Κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκικές απειλές για το τεμάχιο «5»

Κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκικές απειλές για το τεμάχιο «5»

Η Αγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία ότι επιθυμεί πρόκληση έντασης στην Αν. Μεσόγειο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την έντονη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου για την αδειοδότηση του τεμαχίου «5» στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κοινοπραξία Εxxon-Qatar Petroleum. H Τουρκία ισχυρίζεται πως η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται σε κάποια σημεία αυτού του τεμαχίου και απειλεί να εμποδίσει οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς υποστήριξε πως με την απόφαση αυτή αγνοήθηκαν δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και κατηγόρησε τη Λευκωσία πως επιθυμεί πρόκληση έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ενα τμήμα της “λεγόμενης” περιοχής αδειοδότησης παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, αυτό το “μονόπλευρο βήμα” αγνοεί επίσης τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των συνιδιοκτητών του νησιού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπιλγκίτς.

Η Αγκυρα απειλεί με παρεμπόδιση των εργασιών ερευνών και γεώτρησης της συγκεκριμένης κοινοπραξίας, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να συμμετάσχει σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και της “ΤΔΒΚ”».

Μετά την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να χορηγήσει άδεια για έρευνες στην κοινοπραξία Εxxon-Qatar Petroleum.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν πως στην τουρκική πρωτεύουσα εξετάζονται διάφορα σενάρια αντίδρασης. Σε περίπτωση που επιχειρηθούν εργασίες εντός της αποκαλούμενης «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», τότε η αντίδραση της Αγκυρας ενδέχεται να είναι πιο δυναμική για να εμποδιστούν οι προσπάθειες ερευνών. Στην άλλη περίπτωση, δηλαδή τη διενέργεια ερευνών σε περιοχές που θεωρείται πως παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η τουρκική αντίδραση ενδέχεται να είναι με «αναλογικό» τρόπο, δηλαδή με παρουσία σεισμογραφικού σκάφους ή γεωτρύπανου σε κάποια από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Κοινή συνισταμένη, πάντως, είναι πως αυξάνεται η πιθανότητα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε πως πολλές χώρες εφαρμόζουν εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. «Στο ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας υπήρξαν πολλές σοβαρές δυσκολίες. Σήμερα κι αν έχουμε τα χρήματα κι αν πληρώνουμε δεν παραλαμβάνουμε πολλά οπλικά συστήματα. Αν και δεν χρησιμοποιούν τη λέξη εμπάργκο, με κάποιον τρόπο εμποδίζουν να τα παραλάβουμε», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ένταση επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, με το Κοινοβούλιο της Συρίας να λαμβάνει απόφαση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην αφήσει στα χέρια της Τουρκίας την επαρχία Χατάι (Αντιόχεια) και να την πάρει πίσω. Ο κ. Ακάρ σε μια προσπάθεια απάντησης στη Δαμασκό, χθες επισκέφθηκε εσπευσμένα την Αντιόχεια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε την απόφαση του Κοινοβουλίου της Συρίας και ανέφερε ότι «η Τουρκία θα απαντήσει σε όλες τις απειλές εναντίον των εθνικών της συμφερόντων, καθώς και όσων εποφθαλμιούν το έδαφός της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή