Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ ο κ. Μητσοτάκης

Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ ο κ. Μητσοτάκης

Στο επίκεντρο οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Κοινή γραμμή πλεύσης για εμβολιασμούς και τήρηση μέτρων κατά του κορωνοϊού.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία και το συνολικό πλαίσιο σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, με αιχμή την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του 1945, με το οποίο είχαν θεσμοθετηθεί 6.000 οργανικές θέσεις ιερωμένων και παραμένει το ίδιο 76 χρόνια μετά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεση έναρξης διαλόγου για τα ανοιχτά ζητήματα με άξονες, όπως τόνισε, «την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια», καθιστώντας σαφές με την αναφορά του αυτή ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη παρέμβασης και επικαιροποίησης ζητημάτων, όπως η αντιστοίχηση οργανικών θέσεων ιερωμένων με τις πραγματικές, ωστόσο η επίλυσή τους δεν μπορεί να δρομολογηθεί χωρίς να συνεκτιμάται η εκάστοτε συγκυρία.

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι για τα εκκρεμή θέματα η Σύνοδος προετοίμασε υπόμνημα, προκειμένου αυτά να εξεταστούν από κοινή επιτροπή – «ολιγομελή και βραχείας διαρκείας», όπως ανέφερε. Εκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα επικαιροποίησης της νομοθεσίας για τη μισθοδοσία του προσωπικού της Εκκλησίας. Οπως διευκρίνισε, το ζήτημα δεν αφορά επιπλέον θέσεις εργασίας ή μονιμοποίηση συμβασιούχων, αλλά την προσαρμογή του νόμου 536/1945, που προέβλεπε 6.000 οργανικές θέσεις κληρικών με βάση τον τότε πληθυσμό της χώρας, αριθμός που στην πορεία έχει μεταβληθεί με ιερείς που είναι ήδη νόμιμα διορισμένοι, αλλά εκκρεμεί η προσαρμογή της νομοθεσίας στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. «Το ζήτημα τυγχάνει ευρείας πολιτικής συναινέσεως, καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση αναγνώρισε δημοσίως (με το από 12 Φεβρουαρίου 2019 σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας) ότι οφείλει να αποκαταστήσει αυτή τη νομοθετική ανακολουθία», υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος.

Οσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, υπογραμμίστηκε τόσο από τον κ. Μητσοτάκη όσο και από τον κ. Ιερώνυμο η ανάγκη για επιμονή στην επέκταση των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου καταγράφεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ αναγνωρίστηκε η σημασία τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Σε σχέση με το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την πλευρά της Εκκλησίας στους αρμόδιους υπουργούς, αναφορικά με τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας που διέπει τη διαχείριση και την αξιοποίησή της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, δε, στην αλλαγή του πλαισίου που αφορά την εκκλησιαστική εκπαίδευση, αλλά και στη διευθέτηση του χρονίζοντος ζητήματος της διοίκησης και διαχείρισης των μη ενοριακών κοιμητηριακών ναών. Ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό των αλλαγών που προώθησε η παρούσα κυβέρνηση για την επίλυση προβλημάτων της Εκκλησίας και ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Ιερώνυμος επέδωσε στον πρωθυπουργό το αναμνηστικό μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσαν στη συνεδρίαση της ΔΙΣ η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή