Την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, ει δυνατόν και με επικεφαλής τον ίδιο, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον Μανώλη Ανδρουλάκη, γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη μαρτυρική πόλη, η οποία εξακολουθεί να καταστρέφεται συστηματικά από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ζητεί «με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά, με άλλη νότα, να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Τη βοήθεια αυτή προτίθεμαι να συνοδεύσω αυτοπροσώπως, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουερ, με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή».
Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε επίσης την –σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη– παρασημοφόρηση του κ. Ανδρουλάκη, του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελένου και του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση, που συνολικά συντόνισαν έξι επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ελλήνων από τις πόλεις της Ουκρανίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι προαναφερθέντες διπλωμάτες και η πρέσβης στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά θα σχηματίσουν μια ομάδα υποδοχής ομογενών και αμάχων που αποχωρούν από την Ουκρανία, υπό τον κ. Κωστελένο.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε και την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι «πρώτο βήμα, όταν τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα είναι η ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης», ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα θα συντονιστεί και με την Ε.Ε. «για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της και η ομογένειά μας να διευκολυνθεί να επανέλθει στην ομαλότητα μετά την τραγωδία».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως έχει ζητηθεί «με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά, με άλλη νότα, να μην παρακωλύσει την αποστολή της».
Μιλώντας για τον κ. Ανδρουλάκη, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ήταν «ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη Μαριούπολη, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Τίμησε την Ελλάδα, το υπουργείο, το διπλωματικό σώμα και του αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια». Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρέμεινε εθελοντικά στη Μαριούπολη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ως υπουργός είχε διατυπώσει την άποψη να φύγει με τον πρέσβη κ. Κωστελένο. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τον πατέρα του, Γιώργο, υποστράτηγο ε.α., εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το υπουργείο Εξωτερικών.
«Πριν από 13 χρόνια, εκεί που στέκεται ο πατέρας μου, έδωσα τον όρκο του Ελληνα διπλωμάτη, τον οποίο προσπάθησα να τηρήσω και να τιμήσω», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Ζήτησα να αγαπήσετε και να στηρίξετε το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί οι άνθρωποί του, αθόρυβα, αλλά πάρα πολύ ουσιαστικά, υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αν σπάσει αυτή η γραμμή της διπλωματίας και του διαλόγου, όπως γίνεται πολύ συχνά στην Ιστορία δυστυχώς, βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα». Και κατέληξε λέγοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε, θα είναι δύσκολο, αλλά θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Με επαγγελματισμό, με θάρρος και με τη στήριξη όλων σας».