Αλεξανδρούπολη και Ραφάλ ενόχλησαν τον Ερντογάν

Αλεξανδρούπολη και Ραφάλ ενόχλησαν τον Ερντογάν

Για πρώτη φορά και με τόσο ξεκάθαρο τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την προμήθεια οπλικών συστημάτων της Ελλάδας από τη Γαλλία.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για πρώτη φορά και με τόσο ξεκάθαρο τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την προμήθεια οπλικών συστημάτων της Ελλάδας από τη Γαλλία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο του G20 στη Ρώμη –όπου συναντήθηκε με τους Tζo Mπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν– και αναφερόμενος στη μελλοντική εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «και στον κ. Μπάιντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε “τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας”».

Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε ενοχλημένος απέναντι στον Γάλλο ομόλογό του για την πώληση μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα. «Οσο για τα Rafale, μου είπε πως “εκείνοι έχουν χρήματα”. Του απάντησα και του είπα “σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα, μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ”. Μου είπε “έχουν χρήματα”. Ολα είναι χρήμα! Βέβαια είναι και το ζήτημα της βάσης», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε τι είπε στους Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν κατά τις συναντήσεις τους στο περιθώριο της συνόδου του G-20.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη και δήλωσε ότι «συζητήσαμε (σ.σ. με τον κ. Μακρόν) και το θέμα της πώλησης όπλων στην Ελλάδα. Μοιραστήκαμε μαζί του την ανησυχία μας για το ζήτημα αυτό. Διότι εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα». Πάντως στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στον κ. Ερντογάν τις δυσκολίες που προκαλούν οι S-400 στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, τόνισε την ανάγκη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάγκη λειτουργίας του κράτους δικαίου, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγινε φανερό πως η Αγκυρα αναγκάζεται να εγκαταλείψει οριστικά την προσπάθεια προμήθειας των F-35 και εστιάζει την προσοχή της στον εκσυγχρονισμό των F-16 και την πιθανή προμήθεια νέων F-16. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι δεν διαπιστώνει αρνητική στάση από πλευράς ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε πως ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι «μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα». Ανέφερε επίσης πως είπε στον κ. Μακρόν ότι η χώρα του δεν θα παρευρεθεί σε διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, εάν σε αυτήν συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ!

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, Σεμπνέπ Ακτοπ, ισχυρίζεται και πάλι πως «η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειες που παραβιάζουν το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των “Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου”» και μιλάει για «παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας», αναφέροντας πως «από τις αρχές του 2021 η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε 2.061 παραβιάσεις των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών με στρατιωτικά, θαλάσσια και εναέρια μέσα»! Η Αγκυρα αφήνει αιχμές για τις στρατιωτικές συνεργασίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, καθώς τονίζει πως «ο σχηματισμός συμμαχιών εντός του ΝΑΤΟ υπονομεύει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή