Νέα NAVTEX της Τουρκίας για το «Ορούτς Ρέις»

Νέα NAVTEX της Τουρκίας για το «Ορούτς Ρέις»

Υπόμνηση ότι το «Ορούτς Ρέις» παραμένει στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου αποτελεί η χθεσινή NAVTEX από τον Σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας (1172/21)

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόμνηση ότι το «Ορούτς Ρέις» παραμένει στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου αποτελεί η χθεσινή NAVTEX από τον Σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας (1172/21), με την οποία παρατείνονται έως τις 31 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους οι έρευνες σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη νότια Τουρκία και στα Κατεχόμενα. Πρόκειται για μια περιοχή εντός της οποίας –με κάποιες διακοπές και ορισμένες φορές ελαφρώς δυτικότερα– το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» διεξήγαγε έρευνες κατά τους προηγούμενους σχεδόν δυόμισι μήνες.

Η ανανέωση ερευνών σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται κατά κύριο λόγο εντός τουρκικών θαλάσσιων ζωνών γίνεται αντιληπτή από έμπειρους παρατηρητές ως κοινοποίηση παρουσίας της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, υπό το φως της επικείμενης επανάληψης γεωτρητικών δραστηριοτήτων αρκετά νοτιότερα, εντός της οριοθετημένης κυπριακής υφαλοκρηπίδας, στο οικόπεδο 10 (Exxon Mobil/Qatar Energy), αλλά και της απόφασης της Λευκωσίας να παραχωρήσει και το οικόπεδο 5 στο συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ. Χθες, καταγράφηκε σειρά παραβιάσεων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Αιγαίο. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 22 παραβιάσεις, τέσσερις εκ των οποίων κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες κατά τη διαδικασία των αναχαιτίσεων. Εκ των 22 παραβιάσεων, οι 10 πραγματοποιήθηκαν από UAV.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελληνική ικανοποίηση για τη διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνοαμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ο νέος νόμος προβλέπει: «Πρώτον, τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες. Δεύτερον, χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού. Τρίτον, εξουσιοδότηση του προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα. Τέταρτον, χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Και, πέμπτον, τη σύσταση διακοινοβουλευτικής ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 γερουσιαστές από τις ΗΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή