Aυστηρή απάντηση Δένδια στον Τσαβούσογλου

Aυστηρή απάντηση Δένδια στον Τσαβούσογλου

Απαράδεκτες και απορριπτέες όχι μόνο από την Ελλάδα χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούγλου και άλλων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαράδεκτες και απορριπτέες όχι μόνο από την Ελλάδα χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούγλου και άλλων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Από το Ελσίνκι όπου συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέκα Χαβίστο, σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών, καθώς και ότι καταδικάζει τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Τόνισε, μάλιστα, ότι «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να καταδειχθεί με κάθε μορφή, είναι πολύ περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας». Ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί σήμερα τη Νορβηγία, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπογράμμισε, από το Ελσίνκι, ότι οι αναφορές σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά του Αιγαίου είναι απορριπτέες.

Ενδεικτική, ωστόσο, της ετοιμότητας της Αγκυρας να επιτεθεί κατά της Ελλάδας ακόμα και με άσχετες αφορμές ήταν η χθεσινή ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί υποτιθέμενης καταπίεσης των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης. Με αφορμή μια προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε στην Ξάνθη ο εισαγγελέας σχετικά με μια διαδήλωση στην οποία παραβιάστηκαν τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εντόπισε «συμπατριώτες μας που ζητούν τα δικαιώματά τους, καλούνται να καταθέσουν και ανακρίνονται» και «ένα νέο σχέδιο καταπίεσης και εκφοβισμού για να τιμωρηθούν όσοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή