«Να τηρούνται οι Πρέσπες»

Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου, αντίστοιχα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του ανώτατου αξιωματούχου της γείτονος χώρας μετά το 1991.

Επειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόσθεσε ότι η κρίσιμη παράμετρος για τη συνέχιση και εμβάθυνση των καλών σχέσεων είναι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Εχουν ήδη περάσει δυόμισι χρόνια από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα από πλευράς της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες» είπε χαρακτηριστικά. «Η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων αυτών θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της συνεργασίας μας»

Ο κ. Πενταρόφσκι απάντησε: «Κυρία Πρόεδρε, είστε νομικός, όπως είμαι και εγώ, και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω μια νομική αρχή που σχετίζεται άμεσα με τη συμφωνία των Πρεσπών. Στα λατινικά είναι “pacta sunt servanda”, που σημαίνει “οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”. Συμφωνώ μαζί σας ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών, ίσως και τα πιο δύσκολα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πρόθυμοι να υλοποιήσουμε μέχρι και το τελευταίο γράμμα αυτής της συμφωνίας»

«Αναγνωρίζουμε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα, ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες», είπε η κ. Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στον κ. Πενταρόφσκι.

Αμέσως μετά, στη συνάντησή του με τον κ. Πενταρόφσκι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών και επισήμανε: «Με χαροποιεί που η διμερής μας συνεργασία προχωρά με σταθερά βήματα σε θέματα ενέργειας, άμυνας, διασυνδεσιμότητας και διασυνοριακής συνεργασίας. Προσβλέπω στη συζήτηση που θα έχουμε για όλες τις πτυχές της διμερούς μας συνεργασίας»

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας παρατήρησε ότι η Ελλάδα ανήκει στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και αναφερόμενος στη σημερινή συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη στη σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στη Σλοβενία, τόνισε: «Προσδοκούμε ότι θα στηρίξετε το αίτημα όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά κυρίως της Βόρειας Μακεδονίας»

Αργά χθες το απόγευμα, η κ. Σακελλαροπούλου παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Πενταρόφσκι και, μεταξύ άλλων, είπε: «Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, ως χώρες με κοινά σύνορα, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους λαούς μας να συνεργασθούμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με σεβασμό στην αρχή της καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο, προς όφελος τόσο των χωρών μας όσο και της ευρύτερης περιοχής»

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και την επίσκεψη στην Αθήνα, την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «περιμέναμε 30 ολόκληρα χρόνια» και υπογράμμισε: «Ηδη ζούμε στη νέα εποχή της συνεργασίας μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία καταφέραμε να κλείσουμε ένα σύνθετο ζήτημα στις μεταξύ μας σχέσεις. Η συμφωνία αποτέλεσε δύσκολο βήμα για τις δύο χώρες, αλλά το καταφέραμε προς όφελος του κοινού μας μέλλοντος»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή