Αλ. Τσίπρας: Η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα

Αλ. Τσίπρας: Η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πεδίο της οικονομίας θεωρούν προνομιακό στον ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτό αναμένεται να εστιάσουν μετά τη ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης για ρύθμιση των πανδημικών χρεών με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το 1/3 των επιχειρήσεων είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα», συμπληρώνοντας πως «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». «Λανθασμένη» χαρακτήρισε αυτή τη στρατηγική.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «μια “νέα αρχή” στην οικονομία, μέσα από ένα πακέτο λύσεων και ρεαλιστικών, αλλά και ριζοσπαστικών τομών με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ»:

• Διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, 40% έως 60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

• Ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και αξιοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας, «ώστε να μην είμαστε ουραγοί στους πόρους στις ΜμΕ, αλλά να υπερβούμε και τον μέσο όρο γιατί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της οικονομίας μας», όπως δήλωσε.

• Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, με τη ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η Ε.Ε.

• Αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα που αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που το χαρακτήρισε «οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος, που πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους».

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας, όσο ήταν πρωθυπουργός, τσάκισε συνειδητά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με υπερφορολόγηση και ασφυκτικές ασφαλιστικές εισφορές. Δεν έδωσε κανένα κίνητρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε τους φόρους και τις εισφορές, τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Γι’ αυτό και σήμερα μπορούν να πληρώνουν εισφορές από 220 ευρώ τον μήνα. Εδωσε 8,3 δισ. ενίσχυση αποκλειστικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας (τα 5,3 δισ. μη επιστρεπτέα και τα 3 δισ. με επιστροφή σε 60 δόσεις και εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή