Διάσκεψη 47 προέδρων Κοινοβουλίων στην Αθήνα

Διάσκεψη 47 προέδρων Κοινοβουλίων στην Αθήνα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «Δημοκρατίες στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω COVID-19» τα εθνικά Κοινοβούλια και «το δικαίωμα σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον» καθώς και «το κοινό μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών» είναι τα θέματα που κεντρικά θα απασχολήσουν την ευρωπαϊκή Διάσκεψη των προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 21 και 22 Οκτωβρίου.

Στις εργασίες της διάσκεψης προγραμματίστηκε να μετάσχουν οι πρόεδροι Κοινοβουλίων των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρατών με καθεστώς παρατηρητή και εταίρου για τη δημοκρατία και Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων Διεθνών Οργανισμών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των γενικών γραμματέων, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα «Τα Κοινοβούλια μετά την πανδημία» Πέραν της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, το ενδιαφέρον κατά την αμέσως προσεχή περίοδο ως προς τον προγραμματισμό της Βουλής εστιάζεται στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη δρομολόγηση της συζήτησης και λήψης απόφασης επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τον τρόπο που διενεργούνται οι δημοσκοπήσεις. Από τις πρώτες συζητήσεις προκύπτει ότι πιθανότερο είναι να εισαχθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας τη μεθεπόμενη εβδομάδα, με την οριστική απόφαση ως προς την επιλογή συγκεκριμένης ημερομηνίας να αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή Διάσκεψη των προέδρων.

Στην πρώτη, χθεσινή σχετική συζήτηση στη Διάσκεψη, που σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές είχε «νομικό και συνταγματικό»περιεχόμενο, εξετάστηκε η παράμετρος του χρονικού εύρους που θα έχει η έρευνα της επιτροπής. Στην επισήμανση πως η έρευνα θα πρέπει να αφορά και το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η πτυχή σχετικά με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να επεκταθεί στον χρόνο, αλλά το τμήμα της πρότασης που εστιάζει στον ισχυρισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί τον έλεγχο των ΜΜΕ, εκ των πραγμάτων αφορά μόνο την τρέχουσα περίοδο και δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό είναι και το ζήτημα που απομένει να αποσαφηνιστεί στην επόμενη Διάσκεψη των προέδρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή