Τουρκία: «Η Ελλάδα προκαλεί εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Τουρκία: «Η Ελλάδα προκαλεί εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

H Aγκυρα προβάλλει τις διεκδικήσεις της, αξιοποιώντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες ανατολικά της Κρήτης και κατηγορεί την Αθήνα για «προκλητικές ενέργειες». Πηγές του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, με διαρροή προς τα ΜΜΕ, αναφέρθηκαν στη ΝΑVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα για τις έρευνες του πλοίου «Nautical Geo», υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες προς την τουρκική υφαλοκρηπίδα, με πρόσχημα τις ερευνητικές δραστηριότητες. Εχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στις τελευταίες προκλητικές προσπάθειές της».

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν: «Οταν εξετάστηκε η περιοχή, διαπιστώθηκε ότι μέρος της ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η αντι-NAVTEX που εκδόθηκε δηλώνει ότι μέρος των δραστηριοτήτων αυτών είναι στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τις τουρκικές Αρχές, είναι εναντίον αυτής της παράνομης, προκλητικής και επεκτατικής πρωτοβουλίας της Ελλάδας, η οποία δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς να έχει προηγηθεί συντονισμός με την Τουρκία σύμφωνα με τους κανονισμούς». 

Eν τω μεταξύ, πολλά ερωτήματα προκάλεσε η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν περί συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. «Θα υλοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτάκη για συνάντηση στις ΗΠΑ. Εχουμε μια συνάντηση μαζί του εκεί», δήλωσε ο ίδιος λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, πληροφορίες της «Κ» στην Τουρκία ανέφεραν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει η συνάντηση και γίνονται προετοιμασίες για να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για επικοινωνίες μεταξύ διπλωματών, για την προετοιμασία της επαφής μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Ερντογάν, στις δηλώσεις του πριν από το ταξίδι του, είχε επικρίνει και τη διακήρυξη των ΜΕD-9, στη Σύνοδο της Αθήνας, καθώς δήλωσε πως «δυστυχώς υπήρξαν κάποιες ανεπιθύμητες δηλώσεις. Φυσικά, μετά από αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών μας έκανε τις απαραίτητες δηλώσεις. Θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι, πόσο θα επιμείνουν. Η Τουρκία δεν είναι θυρωρός κανενός. Πρέπει να δούμε τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν με ειλικρίνεια από την άλλη πλευρά. Εάν δεν τα δούμε, θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις και θα πράξουμε αναλόγως».

Ο Τούρκος πρόεδρος, στην πρώτη του ομιλία στις ΗΠΑ έκανε άνοιγμα προς την Ουάσιγκτον και ανέφερε πως «η Τουρκία και οι ΗΠΑ από άποψη σχέσεων έχουν κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και ριζωμένο παρελθόν και είναι δυο φίλιες και συμμαχικές χώρες. Αν και κατά περιόδους σε κάποια ζητήματα έχουμε διαφορετικές απόψεις, σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα έχουμε ίδια στάση και ίδια συμφέροντα».
Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε κανονιστεί κάποια συνάντηση ή κάποια επαφή του προέδρου της Τουρκίας με τον Τζο Μπάιντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή