Η μεταβλητή Παπανδρέου, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια

Η μεταβλητή Παπανδρέου, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια

Πώς η μάχη για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή δημιουργούν η μάχη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, που πήρε νέα τροπή με την υποψηφιότητα Παπανδρέου, αλλά και οι πρώτες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου, με αποτέλεσμα να έρχονται στο προσκήνιο σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το ρευστό τοπίο στον χώρο της αντιπολίτευσης, βρίσκοντας «παράθυρο ευκαιρίας» για εκλογές την άνοιξη.

Η συζήτηση περί εκλογικού αιφνιδιασμού τους επόμενους μήνες απορρίπτεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και με στέρεη επιχειρηματολογία από το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι όμως σαφές πως η ολοκλήρωση της αλλαγής φρουράς στη Χαριλάου Τρικούπη θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές ισορροπίες, ακόμη και εάν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Με δεδομένο ότι ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος μόλις την περασμένη Τετάρτη, δεν υπάρχει «εμπειρική» και πολύ περισσότερο δημοσκοπική εικόνα για το εάν ο ίδιος ή οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης θα είναι στον β΄ γύρο και πολύ περισσότερο για το ποιος θα διαδεχθεί την κ. Φώφη Γεννηματά στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ομως, από την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στην ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης» και την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου ότι εάν εκλεγεί θα βάλει τέλος στο σενάριο ενός μετώπου ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως του κ. Βαρουφάκη, δημιουργείται ένα «δίπολο» από το οποίο δύσκολα θα ξεφύγει η εσωκομματική συζήτηση έως τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς και οι άλλοι υποψήφιοι θα κληθούν να τοποθετηθούν στο δίλημμα ακόμη και εάν δεν το επιθυμούν. Μάλιστα, αυτή η «τομή», που αφορά τη μετεκλογική στάση του ΚΙΝΑΛ, ανάλογα με τον νέο επικεφαλής του, έχει μπει στο μικροσκόπιο τόσο της Πειραιώς όσο και της Κουμουνδούρου, παρότι επισήμως και ευλόγως τονίζεται πως οι εκλογικές διαδικασίες αποτελούν αποκλειστικά εσωτερικό θέμα του τρίτου σε δύναμη κόμματος.

Σύμφωνα με τις κυρίαρχες εκτιμήσεις, εάν επικρατήσει η πρόταση του κ. Παπανδρέου περί προοδευτικής διακυβέρνησης, το ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιθανό να επαναπατρίσει κάποιους ψηφοφόρους του, που στις τελευταίες αναμετρήσεις είχαν στραφεί στον Αλέξη Τσίπρα. Στον αντίποδα, όμως, μπορεί να έχει διαρροές προς τη Ν.Δ., καθώς μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, αποτιμά θετικά πολλές από τις πολιτικές Μητσοτάκη και είναι σε ισχυρό βαθμό «αντι-ΣΥΡΙΖΑ».

Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη.

Επίσης, η Ν.Δ. αναμένεται να επωφεληθεί, καθώς η ανάδειξη ενός «αριστερόστροφου» ως επικεφαλής θα επιτείνει προεκλογικά τη μάχη μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για τον διαμοιρασμό των ψηφοφόρων του κεντροαριστερού χώρου. Αντιθέτως, στα «μείον» για το κυβερνών κόμμα είναι πως με πιθανή εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου ή άλλου υποψηφίου ανοικτού σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκτά και πάλι υπόσταση το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για κυβερνητική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμη και μετά τις πρώτες εκλογές, που ως γνωστόν θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Επίσης, εκτιμάται πως μέσω της σύμπλευσης με το ΚΙΝΑΛ μπορεί να υπάρξει «νομιμοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος κοντά στο Κέντρο του πολιτικού φάσματος, κάτι που η Κουμουνδούρου δεν έχει επιτύχει ακόμη για μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων.

Στον αντίποδα, η εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου ή υποψηφίου με ανάλογες προσεγγίσεις για τις κυβερνητικές συμμαχίες, εκ των πραγμάτων δημιουργεί έναν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο για τον κ. Μητσοτάκη, παρότι ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία. Ταυτόχρονα, πάντως, θα δημιουργηθούν και όροι πιθανής ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντροαριστερό χώρο.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον αν και ποιοι εκ των υποψηφίων θα εμφανιστούν ανοικτοί σε συνεργασίες τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσφατα ανέφερε πως διαφωνεί με τη λογική το ΚΙΝΑΛ να εξελιχθεί σε «ΚΚΕ του Κέντρου».

Οι κάλπες

Οπως προαναφέρθηκε, οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και η δρομολόγηση της πορείας προς το συνέδριο επανέφεραν στο προσκήνιο τα εκλογικά σενάρια. Αυτά, πάντως, απορρίπτονται με κατηγορηματικό τρόπο από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι σχετικές συζητήσεις έχουν υποχωρήσει και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέγεται, ο κ. Μητσοτάκης έχει προβάδισμα που φθάνει κατ’ ελάχιστον τις 9 ποσοστιαίες μονάδες και Κοινοβουλευτική Ομάδα 157 βουλευτών. Παράλληλα, η οικονομία αναμένεται να «τρέξει» και του χρόνου με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ θα δρομολογηθεί και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως εκ τούτου, ο χρόνος για τις κάλπες –που όπως φαίνεται θα είναι διπλές–, ακόμη και εάν η κυβέρνηση δεν ολοκληρώσει την τετραετία, ουσιαστικά ανοίγει από το φθινόπωρο του 2022 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή