Ανασχηματισμός: Ο Αποστολάκης δεν αποδέχεται τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Ανασχηματισμός: Ο Αποστολάκης δεν αποδέχεται τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Αποστολάκης αρχικά είχε αποδεχθεί τη θέση, ωστόσο έπειτα από το κλίμα που διαμορφώθηκε, υπαναχώρησε και είπε τελικώς «όχι» στην πρόταση

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης αρχικά είχε αποδεχθεί τη θέση, ωστόσο έπειτα από το κλίμα που διαμορφώθηκε, υπαναχώρησε και είπε τελικώς «όχι» στην πρόταση.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασαν την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αποστολάκης συμμετείχε και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία», σημείωσαν οι εν λόγω πηγές, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς».

«Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη», πρόσθεσαν και διαμήνυσαν: «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Πηγές ΚΙΝΑΛ: Δεν τίθεται κανένα θέμα συναίνεσης

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Όθωνα και δεν τον βρήκε. Εν συνεχεία -κατά τις ίδιες πληροφορίες- πέντε λεπτά πριν τις ανακοινώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στη Φώφη Γεννηματά και την ενημέρωσε, με την ίδια να λέει απλώς «καλή επιτυχία».

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συναίνεσης από πλευράς του ΚΙΝΑΛ στην επιλογή Αποστολάκη. 

Τι ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές

Νωρίτερα, αναφερόμενες στην επιλογή του κ. Αποστολάκη, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «ο πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός εθνικής άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση την πολύχρονη εμπειρία του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κυβερνητικές πηγές: Προωθητικός και όχι τιμωρητικός ο ανασχηματισμός

Παράλληλα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η επιλογή Αποστολάκη έχει διακομματικό χαρακτήρα και ότι ενημερώθηκαν τα γραφεία του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. «Μπορεί να βάλει σε τάξη την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, αυτός ως υπουργός θα κάνει τις κρίσεις», πρόσθεταν οι πηγές και τόνιζαν αναφερόμενες στην απομάκρυνση του Μ. Χρυσοχοϊδη, πως «όταν γίνεται μια μεγάλη φυσική καταστροφή προφανώς υπάρχει και μια σημαντική ευθύνη που την έχει ο πολιτικός προϊστάμενος». Συμπλήρωναν, δε, ότι «δεν έφυγε μόνο για τις πυρκαγιές αλλά και για ζητήματα ασφαλείας όπου η κυβέρνηση είχε κριτική τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μίνα Γκάγκα: Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

⇒ Δείτε επίσης: Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μεταφορών

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ανδρέας Κατσανιώτης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών

⇒ Διαβάστε επίσης: Γιώργος Καραγιάννης: Ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Υποδομών

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή