Προβάδισμα Μητσοτάκη στη μάχη του Κέντρου

Προβάδισμα Μητσοτάκη στη μάχη του Κέντρου

Το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και η Λιβύη συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας προηγηθεί ο ανασχηματισμός και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν τη διείσδυση των δύο μεγάλων κομμάτων στον χώρο του Κέντρου, ο οποίος όπως φάνηκε και στη ΔΕΘ αποτελεί «μήλον της Εριδος». Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ οι κεντρώοι ψηφοφόροι αξιολογούν θετικά ή μάλλον θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 54% έναντι 36% που έχει αρνητική γνώμη. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ χαμηλότερο, με τις αρνητικές γνώμες μεταξύ των κεντρώων ψηφοφόρων να φτάνουν στο 60% και τις θετικές μόλις στο 24%. 

Το συγκεκριμένο δείγμα, που με αυξομειώσεις αποτυπώνεται και σε άλλες δημοσκοπήσεις, δείχνει πως ο πρωθυπουργός, παρά τη φθορά που υπέστη η κυβέρνηση κυρίως από τις πυρκαγιές, εξακολουθεί να διατηρεί έναντι του κ. Τσίπρα το συγκριτικό του πλεονέκτημα που είναι η επαφή με τον κεντρώο χώρο. Ενα πλεονέκτημα που στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, που είναι ακόμα έναρξη της χρονιάς, αποτελεί ένα σημαντικό «μαξιλάρι ασφαλείας» για την κυβερνώσα παράταξη. Την ίδια ώρα η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εισροές νέων ψηφοφόρων με 8% έναντι μόλις 3,5% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέλκυση καινούργιων ψηφοφόρων. Το γεγονός ότι η διαφορά έχει μικρύνει οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση της συσπείρωσης της παραδοσιακής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ανέβει στο 71%.  

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ -ώρα Ελλάδος– με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, συζήτησε μία σειρά από ζητήματα, καθώς εξετάστηκαν το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη στροφή προς μια πράσινη οικονομία, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του ΟΗΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, κατά παράβαση του Χάρτη των Η.Ε. και της UNCLOS, ενώ υπογράμμισε πως το μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού ορίζεται ξεκάθαρα από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια και προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται. Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοξενία που παρέχει η χώρα μας σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε δώσει συνέντευξη στο Βloomberg, προβλέποντας για το 2021 ανάπτυξη μεγαλύτερη του 5,9%, προσθέτοντας πως το 2022 ο τουρισμός θα εκτοξευθεί. Οσον αφορά την Τουρκία έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, λέγοντας πως «έχουμε περίπλοκα ζητήματα, νομικής φύσεως αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών» και πρόσθεσε πως «υπάρχει μόνο μία διέξοδος και αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο». Εκανε μάλιστα την αντιπαραβολή με την Ιταλία και την Αίγυπτο λέγοντας πως υπεγράφησαν σχετικές συμφωνίες. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση τονίζοντας πως «πλήττει με τρόπο βάναυσο τη λεκάνη της Μεσογείου» και η Ελλάδα κλείνει ήδη όλες τις λιγνιτικές μονάδες. «Είχαμε βάλει στόχο να γίνει αυτό έως το 2028, αλλά πιθανώς να το επιτύχουμε έως το 2025», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή