Κυβέρνηση: Ομαλή ροή προϊόντων και επάρκεια αγαθών

Κυβέρνηση: Ομαλή ροή προϊόντων και επάρκεια αγαθών

«Ολα καλά, δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα», είναι το μήνυμα το οποίο εξέπεμψε χθες η κυβέρνηση μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολα καλά, δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα», είναι το μήνυμα το οποίο εξέπεμψε χθες η κυβέρνηση μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε επίσης και το θέμα της αύξησης του κόστους παραγωγής και η δυνατότητα οικονομικής στήριξης των παραγωγών που πλήττονται, χωρίς ωστόσο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τους αγρότες και κατ’ επέκταση και την αγροτική παραγωγή της χώρας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας, σημείωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. «Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτόν αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της Ε.Ε. και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 26,3 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό κρίσης προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς που πλήττονται περισσότερο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Eνωσης, κάθε κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει με εθνικούς πόρους το ποσό που θα λάβει έως και 200%. Η ανώτατη ενίσχυση για κάθε εκμετάλλευση μπορεί να φθάσει τα 35.000 ευρώ. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τις δυνατότητες στήριξης που υπάρχουν από εθνικούς πόρους ώστε να αυξηθεί το ποσό των 26,3 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο όπως σημείωναν «δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για τόσο μεγάλη αύξηση». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζεται η στήριξη στα λιπάσματα, δεδομένης της αύξησης του κόστους που επηρεάζει την παραγωγή και τη σπορά.

Στη συνάντηση, πάντως, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν την επίδραση στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας που μπορεί να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα εξετάσθηκαν η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής. Οι συμμετέχοντες υπουργοί επισήμαναν ότι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τους παράγοντες της αγοράς και διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει ομαλή ροή προϊόντων καθώς και επάρκεια αγαθών.

Στο επίκεντρο της διυπουργικής η λειτουργία της αγοράς – Συζητήθηκε η αξιοποίηση του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα (26,3 εκατ. ευρώ) από το αποθεματικό κρίσης.

Ειδικά όσον αφορά το ηλιέλαιο, όπως αναφέρθηκε δεν έχουν παρουσιασθεί ελλείψεις. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, ορισμένες εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν επιβάλει πλαφόν στις πωλήσεις προκειμένου οι καταναλωτές ή και οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές και αποθεματοποίηση του προϊόντος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τιμή των μεγάλων συσκευασιών που προμηθεύονται τα εστιατόρια έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 50%.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της εγχώριας παραγωγής. Οσον αφορά τα σιτηρά, η Ελλάδα έχει επάρκεια στο σκληρό στάρι (παρασκευή ζυμαρικών), ενώ σύμφωνα με στοιχεία τα οποία είχε δώσει πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εισάγει από Ρωσία και Ουκρανία το 35% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι (παρασκευή ψωμιού). Ο κ. Γεωργαντάς έχει σημειώσει ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές αγορές.

Τα ελληνικά αιτήματα

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πάντως, έχει ήδη αιτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση την ένταξη του μαλακού σιταριού στην Ελλάδα στα προϊόντα που λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις προκειμένου να καλλιεργηθούν μεγαλύτερες εκτάσεις. Επίσης, στις 31 Μαρτίου πρόκειται να καταθέσει σχετικό αίτημα και για τον αραβόσιτο. Ωστόσο πρόκειται για μέτρο που θα αποδώσει στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή