Σε μια εντατική παρασκηνιακή προσπάθεια έχει αποδυθεί η Αθήνα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ελληνική μειονότητα στη Μαριούπολη και τα περίχωρά της θα αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά της και την επιστροφή των ανθρώπων στην πατρογονική γη τους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα επιχειρεί να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση που ανοίξει διάδρομος για την αποστολή ανθρωπιστικού υλικού, η Ελλάδα θα έχει πρωτεύοντα ρόλο. Και τούτο διότι η Τουρκία ως πιθανή εγγυήτρια, με βάση την εικόνα που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα, επιθυμεί να έχει λόγο και σε αυτήν την περίπτωση.
Οπως ανακοίνωσε ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν –μετά την επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν– αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται καμία περίπτωση να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Ωστόσο είναι απολύτως σαφές πως όταν αυτό γίνει, η Τουρκία θα έχει κάποιον ρόλο, μάλιστα σε συντονισμό με τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Αλλωστε, οι μάλλον τεταμένες σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας έχουν αρχίσει ήδη να αμβλύνονται, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εχουν αρχίσει ξανά οι επίσημες συζητήσεις για το ενδεχόμενο παροχής στην Τουρκία γαλλοϊταλικών συστημάτων αντιαεροπορικής προστασίας (SAM-P δηλαδή Aster) και εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή δεν είναι διόλου αποσυνδεδεμένη από τις γενικότερες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ. Η παρουσία της Τουρκίας στην ουκρανική εξίσωση και δη σε μια περιοχή με ελληνική μειονότητα, προφανώς ενοχλεί την Αθήνα.
Σχεδιασμός για μετάβαση του κ. Δένδια στην Οδησσό, ει δυνατόν και εντός του Σαββατοκύριακου.
Ως προς το ουκρανικό σκέλος, η ελληνική διπλωματία δεν περιορίζεται στις παρασκηνιακές κινήσεις, αλλά προχωράει και σε πιο συγκεκριμένα βήματα. Αυτή τη στιγμή υφίσταται σχεδιασμός για μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Οδησσό, ει δυνατόν και εντός του Σαββατοκύριακου. Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη του κ. Δένδια στο Κίεβο, από τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, αυτή τη στιγμή κάποια τέτοια κίνηση δεν αναμένεται.
«Πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό θα δούμε. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο θα μπορούσα να ανακοινώσω», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Δένδιας θα έχει και σειρά από επαφές στην Αθήνα, την οποία θα επισκεφθούν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιάννης Κασουλίδης, με σκοπό την πραγματοποίηση τριμερούς διάσκεψης η οποία θα εξετάσει και το ενεργειακό. Κατά την ανακοίνωση του προγράμματος της επόμενης εβδομάδας, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι την ίδια ημέρα θα είναι παρούσα στην Αθήνα και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για το Ουκρανικό.
Απάντηση στην Αγκυρα για τους μουφτήδες
Το γεγονός ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν υφίσταται κάποιο άρθρο που να περιγράφει τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης υπενθυμίζει το υπουργείο Εξωτερικών στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για παραβίαση της… Συνθήκης. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμο να αποστείλει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης, με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας εκλέγονται», αναφέρει το ΥΠΕΞ. Νωρίτερα ο κ. Τσαβούσογλου είχε «συγχαρεί τον Ιμπραήμ Σερίφ για την επανεκλογή του ως «προέδρου της συμβουλευτικής επιτροπής της» αποκαλούμενης από τον Τούρκο ΥΠΕΞ «Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης».