Σε τροχιά συγκρότησης δύο εξεταστικών στη Βουλή

Σε τροχιά συγκρότησης δύο εξεταστικών στη Βουλή

Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για ΜΜΕ, δημοσκοπήσεις

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς σκληρού ροκ αναμένεται να επανέλθει από την τρέχουσα εβδομάδα η πολιτική ζωή, μετά το κλίμα ενότητας και την πανελλήνια συγκίνηση που προκάλεσε η απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Στο προσκήνιο θα έλθει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση από τη Βουλή της χρηματοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς και της διενέργειας δημοσκοπήσεων, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις θα οδηγήσει, εάν η Κουμουνδούρου δεν μεταβάλει στάση, στη σύσταση δύο διαφορετικών εξεταστικών επιτροπών.

Οπως λέγεται, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει η έρευνα να αφορά την περίοδο από το 2019 και εντεύθεν. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση που έχει διαμορφώσει η Κουμουνδούρου ουσιαστικά προεξοφλεί κυβερνητικές ευθύνες και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί από τους βουλευτές της Ν.Δ. Κατά τις ίδιες πηγές, η πλειοψηφία θα μπορούσε να συναινέσει σε μια ευρύτερη διατύπωση περί «έρευνας για τυχόν φαινόμενα διαφθοράς αναφορικά με τη χρηματοδότηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κατά τη διενέργεια δημοσκοπήσεων». Αυτό εξάλλου θα είναι σε γενικές γραμμές και το περιεχόμενο της πρότασης για σύσταση δεύτερης εξεταστικής επιτροπής που θα καταθέσει η Ν.Δ. ως απάντηση στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα η εξεταστική που προτείνει η Κουμουνδούρου θα προχωρήσει ούτως ή άλλως.

Πάντως, επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση να μην παραμείνει εγκλωβισμένη στην τοξικότητα, που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται η σύσταση εξεταστικών επιτροπών. Προτεραιότητα αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου η αξιοποίηση του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά και την αποχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ και, βεβαίως, η προώθηση του νομοθετικού έργου.

Σε σχέση με τις διεργασίες εντός της Ε.Ε., για την Αθήνα αποτελεί στρατηγική επιλογή η σύμπλευση με τους  Μακρόν και Ντράγκι, με βασική επιδίωξη την αναθεώρηση των προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να απεγκλωβιστεί η χώρα από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο εσωτερικό μέτωπο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο και το σχέδιο για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών να παίρνουν τον δρόμο προς το υπουργικό συμβούλιο, αφού έχουν ήδη φτάσει για  τελική έγκριση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε σχέση με την Εθνική Σχολή Δικαστών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται τα εξής:

1. Το σύστημα επιλογής σπουδαστών βελτιώνεται. Συγκεκριμένα:

• Αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στον εισαγωγικό διαγωνισμό όσοι έχουν την ιδιότητα του ειρηνοδίκη ή του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή του δικαστικού υπαλλήλου με πτυχίο Νομικής Σχολής και έχουν συμπληρώσει 3 έτη υπηρεσίας.

• Τίθεται όριο συμμετοχής στον εισαγωγικό διαγωνισμό τα 40 έτη για να υπάρχει περιθώριο εξέλιξής τους στο δικαστικό σώμα.

• Κριτήριο εισαγωγής είναι βασικά η νομική ικανότητα των υποψηφίων και δεν μοριοδοτείται η γνώση ξένης γλώσσας.

• Ο τελικός βαθμός επιτυχίας προσαυξάνεται κατά ένα δέκατο (1/10) της μονάδας για κάθε μεταπτυχιακό τίτλο Νομικής Σχολής ΑΕΙ και κατά τρία δέκατα (3/10) της μονάδας για ένα διδακτορικό Νομικής Σχολής.

Προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο οδεύουν ο νέος περιβαλλοντικός νόμος και το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών.

2. Η εκπαίδευση αποκτά περισσότερο πρακτικό προσανατολισμό:

• Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται από τον νέο θεσμό των βασικών διδασκόντων που έχουν την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού.

• Οι σπουδαστές καταρτίζονται πλέον στα ειδικά ανά κατεύθυνση ή τμήμα, γνωστικά αντικείμενα.

• Οι εξετάσεις αποφοίτησης περιλαμβάνουν δικογραφίες.

• Η πρακτική άσκηση διαρκεί πλέον οκτώ μήνες.

3. Αναβαθμίζεται το επίπεδο των διδασκόντων:

• Διευρύνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής και διαμορφώνονται νέοι συντελεστές βαρύτητας προκειμένου να καταρτιστούν οι πίνακες διδασκόντων,

• Καταργείται το ανώτατο όριο διάρκειας 9 ετών για διδασκαλία στη σχολή.

• Καθιερώνεται η εκπαίδευση των εκπαιδευτών.

4. Αξιολογείται συνολικά η προσωπικότητα των υποψηφίων δικαστών:

• Λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση και τα πορίσματα ψυχιατρικής διερεύνησης της προσωπικότητάς τους, η οποία πραγματοποιείται δύο φορές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στη σχολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή