Μητσοτάκης: Ανακοινώνει επιτάχυνση ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης

Μητσοτάκης: Ανακοινώνει επιτάχυνση ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης

Ο πρωθυπουργός είχε κάνει σαφή προ δύο εβδομάδων -μιλώντας στη Βουλή- την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διερεύνηση αξιοποίησης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και στο Ιόνιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε κάνει σαφή προ δύο εβδομάδων -μιλώντας στη Βουλή- την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διερεύνηση αξιοποίησης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και στο Ιόνιο.

«Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος» είχε τονίσει, κάνοντας σαφή την επαναξιολόγηση της οπτικής της κυβέρνησης σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων υπό το φως της στρατηγικής της Ε.Ε. για βραχεία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» σε δημοσίευμα στις 18 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός έχει δώσει το «πράσινο φως» στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για μια στοχευμένη επανεκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οι οποίες έχουν ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες (Τotal-ExonMobil – EΛΠΕ στην Κρήτη και ΕΛΠΕ στο Ιόνιο).

Ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι η διερεύνηση των τριών περιοχών ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει και στη συνέχεια στον βαθμό που αξιολογηθεί ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων είναι τέτοια που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία, να προχωρήσει και η εκμετάλλευσή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει σεισμικές έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις, ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου 2,5 ετών στην περίπτωση που η ελληνική πραγματικότητα καταφέρει να συναντήσει τους αντικειμενικούς χρόνους αυτών των διαδικασιών. Από απόψεως επενδύσεων θα απαιτηθούν περί τα 3 εκατ. δολάρια ανά περιοχή για τις γεωφυσικές έρευνες και περί τα 80-120 εκατ. δολάρια για κάθε ερευνητική γεώτρηση, που για κάποιες δύσκολες τεχνικά περιπτώσεις –που επιβάλλουν λόγοι περιβαλλοντικής προστασίας– μπορεί να φθάσουν και τα 150 εκατ. δολάρια.

Μια πλήρης διερεύνηση των τριών περιοχών προϋποθέτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, πέντε με έξι ερευνητικές γεωτρήσεις. Για να προχωρήσει αυτός ο προγραμματισμός, η κυβέρνηση θα δώσει το επόμενο διάστημα ένα δυνατό σήμα αποφασιστικότητας προς τις ανάδοχες εταιρείες, που δεν το είχαν λάβει το προηγούμενο διάστημα, ως απόρροια του γενικότερου αρνητικού περιβάλλοντος που διαμόρφωσε η κατρακύλα των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου τη διετία 2019 και 2020 και η στρατηγική αποεπένδυσης των πετρελαϊκών. 

Τονίζεται ότι σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιείται η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τα ενεργειακά ζητήματα να τίθενται επί τάπητος, ενώ παράλληλα στην Αθήνα βρίσκεται και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία θα έχει συνάντηση με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία, 41η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή