Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» οφέλη από την κόντρα Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» οφέλη από την κόντρα Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ

Νέα τακτική από την Κουμουνδούρου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να βάλουν τα νέα δεδομένα σε μια σειρά. Τι είδε ο Κυριάκος Μητσοτάκης –λένε– και άνοιξε την πόρτα των συνεργασιών; Πρώτον, πως δεν μπορεί να κάνει πολύ σύντομα εκλογές. Η πτωτική πορεία της Ν.Δ., ο πόλεμος, η ακρίβεια και ο κίνδυνος μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης καθιστούν απαγορευτική μια τέτοια κίνηση. Δεύτερον, η μεγάλη πιθανότητα να μην περάσει το όριο του 35% στις κάλπες μετά την απλή αναλογική έκαψε τις σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει τις τριπλές εκλογές και όλα αλλάζουν με φόντο ένα τριπολικό σκηνικό. Το πολιτικό παιχνίδι μετατοπίζεται στο κυνήγι των συμμαχιών στον χώρο του Κέντρου και ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αναπροσαρμόσει ένα μέρος της στρατηγικής του. Αν μέχρι πρότινος στην Κουμουνδούρου έκαναν τα στραβά μάτια για να μη χρειαστεί να επιτεθούν στο ΚΙΝΑΛ, πλέον ακόμα και η σκέψη σύγκρουσης είναι απαγορευτική. Η «γαλάζια» παράταξη έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς επιχειρεί να ενεργοποιήσει το μέτωπο στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ που κοιτάει προς τα δεξιά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκλεισε τη μετεκλογική συμπόρευση με τη σημερινή κυβέρνηση, γεγονός που ήχησε περίπου σαν μουσική στα αυτιά της Κουμουνδούρου. Σε αυτή τη φάση παραβλέπουν το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει κλείσει την πόρτα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχουν κερδίσει; Τη «νομιμοποίηση» να ζητούν πλέον από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει με ποιον θα συνεργαστεί. Ταυτίζοντας τη Ν.Δ. με την Ελληνική Λύση –ως τον μοναδικό εν δυνάμει εταίρο– χρωματίζουν ακόμα πιο πολύ τη διαχωριστική γραμμή Αριστεράς – Δεξιάς.

Το «κόλπο»

«Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός από τη μια να ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας και ταυτόχρονα να απαξιώνει την πρώτη κάλπη;».

«Εγγύηση για το ενδεχόμενο προοδευτικής διακυβέρνησης είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ», τόνιζε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή σε συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Η απλή αναλογική που νομοθετήθηκε το 2016 αναδεικνύεται το «κόλπο» πάνω στο οποίο ο τέως πρωθυπουργός θα επενδύσει για να ξαναδιαβεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, θα ρωτούν συνεχώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πώς είναι δυνατόν από τη μια να ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας και να υποστηρίζει πως κινείται θεσμικά και ταυτόχρονα να απαξιώνει την πρώτη κάλπη;». Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει ο προεκλογικός αγώνας που θα δώσουν να μην περιλαμβάνει το «αύριο» των δεύτερων εκλογών. Το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, αν δεν είναι ικανοποιητικό και δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου, επιθυμούν να είναι τέτοιο που να ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης ένα μήνα μετά.

Η «φούσκα» της δήθεν αυτοδυναμίας υποστηρίζουν πως έσκασε, η ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο εκτιμούν ότι σύντομα θα είναι παρελθόν και το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Ολα αυτά μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο εκλογικό σώμα που μέχρι τώρα έβλεπε την παράσταση νίκης υπέρ της Ν.Δ. να αποκλείει οποιαδήποτε ανατροπή. Η κάλπη αναμένεται να δώσει το σήμα για το πώς θα κινηθούν οι συνεργασίες. Στην Κουμουνδούρου χαμογελούν από την περιορισμένη έστω άνοδο του κόμματος, που συνοδεύεται από τη σταθερή μικρή πτώση των κυβερνητικών ποσοστών και το «ξεφούσκωμα» του τρίτου πόλου που εμφάνισε μια δυναμική από την αλλαγή ηγεσίας.

Αναμένουν πως οι αυξήσεις σύντομα θα ενεργοποιήσουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά. Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, κυρίως λόγω των επιλογών με τη ΔΕΗ εκτίναξε τον πληθωρισμό στο 8% τον Μάρτιο. Αυτό οδηγεί σε άνοδο των τιμών σε βασικά προϊόντα και αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες καθημερινά. Για παράδειγμα, ο διπλασιασμός της τιμής στα λιπάσματα έχει πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο, τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι για την ακρίβεια σε αντίθεση με την πανδημία το επιχείρημα πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο δεν θα δουλέψει. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εφησυχάζουν; Κατ’ αρχάς υπάρχει το στοίχημα του συνεδρίου που αρχίζει σε 11 ημέρες και πρέπει να κερδηθεί. Εικόνα διχασμού μεταξύ των δύο ομαδοποιημένων τάσεων «προεδρικών» και «ομπρέλας» θα γυρίσει πίσω το κόμμα. Ζητούμενο είναι επίσης ο αριθμός των μελών που θα ψηφίσουν τον πρόεδρο και τη νέα Κεντρική Επιτροπή να ξεκολλήσει από τις 60.000 δείχνοντας πως το αντικυβερνητικό ρεύμα είναι ισχυρό. Τρίτον, και εξίσου βασικό είναι το κυνήγι της ψήφου μέχρι την τελευταία στιγμή. Στέλεχος του κόμματος υπενθύμιζε στην «Κ» τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τα exit polls του 2019. Το 30% των ψηφοφόρων παίρνουν απόφαση τι θα ψηφίσουν όταν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Και το 10% (περίπου 600.000) καταλήγει το Σαββατοκύριακο πριν από τις κάλπες. Παραπέμπουν μάλιστα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές που το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε τους πάντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή