Ελληνοτουρκικά: Νέες παραβιάσεις και ενόχληση Άγκυρας για τον Ν. Χαρδαλιά

Ελληνοτουρκικά: Νέες παραβιάσεις και ενόχληση Άγκυρας για τον Ν. Χαρδαλιά

Η τετραήμερη περιοδεία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά σε ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο προκάλεσε ενόχληση στην Αγκυρα.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τετραήμερη περιοδεία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά σε ελληνική επικράτεια στο Αιγαίο προκάλεσε ενόχληση στην Αγκυρα, η οποία εκδηλώθηκε την Κυριακή επί του πεδίου –με την δι’ ασυρμάτου παρενόχληση του ελικοπτέρου που τον μετέφερε– και χθες με διαρροές από στρατιωτικές πηγές. Οι τουρκικές διαρροές κινούνται, βεβαίως, σε γνώριμο τόνο σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο είναι και ενδεικτικές του εκνευρισμού που προκαλεί στην Αγκυρα η –προσωρινή– αδυναμία διεθνοποίησης του ζητήματος. Αρνητικά σε σχέση με το θέμα που επανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσαν ήδη να τοποθετηθούν χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η Ε.Ε. (έστω με μικρή καθυστέρηση και αφού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε σχετικά τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοσέπ Μπορέλ).

«Η περιοδεία σε 3-5 νησιά με ελικόπτερο δεν ωφελεί τον ελληνικό λαό», ανέφεραν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Χθες, πάντως, οι Τούρκοι επέμειναν στην τακτική των παραβιάσεων, για τις οποίες πέρα από μαχητικά χρησιμοποιήθηκαν και τρία UAV. Τουρκικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο «Αναντολού» ότι «η στρατιωτική δραστηριότητα σε νησιά τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων. Η Τουρκία διά της διπλωματικής οδού απαντά σε αυτή την παράνομη, προβοκατόρικη και προκλητική στάση των Ελλήνων». Και άφηναν αιχμές για την περιοδεία του κ. Χαρδαλιά, λέγοντας ότι «η περιοδεία σε 3-5 νησιά με ελικόπτερο, ούτε ωφελεί τον ελληνικό λαό και δεν αποτελεί παράδειγμα πολιτικής ή στρατιωτικής ευφυΐας. Με την “εχθρική” στάση που επιδεικνύει, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με απογοητευτικά αποτελέσματα, όπως και στο παρελθόν».

Την ίδια στιγμή, χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Δένδια, επανέλαβε τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη. «Καθώς συζητήσαμε τους κοινούς μας στόχους για περιφερειακή σταθερότητα, επιβεβαίωσα αυτό που έχει ξεκαθαρίσει η Ουάσιγκτον: η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της δεν αμφισβητείται», ανέφερε ενδεικτικά στο Twitter ο κ. Πάιατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή