ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Εντός μηνός η απόφαση του εισαγγελέα

Υστερα από πεντέμισι χρόνια ερευνών

ypothesi-novartis-entos-minos-i-apofasi-toy-eisaggelea-561522172

Συμπληρώθηκαν ήδη πεντέμισι χρόνια από τότε που ξεκίνησαν, την άνοιξη του 2016, οι δικαστικές έρευνες για τις παράνομες πρακτικές της Novartis και στη χώρα μας, διότι ανάλογες έρευνες είχαν ανοίξει και αλλού και κυρίως στις ΗΠΑ.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των ερευνών, η υπόθεση πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας της πολιτικής εργαλειοποίησής της, καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς προσανατόλισε τις έρευνες από το 2017 σε δέκα πολιτικούς, πρώην πρωθυπουργούς και επιφανή πολιτικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί ότι είχαν δωροδοκηθεί από την εταιρεία. Η αρχειοθέτηση των σχετικών φακέλων για επτά από τους δέκα πολιτικούς από την Εισαγγελία Διαφθοράς, που πήρε πάνω της την πολιτική εργαλειοποίηση μιας εισαγγελικής έρευνας, κατέδειξε με εμφανή τρόπο το μέγεθος της πολιτικής σκευωρίας.

Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, η έρευνα της Εισαγγελίας παραμένει ανοικτή για δύο από τους δέκα πολιτικούς, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ για τον Ανδρέα Λοβέρδο η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη (σε ανακριτική διαδικασία) χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ή να έχει κινηθεί σε ουσιαστικό επίπεδο.

Η στασιμότητα των ερευνών για τους δύο πολιτικούς που βρίσκονται σε προκαταρκτική έρευνα για πεντέμισι χρόνια ανάγκασε πρόσφατα τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας κ. Χρήστο Μπαρδάκη να ζητήσει από τους εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση να επισπεύσουν. Να τελειώνουν το αργότερο μέσα σε ένα δίμηνο. 
Ο κίνδυνος να καταδικαστεί η χώρα μας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παρατεταμένη προκαταρκτική έρευνα, κάτι που απαγορεύεται ρητά, οδήγησε τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας σε αυστηρή σύσταση για ολοκλήρωση των ερευνών, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.

Πέραν του ότι οι χειρισμοί για τις έρευνες της Novartis έχουν προσλάβει εκ νέου πολιτικά χαρακτηριστικά και με την απόφαση της Βουλής, επί της σημερινής κυβέρνησης, για παραπομπή στη Δικαιοσύνη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) οι δικαστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έχουν οδηγήσει σε ποινικές διώξεις για κακουργήματα την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Εκτός από την ανοικτή έρευνα για τους Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, στη Δικαιοσύνη εκκρεμεί και η υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρώην εισαγγελέα, που διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και έχει παραπεμφθεί με απόφαση της Βουλής, ως ιθύνων νους της πολιτικής εργαλειοποίησης του σκανδάλου της Novartis με την εμπλοκή των δέκα πολιτικών. Οι έρευνες για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους συμμετόχους του, μη πολιτικά πρόσωπα, εισαγγελείς και δημοσιογράφους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου έχει ολοκληρώσει την εξέταση των μαρτύρων και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εισέλθει στο κρίσιμο στάδιο της σύνταξης των κατηγορητηρίων, τόσο για τον πρώην υπουργό όσο και για τους λοιπούς εμπλεκομένους.

Από την ανακρίτρια έχουν εξεταστεί και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, μετά πολλές διαδικασίες, δικαστικές παλινωδίες και αντίθετες δικαστικές τοποθετήσεις, καθώς τελικώς για το αν θα πρέπει να αρθεί το καθεστώς προστασίας τους ή όχι αποφάσισε εισαγγελέας Πρωτοδικών –παρά την αντίθετη πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου–, κρίνοντας ότι η προστασία τους πρέπει να συνεχιστεί.

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες αποτέλεσαν κομβικής σημασίας θέμα στην ανάκριση με τις διαδικασίες του ειδικού δικαστηρίου αφού υπήρξαν –και συνεχίζουν να είναι– οι μοναδικοί που κατήγγειλαν τους δέκα πολιτικούς χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί οι μαρτυρίες τους έως σήμερα από κανένα άλλο στοιχείο. Αντιθέτως, έχουν έντονα αμφισβητηθεί και καταπέσει δικαστικά με την αρχειοθέτηση των καταγγελλομένων για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, που παράλληλα πολλοί λένε ότι γνωρίζουν την πραγματική τους ταυτότητα, έληξε και η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου τούς εξέτασε μέσα στο καλοκαίρι, προχωρώντας πια στη σύνταξη κατηγορητηρίων, δηλαδή κλήσεις σε απολογία των εμπλεκομένων Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και λοιπών.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα κρατήσει πολύ, έως ότου ληφθούν οι απολογίες, καθώς οι εμπλεκόμενοι και κυρίως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναμένεται να προβάλουν μέσω των συνηγόρων τους σειρά ενστάσεων για την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι απολογίες να προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους και η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου περί παραπομπής ή μη στο ειδικό δικαστήριο να αναμένεται το 2022, εκτός απροόπτου.