Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτική η αποχώρηση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτική η αποχώρηση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Με σοβαρές δυσκολίες, εντός της εμπόλεμης περιοχής και με κατεύθυνση προς τη Ζαπορίζια, κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η πομπή 21 οχημάτων που μετέφερε 82 Ελληνες από τη διακεκαυμένη ζώνη της Μαριούπολης.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σοβαρές δυσκολίες, εντός της εμπόλεμης περιοχής και με κατεύθυνση προς τη Ζαπορίζια, κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η πομπή 21 οχημάτων που μετέφερε 82 Ελληνες από τη διακεκαυμένη ζώνη της Μαριούπολης. Στη διαδρομή από Μαριούπολη προς Ζαπορίζια, όπου έφτασε χθες το βράδυ το ελληνικό κονβόι, έπεσαν πυρά προς την κατεύθυνση και των αυτοκινήτων που μετέφεραν την ελληνική αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με τις αναφορές επιβαινόντων στα αυτοκίνητα, σε ένα από αυτά τρύπησε το λάστιχο από σφαίρα. Σήμερα θα συνεχιστεί η πορεία προς τα δυτικά και ευλόγως στην αποστολή υπάρχει αυξημένη ανησυχία, καθώς τα χθεσινά 240 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια ήταν εφιαλτικά. Είναι ασαφές από ποια πλευρά προέρχονταν τα πυρά και αν αυτά είχαν στόχο το κονβόι ή ήταν «αδέσποτα» πυρά από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Η πορεία του κονβόι υποδηλώνει και τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης, καθώς εντός μιας ζώνης των πρώτων 70-80 χιλιομέτρων οι έλεγχοι ήταν εξαιρετικά αυστηροί.

Πολύωρη η πορεία της πομπής, που απομάκρυνε τους 82 Ελληνες από τη διακεκαυ- μένη ζώνη – Πυρά προς την κατεύθυνση των αυτοκινήτων που μετέφεραν την ελλη- νική αντιπροσωπεία.

Επειτα από απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατ’ αρχάς αποφασίστηκε ότι επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης θα τεθεί διπλωμάτης (ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος), ο οποίος μετά το πέρας της αποστολής θα επιστρέψει στη Μαριούπολη, όπου παραμένει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης. Αποτελεί σαφή επιλογή της Αθήνας να παρέχει υπηρεσίες σε όποιο μέλος της ελληνικής κοινότητας τις ζητήσει. Στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης κατοικούν περίπου 120.000 μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και μέχρι χθες είχαν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές.

Τις ευχές του για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής εκκένωσης εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακραίωνη ελληνική ταυτότητα της Μαριούπολης, αλλά και στη σημαντική συμβολή που παρείχαν στην ενημέρωση οι Ελληνες δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εκεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε και στη στάση της Ελλάδας τόσο ως προς τη βοήθεια προς την Ουκρανία όσο και ως προς την επιλογή συμμετοχής στις κυρώσεις. «Είμαστε δεσμευμένοι να εργαστούμε με όλους τους δημοκρατικούς συμμάχους και εταίρους μας ανά τον κόσμο, ώστε να επιβάλουμε ένα σοβαρό τίμημα στη Ρωσία για όλες τις δράσεις της και, επίσης, να εργαστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, όπως κάνουμε κάθε ώρα και κάθε ημέρα εδώ στην Ελλάδα, ώστε να προστατεύσουμε κάθε τετραγωνική ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ενδυναμώνοντας τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και θυμηθήκαμε την τελευταία εβδομάδα πόσο σημαντική είναι αυτή η δυνατότητα». Ο κ. Πάιατ επισήμανε χθες και την «αντοχή και την αίσθηση αυτοπεποίθησης» που αποπνέει ο ουκρανικός λαός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή