Tραβάει το σχοινί η Αγκυρα – Παιχνίδια με το «Nautical Geo»

Tραβάει το σχοινί η Αγκυρα – Παιχνίδια με το «Nautical Geo»

Ψηλά διατηρεί η Αγκυρα την ένταση με επίκεντρο το «Nautical Geo», που πλέον βρίσκεται στην Κύπρο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «προβοκατόρικες ενέργειες» τις έρευνες του «Nautical Geo», το οποίο η Αγκυρα ισχυρίζεται πως απομάκρυνε από την περιοχή των ερευνών. «Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν προβοκατόρικες ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Τα πλοία τους επιχειρούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Δικαίως το ναυτικό μας κάνει προειδοποιήσεις και μετά λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Στα τέλη Αυγούστου, οι Ελληνοκύπριοι είχαν ανακοινώσει πως θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις προς τα τέλη Οκτωβρίου, και αυτό είναι μια προβοκάτσια», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Είμαστε υπέρ της διπλωματίας και της δίκαιης κατανομής, εμείς θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων. Και αν γίνουν προσπάθειες να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Νωρίτερα το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως πλοία του τουρκικού ναυτικού επέβαλαν την απομάκρυνση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», καθώς, όπως αναφέρουν πηγές προς το πρακτορείο «Ανατολή», «το πλοίο εισήλθε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς άδεια». H Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε στη Μάλτα και στην Ιταλία, καθώς το πλοίο είναι ιταλικής ιδιοκτησίας και φέρει σημαία Μάλτας.

H Αγκυρα ανέφερε πως «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, το ερευνητικό σκάφος “Nautical Geo” επιχείρησε να εισέλθει παράνομα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα τα ξημερώματα της 3ης Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια το σκάφος “ανακρίθηκε” και έλαβε προειδοποίηση από πλοίο του τουρκικού ναυτικού, που διεξήγαγε δραστηριότητες παρακολούθησης στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ασπίδα της Μεσογείου”. Ωστόσο, μετά την παράνομη είσοδο του πλοίου στην υφαλοκρηπίδα, το ερευνητικό σκάφος απομακρύνθηκε από την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Χαρακτηρίζει «προβοκατόρικες» τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου και προσθέτει πως το απομάκρυνε.

Παράλληλα, την Κυριακή, σε ομιλία του στην Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε προσβλητικά κατά του κ. Δένδια και των Ελλήνων. «Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλου έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Αρα, όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αποκάλυψε πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να «κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο». Ο κ. Τατάρ σε ομιλία του στο Εσκίσεχιρ ανέφερε πως «η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα μας αεροσκάφη, θα συνεργαστούμε και στις θάλασσες στη “Γαλάζια Πατρίδα”, για τους ενεργειακούς πόρους, αλλά και στους αιθέρες, για να συνεχίσουμε να έχουμε την υπεροχή και να κυριαρχήσουμε στη Μεσόγειο».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση του ερευνητικού πλοίου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή