Απειλές για γεωτρήσεις από τον Τ. Ερντογάν

Απειλές για γεωτρήσεις από τον Τ. Ερντογάν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tην αύξηση των σεισμικών ερευνών αλλά και των γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Αγκυρα θα αποκτήσει περισσότερα σκάφη σεισμογραφικών ερευνών αλλά και πλωτά γεωτρύπανα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ομιλία του στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε πως η Αγκυρα έχει εξαπλασιάσει τις έρευνες στις θάλασσες και ισχυρίστηκε πως γίνονται προσπάθειες σαμποτάζ για να εμποδίσουν την Τουρκία.

«Kαι να θέλετε και να μη θέλετε, εμείς θα αυξήσουμε τα γεωτρύπανα που διαθέτουμε, θα αυξήσουμε και τις σεισμογραφικές έρευνές μας. Ετσι, και στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο θα εντοπίσουμε οτιδήποτε υπάρχει και θα το εξορύξουμε», δήλωσε ο Ερντογάν.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Τουρκίας σε πιθανότητα ενοικίασης των ερευνητικών πλοίων της σε άλλες χώρες ή εταιρείες. «Τα σεισμογραφικά και τα γεωτρύπανά μας θα φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο των ερευνών, εξορύξεων και παραγωγής στις βαθιές θάλασσες. Ετσι, θα λειτουργούν εκεί με τη μέθοδο της ενοικίασής τους», ανέφερε ο Ερντογάν. Τους τελευταίους μήνες η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση της Λιβύης για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς και σε ζητήματα ερευνών νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

«Και να μη θέλετε, θα αυξήσουμε τα γεω- τρύπανα και τις σεισμο- γραφικές έρευνες σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε πως η Αγκυρα μετά το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Ακουγιου, θα αρχίσει άμεσα τις προετοιμασίες για δεύτερο ή και τρίτο πυρηνικό σταθμό.

Τέλος, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak –σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της– υποστήριξε πως η Αγκυρα αγόρασε τέταρτο γεωτρύπανο. Η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου, όπως λέγεται, συνήψε συμφωνία αγοράς με τη νοτιοκορεατική Daewoo. Το γεωτρύπανο 7ης γενιάς «West Cobalt» θα καταπλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα, αφού του δοθεί νέο όνομα. Η ίδια εφημερίδα πάντως αναφέρει πως «σε περίπτωση αύξησης παρενοχλήσεων και προκλήσεων από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους, κάποια από τα γεωτρύπανα θα κατευθυνθούν για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αντίδραση για «Νέμεσις»

Την αντίδρασή της εξέφρασε η Τουρκία για την πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις», η οποία πραγματοποιήθηκε στα ανοιχτά της Κύπρου. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα δήλωσε: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις επιθετικές της ενέργειες και συζητήσεις που αυξάνουν την ένταση. Γίνονται οι απαραίτητες προσπάθειες διά της διπλωματικής οδού ενάντια σε αυτή την προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας και δίνεται η απαραίτητη απάντηση στο πεδίο, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Κάποιοι Ελληνες πολιτικοί το κάνουν αυτό για το δικό τους πάθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή