Τα κόμματα καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή

Τα κόμματα καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή

Δύο συσκέψεις, τόσο με συμβούλους του επί των διπλωματικών θεμάτων όσο και με τομεάρχες του κόμματος, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο συσκέψεις, τόσο με συμβούλους του επί των διπλωματικών θεμάτων όσο και με τομεάρχες του κόμματος, πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Παρακολουθούμε με εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που ασφαλώς μας αφορούν όλους. Και βεβαίως καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις –την εισβολή– της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε προς τους συνεργάτες του ότι η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων: «Σήμερα η Ε.Ε. πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός, να αποχωρήσει η Ρωσία από τα ουκρανικά εδάφη και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας. Και η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση».

Βάζοντας στο κάδρο την κυβέρνηση, ο τέως πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την Ελλάδα προετοιμασμένη για τις οικονομικές και ενεργειακές αναταράξεις. Oπως ανέφερε, «εδώ και μήνες η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με την αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μειώνει την έκθεσή της». Στη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, έστω και τώρα, να προετοιμάσει και να αποκαταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και την επάρκεια αερίου από άλλες πηγές με βάση τις συμφωνίες πλαίσιο».

Πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε από μια ανάρτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, που υποστήριξε πως «είναι λάθος αυτή τη στιγμή για κάθε δημοκρατικό πολίτη να ταχθεί στο πλευρό της μίας ή της άλλης πλευράς. Αυτή τη στιγμή πρέπει να ταχθούμε στο πλευρό του πολίτη που τρώει τις βόμβες στο κεφάλι. Συγκρούονται δύο ιμπεριαλισμοί με θύμα λαούς». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Τάσος Γαϊτάνης, απάντησε: «Προφανώς δεν είναι ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις. Αλλά δεν χωράει ούτε σιγή ούτε ίσες αποστάσεις. Η Ελλάδα είναι σταθερά κατά του αναθεωρητισμού και της παραβίασης των συνόρων». «Καλώ τον κύριο Γαϊτάνη να σταματήσει τις ασκήσεις γκεμπελισμού», ανταπάντησε ο κ. Αρβανίτης.

Τσίπρας: Η Ε.Ε. πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η στρατιωτική εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα. «Βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας παραμερίστηκαν από τη δύναμη του ισχυρού». Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συμπλήρωσε πως «περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη κοινής εξωτερικής πολιτικής, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών λαών».

Απαράδεκτη χαρακτήρισαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από το ΚΚΕ, αναφέροντας: «Να κλείσουν τώρα οι αμερικανονατοϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του». «Η Ελλάδα οφείλει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας, ασφαλείας και ειρήνης. Oχι ως “λαγός” των όποιων δυτικών αντιδράσεων απέναντι στη Ρωσία», υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Να φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να πάψει η επέκταση του ΝΑΤΟ, ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή