Στην ταχεία αναθέρμανση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία στοχεύει, μεταξύ άλλων, η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Σκόπια, που πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου του Μπουγιάρ Οσμάνι. Η επίσκεψη του κ. Δένδια, παρότι συζητείται ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για αρκετούς μήνες, καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία εκτυλίσσεται ακόμη μία επίδειξη προβολής ήπιας ισχύος της Τουρκίας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε μια μικρή περιοδεία στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι κυβερνήσεις Αγκυρας και Σκοπίων προχώρησαν σε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που θορύβησε την Αθήνα. Βέβαια, την ίδια στιγμή παραμένουν στη Βουλή των Ελλήνων πρωτόκολλα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών που περιλαμβάνουν και την αμυντική συνεργασία.
Σημειώνεται ότι μετά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα, διά της αποστολής επιτήρησης του εναέριου χώρου με F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), υπήρξε η πρώτη χώρα που ενεργοποιήθηκε ταχέως. Μάλιστα και με σκοπό την τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ανεξαρτήτως, πάντως, των τελευταίων εξελίξεων, στην Αθήνα επιθυμούν την επίλυση των εκκρεμοτήτων στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.
Τα Βαλκάνια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του κ. Δένδια από την πρώτη στιγμή, κάτι που προκύπτει, άλλωστε, και από τη συνεχή κινητικότητα. Ο κ. Δένδιας θα βρεθεί στα Σκόπια συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. Πέρα από τον κ. Οσμάνι, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με το σύνολο της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νικόλα Ντιμιτρόφ, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στις συνομιλίες του κ. Δένδια θα εξεταστεί το σύνολο των διμερών σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα, από το οποίο δεν θα λείπουν η οικονομία, η ενέργεια αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα θέσει και «το ζήτημα της πλήρους, συνεπούς και με καλή πίστη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Η επίσκεψη του κ. Δένδια στα Σκόπια πραγματοποιείται και σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για τη γειτονική χώρα. Τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές και η κυβέρνηση Ζάεφ αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες έναντι των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση Ζάεφ προωθεί τις καλές σχέσεις με τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ως εκλογικό επιχείρημα.