«Η κατάσταση του κόμματος δεν είναι καλή»

«Η κατάσταση του κόμματος δεν είναι καλή»

Κριτική της «Ομπρέλας» για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και «όχι» στη μετατροπή του σε «σούπερ μάρκετ».

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο Πολιτικό Συμβούλιο την πρόθεσή του ο αρχηγός του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή να σταματήσουν να εκλέγονται από το συνέδριο, αλλά η διαδικασία να ανοίξει στα μέλη, γνώριζε πολύ καλά τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν. Το κείμενο συμβολής της αριστερής πτέρυγας ήρθε να υπενθυμίσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το τι θα επακολουθήσει στον προσυνεδριακό διάλογο. Είκοσι πέντε στελέχη της «Ομπρέλας», ανάμεσά τους οι Ν. Βούτσης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Α. Ξανθός, Δ. Παπαδημούλης, Ρ. Σβίγγου, Θ. Δρίτσας, Δ. Βίτσας, Π. Λάμπρου, Χρ. Παπαδόπουλος, διαπιστώνουν πως «η κατάσταση και η λειτουργία του κόμματος δεν είναι καλή». Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν υποχωρήσει και η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία».

Στα οκτώ «όχι» που προτάσσουν τα στελέχη είναι η διαφωνία τους στο να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του προέδρου, σημειώνοντας πως προτείνεται «να συνεχίζει να εκλέγεται από το συνέδριο και να λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή». Μάλιστα επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει ένα παρωχημένο αρχηγικό κόμμα. Από το πολυσέλιδο κείμενο, στο οποίο γίνεται σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τονίζεται το σωστό timing που επιλέχθηκε η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, ξεχωρίζει με έντονα γράμματα η διαφωνία για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής. Αναφέρουν πως πρέπει να εκλέγεται από το συνέδριο, στο οποίο οφείλει και να λογοδοτεί, και προσθέτουν ότι αυτό ισχύει από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, το υποστηρίζει ομόφωνα η επιτροπή καταστατικού και «ισχύει στο 99% τουλάχιστον των Αριστερών, Πράσινων και Σοσιαλιστικών και ευρύτερα δημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη και όλο τον πλανήτη».

Σε άλλο σημείο του κειμένου τα στελέχη της «Ομπρέλας» χαρακτηρίζουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα λανθασμένη τόσο ως προς τον χρόνο που την έκανε όσο και ως προς τον τρόπο και αφήνουν αιχμές για τον αιφνιδιασμό που δέχτηκαν. Επιμένοντας στο θέμα της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη, σημειώνουν πως «ευνοεί τους “διάσημους”, τις τηλεπερσόνες, τους “αστέρες” της μουσικής βιομηχανίας και του θεάματος ή όσους διαθέτουν μερικούς χιλιάδες “ακολούθους” στο Διαδίκτυο». Τα στελέχη της «Ομπρέλας» συμπληρώνουν αναφέροντας: «”Οχι” σε ένα κόμμα σούπερ μάρκετ, με διορισμένα ηγετικά στελέχη, ομάδες με ειδικά προνόμια, οργανωτικά άμορφο και με ασαφή όρια ανάμεσα στα μέλη και στους φίλους».

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να αφήσει πίσω του τις εσωκομματικές έριδες και να εστιάσει στο θέμα της ακρίβειας. Ετσι εξηγείται η αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην αγορά της Νίκαιας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες. Ζήτησε για άλλη μια φορά εκλογές, κάλεσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να βρεθούν δίπλα στον απλό κόσμο και επαναδιατύπωσε τις προτάσεις του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα χαμηλότερα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν, καθώς και του ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής. «Η εποχή που ο κ. Τσίπρας παρουσιαζόταν σαν τον Χουντίνι της πολιτικής, που υποδυόταν πως είχε μια μαγική λύση για όλα τα προβλήματα, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Ολοι ξέρουν πια ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο μόνος που δεν το έχει κατανοήσει είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παραμένει προσκολλημένος στην εποχή πριν από το 2015, την εποχή των εύκολων ψευδών υποσχέσεων», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή