Τουρκικές απειλές κατά της Λευκωσίας

Τουρκικές απειλές κατά της Λευκωσίας

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στην προσπάθεια δολιοφθοράς σε τζαμί στη Λάρνακα.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια δολιοφθοράς σε τζαμί στη Λάρνακα. Λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του για το Κατάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ρωτήθηκε για το θέμα και δήλωσε: «Αυτή η ενέργεια στη νότια Κύπρο (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) δεν θα μείνει αναπάντητη. Μην προβείτε σε τέτοιου είδους δολιοφθορές στα τζαμιά μας. Θα πληρώσετε πολύ βαρύ τίμημα για τέτοιου είδους δολιοφθορές. Ερευνούμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό. Στη νότια Κύπρο έχουμε έξι τζαμιά. Υπεύθυνη για την ασφάλειά τους είναι η διοίκηση της νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία). Ομως, όπως εμείς διασφαλίζουμε όλους τους ιερούς χώρους και τις εκκλησίες τους, πάντα το λέω, κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να τα διασφαλίζουν και εκείνοι».

Η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε έναν 27χρονο Σύρο, ο οποίος έβαλε φωτιά στο τζαμί καθώς, όπως αναφέρει η αστυνομία, είχε διαφορές με τον ιμάμη. Επειτα από εξέταση διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο ψυχιατρείο.

Για την επίθεση σε τζαμί στη Λάρνακα – Αμφισβητεί και πάλι η Τουρκία τη συμφωνία Ελλάδας με Αίγυπτο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ για να απαντήσει, όπως σημειώνει, «στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωθυπουργού της Ελλάδας, στη χώρα μου, στη δήλωσή του κατά την 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών». Ο κ. Σινιρλίογλου ισχυρίζεται πως η συμφωνία Αιγύπτου – Ελλάδας για ΑΟΖ «παραβιάζει εγγενή δικαιώματα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο» και προσθέτει πως «εάν η Ελλάδα είναι ειλικρινής στο κάλεσμά της για ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, τότε πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τέτοιες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Πρέπει επίσης να σταματήσει να υπεραπλουστεύει τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ θέτει τη δική του ατζέντα στα ελληνοτουρκικά και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου. «Τα θέματα αυτά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών πράξεων, την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης (FIR, SAR και NAVTEX)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην τουρκική βάση που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε πως η Τουρκία υποστηρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα «όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και των αδελφών Τουρκοκυπρίων, της Λιβύης και του Αζερμπαϊτζάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή