Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψηφοφορίας

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψηφοφορίας

Σημαντικά στελέχη τάσσονται υπέρ του «ναι» στη συμφωνία με το Παρίσι, αλλά το «παρών» κερδίζει έδαφος, εξαιτίας επιμέρους άρθρων της

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή, όπου θα έρθει για κύρωση στην Ολομέλεια η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ετοιμάζονται στην Κουμουνδούρου. Είναι πολύ πιθανό η στάση του κόμματος να συζητηθεί και στο Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς οι ισορροπίες σε σχέση με τα εθνικά θέματα είναι πάντα εύθραυστες. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως σημαντικά στελέχη του κόμματος τάσσονται προς το «ναι» στην αμυντική συμφωνία, ωστόσο το «παρών» κερδίζει έδαφος εξαιτίας των αστερίσκων που μπαίνουν συνεχώς σε σημεία των 31 άρθρων της. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν χαρακτηρίζουν στρατηγικά ορθή την επιλογή τόσο της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού όσο και των υπογραφών με το Παρίσι για τη στρατιωτική συνδρομή, ωστόσο επιμένουν να μιλούν για παλινωδίες της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας «Στο Κόκκινο» τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απορρίψει τις φρεγάτες ως πολύ ακριβές τον Ιούλιο του 2020 και προχώρησε, όπως σημείωσε, σε «προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής, που φούσκωσαν τον λογαριασμό των εξοπλισμών στο δυσβάσταχτο και δυσθεώρητο ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ». Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν το Μαξίμου πως εξαγγέλλει αγορές που δεν έχουν πάρει την προβλεπόμενη θεσμικά πορεία έγκρισης (ανώτατα συμβούλια Κλάδων, ΓΔΑΕΕ, Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων κ.ά).

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης –όπως έπραξε νωρίτερα και ο Ευαγγ. Βενιζέλος– και τις ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Και η συμφωνία καθ’ αυτή όμως έχει σοβαρά προβληματικά σημεία: το κατ’ αρχήν θετικό άρθρο 2 προβλέπει αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση επίθεσης κατά της “επικράτειας”, αφήνοντας συνεπώς εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπου κυρίως εντοπίζεται η τουρκική επιθετικότητα. Επίσης, στο άρθρο 18 προβλέπεται συμμετοχή σε κοινή ανάπτυξη δυνάμεων σε περιοχές όπως το Σαχέλ, πέραν κάθε συλλογικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το σίγουρο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς είχαν διαφωνήσει και με το ενδεχόμενο να είναι πενταετής. Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκλήρυνε πιο πολύ τη στάση της Κουμουνδούρου, αναφέροντας πως «επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση». Συμπληρώνουν επίσης πως «λίγες μόνον ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον διέψευδε κατηγορηματικά, ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ’ αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή