολίτες να εμβολιαστούν. Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον επίτροπο, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, ανέφερε πως «η πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «με την ολοκληρωμένη εκστρατεία που έχουμε οργανώσει» και «με την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ κινήτρων και αντικινήτρων, βλέπουμε τους εμβολιασμούς να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας, η συνεργασία που υπήρξε για την προμήθεια και διανομή εμβολίων αλλά και για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Μπρετόν για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στο μέτωπο των εμβολίων, ενώ τον ευχαρίστησε και για τη στήριξη στην πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό, «το οποίο ήταν μια ιδέα που εμείς προωθήσαμε πρώτοι και την υποστηρίξατε». 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ολα όσα ισχύουν για τους εμβολιασμένους – Στο τραπέζι νέο κύμα… κινήτρων

Βήματα εμπρός

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επόμενη φάση, μετά την πανδημία, λέγοντας πως «πιστεύω ότι έχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα» και η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα κάνει βήματα εμπρός όχι μόνο στο αναπτυξιακό κομμάτι, αλλά και σε αυτό της καινοτομίας. Από την πλευρά του, ο κ. Μπρετόν εξήρε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικό», με «έμφαση στο ψηφιακό σκέλος και στην πράσινη μετάβαση –αλλά κυρίως στο ψηφιακό κομμάτι, το οποίο ξεπερνούσε τον μέσο όρο–, κάτι το οποίο είναι θετικό». Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε ειδικά σε κάποιες εφαρμογές για υποδομές και δορυφορικές υποδομές αλλά και ασφαλείς επικοινωνίες, καθώς και στη διάθεση «να πραγματοποιηθούν διασυνοριακά έργα» που, όπως είπε, «αποτελούν “κλειδί” για την Ευρώπη».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικό το τεστ για την επιστροφή από τα νησιά για τους ανεμβολίαστους

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή