Θεωρείο: Τι έλεγε ο Μπόρις Τζόνσον​​​​​​​ για τα Γλυπτά το 2012

Θεωρείο: Τι έλεγε ο Μπόρις Τζόνσον​​​​​​​ για τα Γλυπτά το 2012

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2012 ο τότε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Γιώργος Χήνος, είχε στείλει επιστολή στον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ρωτώντας τον ποια είναι η γνώμη του για την επιστροφή των Γλυπτών. Περιέργως, ο εκκεντρικός Μπόρις… απάντησε εκθέτοντας αναλυτικά τις απόψεις του για το θέμα, το οποίο προφανώς δεν περίμενε ότι θα χειριστεί εννέα χρόνια μετά ως πρωθυπουργός. Τη σχετική πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη έκανε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πρωινή» της Ηλείας, Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, που ανάρτησε και την επιστολή Τζόνσον στα social media. Ο Τζόνσον έλεγε λοιπόν πως η επιστροφή των Γλυπτών «είναι ένα πράγμα για το οποίο συλλογίστηκα βαθιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Ο Τζόνσον παραδέχεται πως «σε έναν ιδανικό κόσμο είναι σίγουρα αλήθεια ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί ποτέ από την Ακρόπολη και θα ήταν τώρα δυνατόν να τα βλέπουμε στη φυσική τους θέση», ωστόσο, όπως προσθέτει, η πραγματικότητα είναι ότι τώρα είναι αδύνατον να αποκαταστήσουμε τις μετόπες ή τα αετώματα του ναού στη φυσική τους θέση στον ναό. «Από τότε που τα ένδοξα γλυπτά βρίσκονται στο Λονδίνο για περισσότερα από 250 χρόνια, και από τότε που αποτελούν το κεντρικό κομμάτι από τις συλλογές του σπουδαιότερου μουσείου σε αυτήν την πόλη, θα ήταν λυπηρή και αθεράπευτη απώλεια αν μεταφέρονταν κάπου αλλού», συνεχίζει. Ο Μπόρις Τζόνσον καταλήγει με τη φράση: «Οσο κι αν συμπαθώ την άποψή σας για την ανταπόδοσή τους στην Αθήνα, νιώθω ότι πρέπει για λόγους ισορροπίας να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου».  

Αφωνία  

Μου έκανε εντύπωση ότι μετά την προκλητικότατη παρουσία του Πέδρο Σάντσεθ στην Αγκυρα, που δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα με τον Ερντογάν, δεν υπήρξε η δέουσα αντίδραση από την αντιπολίτευση της χώρας. Κατ’ αρχάς, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ –Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπανδρέου– εξέδωσαν ανακοίνωση με μεγάλη καθυστέρηση και αφού το θέμα είχε πάρει διάσταση. Τουλάχιστον εξέδωσαν. Το ίδιο έκανε και κεντρικά το ΚΙΝΑΛ με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ωστόσο, έως την Παρασκευή το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφωνία για το θέμα, καθώς ο Τσίπρας δεν είχε βγάλει λέξη. Αντιθέτως, το 2019, όταν σχηματιζόταν η κυβέρνηση Σάντσεθ – Podemos, δήλωνε «ευτυχής που οι φίλοι και σύντροφοι, Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία, όχι μόνο για την Ισπανία αλλά για την Ευρώπη συνολικά». Ελπίζω πως το λάθος θα διορθωθεί.  

Ηταν «φωτιά»

Για το ίδιο θέμα, πάντως, ο Γιάννης Οικονόμου έβγαλε το… άχτι του, καθώς στην τελευταία ενημέρωση πολιτικών συντακτών θύμισε με… πάθος την πολιτική τοποθέτηση του Σάντσεθ, κατακρίνοντας τον «σοσιαλιστή πρωθυπουργό». Ο τρόπος που είπε αυτό το «σοσιαλιστής» ήταν φωτιά.  

Τυφλός σοσιαλισμός

Μου έκανε, ωστόσο, φοβερή εντύπωση πώς ένας σοσιαλιστής πήγε και συνήψε συμφωνία με μια χώρα που είναι στη μαύρη λίστα για τον… μισό κατάλογο ελευθεριών, από την ελευθερία του Τύπου, των γυναικών, της Δικαιοσύνης. Δεν έχει ακούσει τίποτα ο σοσιαλιστής Σάντσεθ για όσα συμβαίνουν στη γείτονα…

Βωμολοχίες

Για να μη λέω μόνο για τους ξένους, θα σας πω και για τους εγχώριους: υπάρχει και στην Ελλάδα υπουργός της κυβέρνησης, προερχόμενος από τον σοσιαλιστικό χώρο, με περγαμηνές μάλιστα, που δεν είναι ιδιαίτερα ανεκτικός με τις ελευθερίες, και αναφέρομαι εν προκειμένω στις ελευθερίες του Τύπου. Οταν διαβάσει κάτι που δεν του αρέσει, λέγεται πως αρχίζει τις βωμολοχίες. Πρόκειται μάλλον για ιδιότυπη αντίληψη περί ελευθερίας του Τύπου.

Επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.  

Φεύγω από τον σοσιαλισμό και πάω στην ΕΛ.ΑΣ. Το γεγονός ότι η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου έληξε χωρίς επεισόδια είναι μια αναμφισβήτητη επιτυχία που πρέπει να πιστωθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και στον πολιτικό της προϊστάμενο, Τάκη Θεοδωρικάκο. Τα καλά να λέγονται.  

Mετρήθηκε στα Βόρεια

Εμαθα πως σε δημοσκόπηση που «έτρεξε» τελευταία στα βόρεια προάστια, μετρήθηκε στην περιοχή και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά και ο Νίκος Παπαθανάσης. Μεταξύ των δύο δημοφιλέστερη ήταν η Δόμνα, καθώς ο αν. υπουργός Ανάπτυξης παραείναι χαμηλών τόνων.

Στου Γαμβέτα

Πηγή ιστορίας αποτελεί πάντα ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Την Παρασκευή, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας του παρέδωσε το στικάκι με τον προϋπολογισμό του 2022, το οποίο ήταν σε ένα κουτί που απεικόνιζε το κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με αφορμή αυτό ο Τασούλας παρέδωσε μίνι μάθημα Ιστορίας, λέγοντας πως το κτίριο αποτελεί ένα εμβληματικό αρχιτεκτονικό έργο της περιόδου του Μεσοπολέμου του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, που ήταν ο σχεδιαστής του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Το κτίριο συμβόλιζε την εποχή εκείνη τον αρχιτεκτονικό εκσυγχρονισμό της πρωτεύουσας και γι’ αυτό χτίστηκε απέναντι από την Αθηναϊκή Τριλογία, καθώς θεωρήθηκε πως μπορούσε να «σταθεί» απέναντί της. Μάλιστα, ο Τασούλας θύμισε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σύχναζε ως νέος βουλευτής στην περιοχή, καθώς έπινε τον καφέ του και έδινε ραντεβού στο καφενείο του Γαμβέτα, δίπλα στο Γενικό Λογιστήριο.  

Μόνο στο Προεδρικό  

Μόνο το Προεδρικό Μέγαρο θα επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος σε δύο εβδομάδες από τώρα θα είναι στην Ελλάδα και εκεί θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό. Οπως έμαθα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά την επίσημη υποδοχή του στο προεδρικό θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Σακελλαροπούλου στο γραφείο της και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εντός του Προεδρικού Μεγάρου. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πάπα Φραγκίσκου σε Ελληνες αξιωματούχους και ξένους διπλωμάτες στο Προεδρικό Μέγαρο και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου η κ. Σακελλαροπούλου θα συνοδεύσει τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Μυτιλήνης (Καρά Τεπέ).

Τους «έκαψε»

Τη συμπεριφορά της γνωστής πλέον στο πανελλήνιο «Ολλανδής δημοσιογράφου» δεν τη σχολίασα και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Σχολιάστηκε εξάλλου δεόντως. Θα σας πω μόνο τα απόνερα για να καταλάβουν και οι πιο δύσπιστοι. Από τη μέρα εκείνη, οι συμπατριώτες της δημοσιογράφοι που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους σοβαρά, όταν ζητούν συνέντευξη από Ελληνες υπουργούς, αναφέρουν πως δεν πρόκειται οι ερωτήσεις τους να είναι στο ίδιο στυλ με της κ. Μπέχελ, νιώθοντας προφανώς ντροπή για όσα συνέβησαν στο Μαξίμου. Αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή