Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα με Βαρώσια από Ερντογάν

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα με Βαρώσια από Ερντογάν

Με ομιλία του από τα Κατεχόμενα ανακοίνωσε σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενόψει πιθανής νέας διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, και αγνοώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και συγκεκριμένα της περιοχής των Βαρωσίων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, στην ομιλία του από την αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ», δήλωσε πως «η ζωή στα Βαρώσια θα ξεκινήσει και πάλι. Με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και στα Βαρώσια θα ανοίξουν οι πύλες για μια νέα εποχή που θα είναι προς όφελος όλων. Το άνοιγμα σε μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου, δείχνει πως οι τουρκοκυπριακές αρχές ασχολούνται με το θέμα με μεγάλη ευαισθησία. Η περιοχή αυτή δεν θα είναι το σύμβολο της μη επίλυσης, αλλά του λαμπρού μέλλοντος και της ηρεμίας της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αποκάλυψε το σχέδιο των Τουρκοκυπρίων, καθώς τόνισε πως «θα αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική ζώνη περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της κλειστής πόλης και αυτό θα είναι το δεύτερό μας βήμα στο άνοιγμα της Αμμοχώστου. Ετσι, όσοι θέλουν επιστροφή και αιτηθούν στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», θα δοθεί η δυνατότητα να ληφθεί η απόφαση από την επιτροπή προς αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kιbιs Postasι, η περιοχή που θα ανοίξει ο Ερντογάν είναι αυτή του Αγίου Νικολάου και καλύπτει τα περίχωρα της μεγάλης εκκλησίας στην είσοδο της πόλης.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως τα ιδιωτικά ακίνητα στην περιοχή, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από «στρατιωτικό καθεστώς», θα επιστραφούν σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι είχαν ήδη υποβάλει αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» και τονίζει πως οι ιδιοκτήτες περιουσιών έχουν τρεις επιλογές: την επιστροφή, την αποζημίωση ή την ανταλλαγή περιουσιών. Στόχος της Αγκυρας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των αιτούντων, που με έμμεσο τρόπο θα αναγνωρίζουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση στην Αμμόχωστο.

Ο κ. Ερντογάν στην έντονη ρητορική του συμπεριέλαβε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανάμεσα στους «εχθρούς των Τούρκων». Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος σε διαδικτυακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, επεσήμανε πως «σήμερα όλοι οι εχθροί των Τούρκων, μαζί με τον Μητσοτάκη, μάλλον με τηλεδιάσκεψη στις ΗΠΑ, θα κάνουν μια ομιλία εναντίον μας ως απάντηση σε εμάς. Οσοι εχθροί των Τούρκων υπάρχουν ας το κάνουν. Εμείς το μήνυμά μας το δίνουμε. Εμείς θα υποστηρίξουμε το δίκαιό μας». Ο ίδιος κατηγόρησε την Ε.Ε. πως δεν έδωσε την οικονομική βοήθεια που είχε υποσχεθεί στους Τουρκοκυπρίους και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως δεν το έκαναν καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «η ζωή αυτών είναι χτισμένη πάνω στο ψέμα! Δεν είναι έντιμοι».

Για άλλη μία φορά αναφέρθηκε στα τηλεφωνήματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που τόνισαν στον ίδιο να μην κάνει δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενόχληση, αλλά ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως «δεν θα πάρουμε τη σχετική άδεια από εσάς».

Λίγη ώρα πριν από την αναχώρησή του, ο Τούρκος πρόεδρος μέσω τηλεδιάσκεψης εγκαινίασε διάφορα έργα, ανάμεσά τους τη δημιουργία ενός κυλικείου και τη συντήρηση του ιστορικού τζαμιού Μπιλάλ Αγά στα Βαρώσια. Ο ίδιος υποστήριξε πως «η απόφαση του ανοίγματος της Αμμοχώστου μας αύξησε περισσότερο τη χαρά για τη γιορτή μας. Τα Βαρώσια θα ανοίξουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, χωρίς να παραβιαστούν τα δικαιώματα κανενός, και θα επιστρέψουν στις παλιές όμορφες ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή