Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ «καίνε» τα εκλογικά σενάρια

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ «καίνε» τα εκλογικά σενάρια

Η στρατηγική Μητσοτάκη, η πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ και ο χρόνος των εθνικών εκλογών

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή δημιουργούνται από σήμερα το βράδυ, καθώς η ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, με την επικράτηση είτε του Νίκου Ανδρουλάκη, που προσήλθε στις εσωκομματικές κάλπες με σαφές προβάδισμα, είτε του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είναι το «αουτσάιντερ» της αναμέτρησης, θα βάλει τη δική της σφραγίδα στην πορεία μέχρι τις προσεχείς εκλογές, επηρεάζοντας τις στρατηγικές τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ώθηση που έδωσε στο ΚΙΝΑΛ η μεγάλη συμμετοχή των 270.000 πολιτών στην ψηφοφορία της προηγούμενης Κυριακής είναι σαφές πως σε πρώτη τουλάχιστον φάση ασκεί ισχυρή πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενισχύεται ο δεύτερος αντιπολιτευτικός πόλος. Εχει, δε, σημασία ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε την Παρασκευή το απόγευμα να χαιρετίσει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως προσβλέπει σε εποικοδομητικές προτάσεις και υπεύθυνη αντιπολίτευση από τον συγκεκριμένο χώρο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει τη στρατηγική της αυτοδυναμίας, ακόμη και εάν οδηγεί σε διπλή προσφυγή στις κάλπες, λόγω της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, η χώρα θα χρειαστεί και την επόμενη τετραετία μια κυβέρνηση με καθαρή εντολή και ατζέντα. Και όχι ένα σχήμα που θα βασίζεται στον «χαμηλό μέσο όρο» που θα επιβάλει μια προγραμματική συμφωνία, προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Παράλληλα, λόγω των εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ απoμακρύνονται ακόμη περισσότερο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες, τα οποία ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικά ασθενή, καθώς ο κ. Μητσοτάκης τα έχει δημοσίως και κατ’ επανάληψιν απορρίψει: Η χώρα θα οδεύσει στις κάλπες είτε την άνοιξη του 2023 –οπότε και επί της ουσίας θα ολοκληρώνει η κυβέρνηση την τετραετία– ή, το νωρίτερο, το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου. Οπως λέγεται, τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, το πιθανότερο είναι το ΚΙΝΑΛ να καταγράψει δημοσκοπική άνοδο και να διαφαίνεται πως μπορεί να φθάσει σε ποσοστά της τάξεως του 11%-12%. Σε μια τέτοια περίπτωση, με το σύστημα της απλής αναλογικής θα συγκέντρωνε περί τους 33 με 36 βουλευτές. Ετσι, ενόψει των επαναληπτικών δεύτερων εκλογών θα έμπαινε με ένταση στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων και των κυβερνήσεων συνεργασίας. Πόσο μάλλον που, στην περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ένα ποσοστό περί το 27%-28%, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης θα άθροιζαν –με απλή αναλογική– περί τους 125-130 βουλευτές, ενδεχομένως περισσότερους απ’ όσους θα εξέλεγε η Ν.Δ., ακόμη και ούσα, όπως αναμένεται, με διαφορά το πρώτο κόμμα.

Αντιθέτως, με την πάροδο του χρόνου εκτιμάται πως δύο τινά μπορεί να συμβούν: είτε η γοητεία του «νέου» ΚΙΝΑΛ θα αρχίσει να υποχωρεί είτε οι συσχετισμοί στον χώρο της αντιπολίτευσης θα αρχίσουν να μεταβάλλονται εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και στις δύο περιπτώσεις το εκλογικό πεδίο για τη Ν.Δ. θα είναι ευνοϊκότερο.

Μεγάλο ζητούμενο για τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ να ομογενοποιήσει τα διαφορετικά ρεύματα που προσήλθαν στις κάλπες και να αποτρέψει τις εσωκομματικές εντάσεις.

Πάντως, η δημοσκοπική μεγέθυνση του ΚΙΝΑΛ τους επόμενους μήνες δεν συνεπάγεται πως ο νέος επικεφαλής του κόμματος δεν θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίσει με επάρκεια και μια σειρά από «παγίδες». Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως στις κάλπες της Κυριακής προσήλθαν τρία διαφορετικά ρεύματα:

  • Οι υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη με βασικό πρόταγμα την ανανέωση.
  • Ψηφοφόροι που είτε είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε επιθυμούν τη συνεργασία μαζί του και αποτελούν τη δεξαμενή από την οποία άντλησε δυνάμεις ο Γ. Παπανδρέου.
  • Ψηφοφόροι που βλέπουν θετικά τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την προοπτική συγκλίσεων με τη Ν.Δ. και επέλεξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Προκειμένου το ΚΙΝΑΛ να διατηρήσει τη δυναμική του, θα πρέπει ο νέος επικεφαλής του να συγκεράσει αυτά τα ανωτέρω «ρεύματα», που όμως –ειδικά τα δύο τελευταία– είναι σε ένα βαθμό αντίρροπα. Παράλληλα, στοίχημα θα αποτελέσει η ενότητα του χώρου: Το ζήτημα που άνοιξε ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών, ασχέτως εάν στη συνέχεια αναδιπλώθηκε, κατέδειξε πως η «επόμενη ημέρα» για τον νέο επικεφαλής πιθανόν δεν θα είναι εσωκομματικά ανέφελη. Τέλος, στην περίπτωση που εκλεγεί σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης, ερώτημα αποτελεί πώς θα λειτουργήσει πολιτικά για το ΚΙΝΑΛ η απουσία του από τη Βουλή μέχρι τις προσεχείς εθνικές εκλογές. Πάντως, ορισμένοι εκτιμούν ότι το ΚΙΝΑΛ θα ωφεληθεί από το ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα βρεθεί στο κάδρο των μετωπικών αντιπαραθέσεων των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή έως τις προσεχείς εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή