ΒΟΥΛΗ

Στις 7 Οκτωβρίου η κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από τη Βουλή

Προβλέπεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια οι πολιτικοί αρχηγοί

Στις 7 Οκτωβρίου η κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από τη Βουλή

Την προσεχή Πέμπτη, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας κύρωσης από την Ολομέλεια –και όχι την Τρίτη, όπως αρχικά σχεδιαζόταν κατά τη διάρκεια ειδικής περί πρωθυπουργικών ανακοινώσεων συνεδρίασης– θα γίνει εκτενής συζήτηση πολιτικών αρχηγών επί της πρόσφατα ανακοινωθείσας ελληνογαλλικής συμφωνίας για τις φρεγάτες και την αμοιβαία αμυντική συνδρομή των δύο χωρών.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε χθες, δεδομένου ότι δύο εκ των πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά θα απουσιάζουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο εξωτερικό – είχαν ήδη προγραμματίσει να συμμετέχουν στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εγγράφως ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερώσει για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας την εθνική αντιπροσωπεία την προσεχή Τρίτη, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από το άρθρο 142Α του κανονισμού διαδικασίας «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση της Βουλής από την κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού, για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση». Στο ίδιο άρθρο του κανονισμού προβλέπεται να λάβουν τον λόγο και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αν δεν αλλάξει κάτι διαδικαστικά τα επόμενα 24ωρα, θα διεξαχθεί την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια. Δύο ημέρες νωρίτερα σχεδιάζεται να «περάσει» από συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Επισήμως, το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.