Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ με «πυκνή» ατζέντα

Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ με «πυκνή» ατζέντα

Τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντήσει στις 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα βρεθεί στη Μόσχα γι’ αυτόν τον σκοπό.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντήσει στις 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα βρεθεί στη Μόσχα γι’ αυτόν τον σκοπό. Η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε στον κ. Δένδια ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Επισήμως, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία σε οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα, η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι χώρα – μέλος της Ε.Ε. και της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει τη Ρωσία «ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας». Σημείωσε ακόμα ότι ως προς την ουκρανική κρίση η Αθήνα τονίζει την ανάγκη της αποκλιμάκωσης προς όλες τις πλευρές και επανέλαβε τη σταθερή ανησυχία για την ελληνική κοινότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, που αριθμεί περί τα 120.000 άτομα.

Η μετάβαση του κ. Δένδια στη Μόσχα δεν μπορεί παρά να συνδεθεί και με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Μαριούπολη. Εκεί, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος και του ζήτησε να χρησιμοποιήσει τους διαύλους που διαθέτει η Αθήνα προς τη Μόσχα ως μια πρόσθετη φωνή υπέρ της αποκλιμάκωσης. Σημαντικότερες εξελίξεις, κυρίως ως προς το ενεργειακό το οποίο επιβαρύνει και την ελληνική οικονομία, δεν αναμένονται στο τετ α τετ Δένδια – Λαβρόφ.

Η Αγκυρα εμμένει στη στρατηγική της έντασης, με τουρκικά F-16 να πετούν χθες πάνω από την Παναγιά.

Παράλληλα, χθες, για ακόμα μια ημέρα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το ελληνικό νησί της Παναγιάς, δείχνοντας τη διάθεση της Αγκυρας να διατηρήσει αμείωτη την ένταση στο Αιγαίο.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε χθες ότι πάγια το υπουργείο Εξωτερικών προχωράει σε διαβήματα για τις τουρκικές υπερπτήσεις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορά αν αυτές γίνονται από επανδρωμένο ή μη αεροσκάφος. Η παραβίαση είναι παραβίαση, η υπερπτήση είναι υπερπτήση. Και η αντίδραση της Ελλάδας είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή