Επιστολή Μηταράκη προς την Ε.Ε. και τον Frontex

Επιστολή Μηταράκη προς την Ε.Ε. και τον Frontex

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην Τουρκία και συγκεκριμένα το τουρκικό λιμενικό κατονομάζει ως υπευθύνους για το ναυάγιο της 30ής Ιουλίου, ανοιχτά της Λέσβου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Frontex. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 10 άνθρωποι από το ελληνικό Λιμενικό, ενώ τρεις ακόμα αγνοούνται. 

«Στο ναυάγιο της 30ής Ιουλίου, η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε την πορεία της παράνομα από τις τουρκικές ακτές. Η τουρκική ακτοφυλακή την είδε, την πλησίασε, αλλά της επέτρεψε να συνεχίσει την πορεία της και την παράνομη είσοδό της στα χωρικά ύδατα της Ε.Ε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, με ήρεμα νερά, έκανε ελιγμούς που προκάλεσαν κυματισμούς, οι οποίοι επέφεραν την ανατροπή της φουσκωτής λέμβου, και απομακρύνθηκε», αναφέρει ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης ενημερώνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η φουσκωτή λέμβος, που μετέφερε 13 πολίτες τρίτων χωρών, αναποδογύρισε εντός των τουρκικών υδάτων, μεταξύ της Λέσβου και των τουρκικών ακτών. «Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξαν η Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία», συνεχίζει στην επιστολή του ο υπουργός, «είναι ξεκάθαρο ότι η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε από τουρκική ακτή, ονόματι Altinova, προσεγγίστηκε από το Τουρκικό Λιμενικό περίπου στις 03.50 και η τουρκική ακταιωρός όχι μόνο δεν προσπάθησε να τη σταματήσει ή να της αλλάξει πορεία, αλλά της επέτρεψε να συνεχίσει και τελικά να εισέλθει παρανόμως στα νερά της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μάλιστα, επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «τα νερά ήταν ήρεμα την ώρα που η τουρκική ακταιωρός προσέγγισε τη φουσκωτή λέμβο και, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, έκανε ελιγμούς κοντά στη λέμβο, οι οποίοι προκάλεσαν κυματισμούς, που οδήγησαν στο αναποδογύρισμά της». Μπροστά στην αδράνεια της τουρκικής ακτοφυλακής οι άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής «προσήλθαν για έρευνα και διάσωση μισό ναυτικό μίλι εντός του τουρκικών υδάτων, διασώζοντας 10 ανθρώπους» καταγράφεται στην επιστολή. «Στο περιστατικό αυτό, η ανευθυνότητα της Τουρκίας συγκρούεται ευθέως με το καθήκον προστασίας της ζωής στη θάλασσα και τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα», καταλήγει ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν τηρεί τους όρους της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή