Πόλεμος στην Ουκρανία, 41η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
πόλεμος-στην-ουκρανία-41η-ημέρα-εισβολή-561794257
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία, 41η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
00:06

Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις

«Οι ρωσικές θηριωδίες στην περιοχή του Κιέβου πρέπει να διερευνηθούν και η ίδια η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει νέες οδυνηρές κυρώσεις. Το συζήτησα με τον Εμανουέλ Μακρόν. Μιλήσαμε επίσης για διαπραγματεύσεις και ανθρωπιστική βοήθεια στις αποκλεισμένες πόλεις της Ουκρανίας. Ευχαριστώ, φίλε μου, για τη θέση αρχών σου», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

00:03

Σύνοψη της 41ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 • Ένα σύντομο βίντεο, αλλά πυκνό σε εικόνες φρίκης από πόλεις της Ουκρανίας, κυριάρχησε στην επικαιρότητα την 41η ημέρα από τη ρωσική εισβολή. Ο Ζελένσκι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει».
 • Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε μία σειρά από θηριωδίες –όπως κατήγγειλε- από το ρωσικό στρατό: Άμαχοι δολοφονήθηκαν στη μέση του δρόμου, ακρωτηριάστηκαν, ρίχτηκαν σε πηγάδια και τους συνέθλιψαν τανκς. Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη στις 11.45.
 • Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες, μιλώντας για σκηνοθεσία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ έκανε λόγο για «πρόσχημα» προκειμένου να μην προχωρήσουν οι συνομιλίες. Πολλά διεθνή ΜΜΕ αποδόμησαν τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και μαρτυριών από αυτόπτες.
 • Μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο σε μια εκκλησία στην Μπούκα, δήλωσε η συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας.
 • Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια υποστήριξε ότι σε ορισμένα από τα μικρά χωριά, που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί, διαπιστώθηκε ότι σε πληθυσμό γύρω στους 120 κατοίκους, έως και 20 από αυτούς είχαν σκοτωθεί.
 • Οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Ria.
 • Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τετάρτη σε συντονισμό με την Ομάδα των 7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο ίδιος τόνισε ότι το σαρωτικό πακέτο «θα επιβάλλει σημαντικό κόστος στη Ρωσία και θα την οδηγήσει ακόμη πιο κάτω στον δρόμο της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και τεχνολογικής απομόνωσης».
 • Η Κομισιόν πρότεινε νέο πακέτο κυρώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα. Την Τετάρτη μεταβαίνει στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
 • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με στόχο το ρωσικό κοινό, λέγοντάς τους ότι τα στρατεύματά τους διαπράττουν φρικαλεότητες.
 • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε «έντονα» τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
 • Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.
 • Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι υποστήριξε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις καταγγελλόμενες φρικαλεότητες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, λόγω του μίσος που έχουν σπείρει.
 • Συνολικά 3.846 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τρίτη από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.
23:39

«Σου αξίζει η αλήθεια. Σου αξίζουν τα γεγονότα»

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με στόχο το ρωσικό κοινό, λέγοντάς τους ότι τα στρατεύματά τους διαπράττουν φρικαλεότητες.

23:20

Λευκός Οίκος: Ο νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι εν μέρει απάντηση στις δολοφονίες στην Μπούκα

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία την Τετάρτη σε συντονισμό με την Ομάδα των 7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το σαρωτικό πακέτο «θα επιβάλει σημαντικό κόστος στη Ρωσία και θα την οδηγήσει ακόμη πιο κάτω στον δρόμο της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και τεχνολογικής απομόνωσης».

23:17

Αριθμός ρεκόρ Ουκρανών θέλει η χώρα να γλινει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο αριθμός των Ουκρανών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στο υψηλό ρεκόρ του 91% μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αλλά η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ μειώθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ερευνητικής υπηρεσίας Rating την Τρίτη. 

Η υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ κυμαινόταν κυρίως γύρω στο 60% τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά άρχισε να αυξάνεται απότομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Rating, έναν από τους κύριους ανεξάρτητους δημοσκόπους της Ουκρανίας.

22:58

FT: Ο Ρωσικός στρατός αποχώρησε από τον ουκρανικό βορρά

22:45

3.846 άμαχοι απομακρύνθηκαν από πόλεις της Ουκρανίας

Συνολικά 3.846 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Ο αριθμός, που είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τους 3.376 που διέφυγαν χθες, έρχεται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να βοηθηθούν οι άμαχοι να διαφύγουν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Η κ. Βέρεσιουκ είπε ότι οι άνθρωποι στη Μαριούπολη εξακολουθούν να μπορούν να φύγουν μόνο με τα πόδια ή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, αφού οι προσπάθειες να οργανωθούν μαζικές εκκενώσεις με λεωφορεία προς ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας απέτυχαν.

22:42

Ναβάλνι: Η ευθύνη ανήκει και στα ρωσικά ΜΜΕ

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είπε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις καταγγελλόμενες φρικαλεότητες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, λόγω του πόσο μίσος είχαν σπείρει.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη φυλακή, ζήτησε διεθνείς κυρώσεις κατά των ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών καναλιών.

«Οι προπαγανδιστές δημιουργούν μια κοινή γνώμη που δεν επιτρέπουν στον Πούτιν μόνο να διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αλλά τα απαιτεί από αυτόν», έγραψε.

22:26

Λαβρόφ: Οι ομαδικοί τάφοι είναι πρόσχημα για τις διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ομαδικοί τάφοι που ανακαλύφθηκαν στην Μπούκα ήταν μια «πρόκληση» που σκοπό είχε να σταματήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση, είπε: «Τίθεται ένα ερώτημα: Τι σκοπό εξυπηρετεί αυτή η κατάφωρα αναληθής πρόκληση; Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι πρόσχημα για να τορπιλίσουμε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Μπούκα, την οποία πολλοί αποκαλούν ως απόδειξη εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, έχει σκοπό να «αποσπάσει την προσοχή από τη διαπραγματευτική διαδικασία, να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι η πλευρά της Ουκρανίας, μετά την Κωνσταντινούπολη, έχει αρχίσει να οπισθοχωρεί και προσπάθησε να θέσει νέους όρους».

22:18

NEXTA: Ρώσος προπαγανδιστής μιλάει για σκηνοθεσία στην Μπούκα

Το NEXTA σημειώνει ότι ο Ρώσος προπαγανδιστής Βλαντίμιρ Σολόβιοβ υποστηρίζει ότι το μακελειό στην Μπούκα είναι «έργο» Βρετανών ειδικών καθώς οι λέξεις Bucha and butcher (χασάπης) μοιάζουν ηχητικά.

21:59

Μποροντιάνκα: Εικόνες καταστροφής και φρίκης

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια αυτής της μικρής πόλης που έχει καταστραφεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε την Τρίτη ο ασκών καθήκοντα δήμαρχου.

Η Μποροντιάνκα είναι μια πόλη, ακριβώς βορειοδυτικά του Κιέβου. Ένα ήσυχο, λιτό μέρος, όπως το περιέγραψε ένας κάτοικος στους New York Times.

Ωστόσο, βρίσκεται σε έναν βασικό δρόμο πρόσβασης που οδηγεί στην πρωτεύουσα και ήταν από τις πρώτες κοινότητες που επλήγησαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας.

Την πόλη επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι των New York Times την Τρίτη, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Τα σημάδια που άφησαν πίσω είναι συγκλονιστικά.

Μεγάλα κομμάτια έχουν κοπεί σε πολυώροφα συγκροτήματα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου. Τέσσερις πολυκατοικίες κατέρρευσαν από τις αεροπορικές επιδρομές, τα στρώματα των διαμερισμάτων συνθλίβονταν στο επίπεδο του εδάφους.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν τρομακτικές στιγμές τις πρώτες ημέρες της εισβολής, καθώς ρωσικά αεροσκάφη ούρλιαζαν από πάνω και ακολούθησαν εκρήξεις λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Κάτω από τα ερείπια, δεκάδες άνθρωποι που βρίσκονταν σε καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς σε υπόγεια ή στα διαμερίσματά τους πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν.

«Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι πέθαναν», δήλωσε την Τρίτη ο Γκεόργκι Γιέρκο, ο εκτελών χρέη δήμαρχου.

Το πρώτο του καθήκον, είπε, ήταν να επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα και να απομακρύνει πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν.

Ivor Prickett/ The New York Times

 

21:55

Πολ Κρούγκμαν: Από τη μεγάλη παραίτηση στον μεγάλο ανασχηματισμό

Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναλύει τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας, βλέποντας τις τάσεις «παραίτησης» του πρόσφατου πανδημικού παρελθόντος να υποχωρούν στον βωμό ενός νέου «μεγάλου ανασχηματισμού».

21:54

Ο πόλεμος του Πούτιν προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Οι πλουσιότερες χώρες μπορούν να απορροφήσουν απότομες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις φτωχότερες χώρες. Πέρα από το Σουδάν και το Αφγανιστάν, μεγάλα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει φέτος και η Αίγυπτος.

21:45

Κίεβο: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης μπορούν να φύγουν μόνο πεζή ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα

Ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψουν οι πολίτες την πολιορκημένη Μαριούπολη είναι είτε πεζή είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων με λεωφορεία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Τα λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το πρώτο τμήμα της διαδρομής για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, η οποία είναι «περίπου 80 χιλιόμετρα». «Οι πολίτες μπορούν είτε να περπατήσουν είτε να βρουν τρόπο να κάνουν το ταξίδι αυτό με ιδιωτικό αυτοκίνητο», δήλωσε η Βερεστσούκ στην δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε νωρίτερα απόψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ένα άλλο πρακτορείο, το Interfax, μετέδωσε ότι η Μόσχα πρότεινε στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την πόλη, όμως αυτές αρνήθηκαν.

21:34

Ζαπορίζια: Τα χωριά της περιφέρειας είχαν απώλειες αμάχων «ανάλογες με της Μπούκα»

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια της Ουκρανίας υποστήριξε σήμερα ότι σε ορισμένα από τα μικρά χωριά που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί από τις ρωσικές δυνάμεις, διαπιστώθηκε ότι σε πληθυσμό γύρω στους 120 κατοίκους, μέχρι και 20 από αυτούς είχαν σκοτωθεί.

«Σε χωριά 120 κατοίκων, οι 15, 17, 20 σκοτώθηκαν. Αν το συγκρίνετε αναλογικά με την Μπούκα, είναι οι ίδιες απώλειες, ίσως ακόμη μεγαλύτερες» είπε ο Ολεξάντρ Στάρουχ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Ο κυβερνήτης δεν είπε τι αποδείξεις έχει, ούτε κατονόμασε τα χωριά στα οποία αναφερόταν.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

21:21

Τζόνσον σε Ρώσους: Μοιραστείτε την «αλήθεια» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έκανε έκκληση σήμερα στους Ρώσους ζητώντας τους, μέσα από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, να μοιραστούν με τον κόσμο τις πληροφορίες που διαθέτουν για τις «ωμότητες» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία και τονίζοντας ότι αν ο κόσμος ήξερε την αλήθεια δεν θα στήριζε αυτόν τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, μετά τον εντοπισμό μαζικών τάφων και νεκρών αμάχων στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο. Η Ρωσία, που υποστηρίζει ότι εξαπέλυσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια σκευωρία με στόχο τον διασυρμό του ρωσικού στρατού.

21:19

Το βίντεο της φρίκης που έδειξε ο Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Καταλήγοντας στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προανήγγειλε ότι θα προβληθεί ένα βίντεο με τις φρικαλεότητες του Ρωσικού στρατού στα περίχωρα του Κιέβου. Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν προβλήθηκε εκείνη την ώρα.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στο Twitter και παρουσιάζεται με τρόπο ωμό μα ξεκάθαρο η βαρβαρότητα στην Μπούκα, το Ιρπίν, τη Μαριούπολη και σε αλλες πόλεις. Στο σύντομης διάρκειας βίντεο υπάρχουν φωτογραφίες με απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα.

Προσοχή: Σκληρές εικόνες

21:05

«Ο Ρωσικός στρατός πυροβολούσε Ουκρανούς πρώην στρατιωτικούς στην Μποροντιάνκα»

Ο δημοσιογράφος του Economist Όλιβερ Κάρολ μετέβη στην Μποροντιάνκα, μία πόλη στα περίχωρα του Κιέβου, που κατά πληροφορίες έχει την ίδια μοίρα με την Μπούκα.

«Μόλις επέστρεψα από την Μποροντιάνκα, βόρεια του Κιέβου, που υπέστη μερικούς από τους χειρότερους βομβαρδισμούς του πολέμου. Μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί. Ακούσαμε μερικές από τις ίδιες ιστορίες που ακούσαμε στην Μπούκα: ο ρωσικός στρατός έψαχνε για πρώην Ουκρανούς στρατιώτες. Στη συνέχεια φημολογήθηκε ότι τους πυροβόλησαν», έγραψε.

21:03

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έγιναν μάρτυρες βομβαρδισμού στο Μικολάγιφ

Τα μέλη μιας ομάδας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) έγιναν μάρτυρες των βομβαρδισμών ενώ πραγματοποιούσαν επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο του Μικολάγιφ στις 4 Απριλίου.

Όλοι τους κατάφεραν να καλυφθούν και να φύγουν χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

Σύμφωνα με τον Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, τον επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Ουκρανία, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις» κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν τα μέλη της ομάδας, μέσα σε διάστημα «περίπου δέκα λεπτών».

«Καθώς έφευγαν από την περιοχή, τα μέλη της ομάδας είδαν τραυματίες και τουλάχιστον έναν νεκρό», πρόσθεσε.

20:54

Στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ οι κόρες του Πούτιν

Οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στοχεύουν δύο κόρες του προέδρου Βλαντιμίρ  Πούτιν της Ρωσίας, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Τουλάχιστον μία από τις δύο γυναίκες φέρεται να ζούσε στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια, αν και το Κρεμλίνο πάντα αποκρύπτει την ταυτότητά τους και το πού βρίσκονται.

20:31

Μόσχα: Οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές»

Οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria.

20:30

Ρουμανία: Απελαύνει 10 Ρώσους διπλωμάτες

Η Ρουμανία θα απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με το Βουκουρέστι να προχωρά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την οργή που προκλήθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και τον κόσμο για τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

20:26

ΗΠΑ: Στέλνουν στην Ουκρανία drones με αντιαρματικές κεφαλές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν μια παραλλαγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Switchblade που φέρει αντιαρματική κεφαλή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Τα Switchblade 600 και 300 θα σταλούν όσο πιο γρήγορα μπορούν», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η παραλλαγή 600 έχει αντιαρματική κεφαλή και μπορεί να υπερίπταται πάνω από έναν στόχο για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με την AeroVironment, η οποία κατασκευάζει τα drones.

20:16

Reuters: ΗΠΑ και σύμμαχοι θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά Μόσχας την Τετάρτη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα ανακοινώσουν αύριο Τετάρτη έναν νέο γύρο σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

20:15

Λαβρόφ: Οι συμφωνίες με Κίεβο να αποκλείουν τελείως την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι συμφωνίες με την Ουκρανία θα πρέπει να αποκλείουν τελείως την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, σύμφωνα με το IFX.

20:15

Έζησε διότι έκανε ότι είναι νεκρός...

Ο δημοσιογράφος του Economist Όλιβερ Κάρολ αποκαλύπτει ότι μίλησε με επιζώντα της θηριωδίας στην Μπούκα - Ο άνδρας αυτός κατάφερε να παραμείνει ζωντανός καθώς «έκανε τον νεκρό πεσμένος στο τσιμεντένιο πάτωμα».

20:13

Πορτογαλία: Απελαύνει 10 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει δέκα μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι μέλη του προσωπικού κηρύχθηκαν «personae non gratae» και δόθηκε προθεσμία δύο εβδομάδων για να φύγουν από την Πορτογαλία. Κανένας από τους απελαθέντες εργαζόμενους δεν είναι διπλωμάτης, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει σθεναρά τη ρωσική επιθετικότητα στο ουκρανικό έδαφος», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η κίνηση έρχεται αφού η Γαλλία και η Γερμανία διέταξαν συνολικά 75 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν μετά τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από τις δυνάμεις της Μόσχας στην ουκρανική πόλη Μπούκα.

20:10

Έως και 300 πτώματα ενδέχεται να βρίσκονται στον ομαδικό τάφο της Μπούκα

Μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο σε μια εκκλησία στην Μπούκα, δήλωσε η συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λιουντμίλα Ντενίσοβα.

Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση, η κ. Ντενίσοβα είπε ότι τα πτώματα των νεκρών αμάχων συλλέγονται από τις ουκρανικές αρχές. Ωστόσο, δεν είπε πώς έφτασαν στην εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων στον ομαδικό τάφο.

Η ίδια έγραψε: «Αυτή τη στιγμή, οι σοροί των νεκρών περισυλλέγονται από αστυνομικούς για τη διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων».

20:03

Αμερικανός υπ. Άμυνας: Yπερασπίζεται την αντίδραση της Ουάσιγκτον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υπερασπίστηκε σήμερα την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο της Ουκρανίας στη διάρκεια μιας τεταμένης αντιπαράθεσης με έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή που κατηγόρησε το Πεντάγωνο ότι υπερεκτίμησε τη στρατιωτική δυνατότητα της Ρωσίας.

«Σας έχει περάσει από το μυαλό ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει την Ουκρανία εξαιτίας όσων έχουμε κάνει; Και όσων οι σύμμαχοί μας έχουν κάνει; Έχετε έστω σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο;» είπε ο Όστιν απευθυνόμενος στον Ματ Γκετς στη διάρκεια κατάθεσης στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.

Ο Λόιντ Όστιν και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ισχυρή βούληση των Ουκρανών να πολεμήσουν, έχει ανατρέψει τα σχέδια της Ρωσίας που φιλοδοξούσε να φτάσει στην τελική επικράτηση μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

19:47

Πούτιν: Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.

Οι κυρώσεις της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έφεραν τη Ρωσία αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αν και η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των κυρώσεων θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια σε συνδυασμό με την έλλειψη λιπασμάτων θα υποχρεώσουν τη Δύση να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει προμήθειες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων σε φτωχότερες χώρες.

«Αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, νέα κύματα μεταναστών και γενικά θα οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», είπε σε συνεδρίαση για την ανάπτυξη της παραγωγής τροφίμων.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε και συνέχισε: «Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις προμήθειες τροφίμων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα να παρακολουθούμε τις εξαγωγές σε χώρες που είναι εχθρικές απέναντί μας».

19:42

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε «έντονα» τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε δήλωσή του, ο Λαπίντ είπε: «Οι εικόνες και οι μαρτυρίες από την Ουκρανία είναι φρικιαστικές. Οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον ενός ανυπεράσπιστου άμαχου πληθυσμού. Καταδικάζω σθεναρά αυτά τα εγκλήματα πολέμου».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, καταδίκασε τη δολοφονία αμάχων που καταγράφηκε στο Μπούκα, αλλά δεν κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για ευθύνη.

Ο Μπένετ τόνισε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις τρομερές σκηνές στην Μπούκα - απαίσιες σκηνές - και τις καταδικάζουμε. Τα δεινά των Ουκρανών πολιτών είναι τεράστια και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

Ο Yaroslav Trofimov της Wall Street Journal λέει ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγορεί ξεκάθαρα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

19:41

ΟΗΕ - Κίνα: «Πολύ ανησυχητικές» οι εικόνες από τη Μπούκα

Οι αναφορές και οι εικόνες που δείχνουν νεκρούς αμάχους στην ουκρανική πόλη της Μπούκα «πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ σήμερα Τρίτη, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι συνθήκες θα πρέπει να επαληθευτούν και οι οποιεσδήποτε κατηγορίες να βασίζονται σε στοιχεία.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ζανγκ Γιουν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία αλλά, αντίθετα, επιταχύνουν την οικονομική αποσταθεροποίηση. 

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να κάνουν διάλογο με τη Μόσχα.

19:00

Φρανσουά Ολάντ: Το ψέμα είναι η δεύτερη φύση του Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας κατά συρροή ψεύτης, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde.

«Το να λέει ψέματα είναι η δεύτερη φύση του», είπε ο Ολάντ.

18:52

Μακρόν: Θα συνεχίσω τον διάλογο με Πούτιν, ενόσω ο Ζελενσκι το κρίνει χρήσιμο

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως θα συνεχίσει τον διάλογο με τον Πούτιν ενόσω ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το κρίνει χρήσιμο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια προεκλογικής του περιοδείας στη Βρετάνη για τον διάλογο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είπε: «Ο διάλογος που είχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και πριν αποφασίσει να ξεκινήσει τον πόλεμο, δεν είναι ένας διάλογος που γίνεται για λόγους αυταρέσκειας».

18:48

Ζελένσκι: Να φύγουν από τη Ρωσία οι ισπανικές εταιρείες

Οι ισπανικές εταιρείες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία πρέπει να φύγουν, ώστε να αναγκάσουν τη Μόσχα να τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ισπανικό κοινοβούλιο σήμερα Τρίτη, λίγο μετά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επικαλούμενος τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα το 1937 από πολεμικά αεροπλάνα των Ναζί, είπε στις ισπανικές αρχές να αναλογιστούν την τρέχουσα κατάσταση, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί ζουν με φόβο χωρίς νερό, φαγητό ή φάρμακα και ζήτησε περαιτέρω διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

18:44

Νέο βίντεο από το βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Ο Mstyslav Chernov του AP, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο δημοσιογράφους που είχαν μένει στη Μαριούπολη, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ακατέργαστα και αδημοσίευτα πλάνα από τη βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης.

«Χρησιμοποιήστε ακουστικά για να ακούσετε το βρυχηθμό του αεροπλάνου και τις συνομιλίες», σημειώνει.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Σκληρές εικόνες

18:36

Ρώσος διπλωμάτης: Κατηγορεί την Ουκρανία για ανθρωπιστική καταστροφή στο Χάρκοβο

Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές αρχές για ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη Χάρκοβο, κατηγορώντας τον ουκρανικό στρατό ότι απέκλεισε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ισχυρίστηκε ότι μια ακροδεξιά πολιτοφυλακή είχε εγκατασταθεί σε ένα σχολείο.

Δεν προσκόμισε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι απορρίφθηκαν από τον δήμαρχο του Χαρκόβου ως «διαστρεβλώσεις».

18:31

Η Σλοβενία απελαύνει 33 Ρώσους διπλωμάτες

Ακολουθώντας παρόμοιες αποφάσεις πολυάριθμων χωρών η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα με τη σειρά της την απέλαση 33 Ρώσων διπλωματών για να εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία» και το «σοκ» της μετά την ανακάλυψη πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους για σφαγή.

Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή Τιμούρ Ιζβάζοφ για να τον ενημερώσει για την μεγάλη μείωση του διπλωματικού και διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μια εκπρόσωπος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 33 διπλωμάτες πρόκειται να απελαθούν.

18:30

Ζελένσκι: Την Πέμπτη η ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ομιλία του θα αρχίσει στις 11.45 το πρωί.

18:19

Δήμαρχος Μπούκα: Να μην επιστρέψουν ακόμα οι εκτοπισμένοι

Κάτοικοι της ουκρανικής πόλης Μπούκα που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους θα πρέπει να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν νάρκες στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Ανατόλι Φεντορούκ.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Φεντορούκ δήλωσε ότι σχεδόν 3.700 πολίτες παρέμειναν στη Μπούκα καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν ωμότητες εκεί. Το Κρεμλίνο αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η πόλη που βρίσκεται στην περιφέρεια του Κιέβου, η οποία ανακαταλήφθηκε πλήρως από τις ουκρανικές δυνάμεις, είχε πριν από τον πόλεμο πληθυσμό περίπου 37.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας.

17:41

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απ' όπου μέσω βιντεοκλήσης παρουσίασε καταστάσεις αδιανόητης βίας από το ρωσικό στρατό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει».

17:30

Wall Street Journal: Τσεχία η πρώτη χώρα που στέλνει τανκς στην Ουκρανία

Τανκς τύπου T-72 φέρονται να στέλνουν οι Τσέχοι στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα και διαρροές στον Τύπο.  

17:27

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τα «επαίσχυντα χαρακτηριστικά του παράλογου πολέμου»

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, τόνισε: «Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί σοβαρά».

«Ο αριθμός των Ουκρανών αμάχων που σκοτώθηκαν έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να σφυροκοπούνται αλύπητα, συχνά αδιακρίτως, από βαρύ πυροβολικό και εναέριους βομβαρδισμούς. Και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περικυκλωμένες περιοχές κάτω από εφιαλτικές συνθήκες.

Η καταστροφή που προκλήθηκε στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ένα από τα επαίσχυντα χαρακτηριστικά αυτού του παράλογου πολέμου. Η φρίκη βάθυνε το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς εμφανίστηκαν συγκλονιστικές εικόνες νεκρών αμάχων, μερικοί με δεμένα χέρια, που κείτονταν στους δρόμους της Μπούκα, πόλης κοντά στο Κίεβο, που στο παρελθόν κρατούσαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Πολλά πτώματα βρέθηκαν επίσης σε έναν ομαδικό τάφο στην ίδια τοποθεσία. Αναφορές από μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, βιασμούς και λεηλασίες σε περιοχές στο Χάρκοβο και στο Κίεβο».

Καταγγελίες για ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά στα παιδιά

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς για σεξουαλική βία που διαπράττεται από ρωσικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι «περιλαμβάνουν ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά στα παιδιά».

«Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία από ουκρανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές πολιτικής άμυνας. Η αποστολή παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδιώκει να επαληθεύσει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Ανησυχούμε επίσης για τα ενοχλητικά βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου και από τις δύο πλευρές. Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Πολλές αξιόπιστες καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από περιοχές που ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από τις ρωσικές δυνάμεις δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες εξέτασης αυτών των ισχυρισμών και συλλογής στοιχείων», κατέληξε.

17:18

Αντόνιο Γκουτέρες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει τώρα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή τάξη και την παγκόσμια αρχιτεκτονική ειρήνης που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει τώρα», τόνισε εμφατικά.

«Έχουμε να κάνουμε με μια πλήρη εισβολή σε πολλά μέτωπα. Ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία από ένα άλλο, η Ρωσική Ομοσπονδία, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της επανασχεδίασης τα διεθνή αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Ο πόλεμος οδήγησε σε παράλογες απώλειες ανθρώπινων ζωών, τεράστιες καταστροφές στα αστικά κέντρα και στην καταστροφή πολιτικών υποδομών», είπε.

Αναφορικά με τις θηριωδίες που προκάλεσαν τη συνάντηση, σημείωσε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις φρικιαστικές εικόνες αμάχων που σκοτώθηκαν στη Μπούκα και ζήτησα αμέσως μια ανεξάρτητη έρευνα για να εγγυηθώ αποτελεσματική λογοδοσία».

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ο πόλεμος ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με περισσότερους από 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο αυξημένο κόστος τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων.

«Βλέπουμε ήδη κάποιες χώρες να περνούν από την ευαλωτότητα στην κρίση και παρατηρούμε σημάδια σοβαρής κοινωνικής αναταραχής», πρόσθεσε.

17:17

Εσθονία: Κλείνει ρωσικά προξενεία – Απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Περιθώριο ως τις 30 Απριλίου για να εγκαταλείψουν τη χώρα έχουν οι υπάλληλοι των δύο ρωσικών προξενείων που η Εσθονία ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν.  

17:14

Live η ομιλία Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

17:11

Μάριο Ντράγκι: Καλεί τον Πούτιν να σταματήσει την σφαγή των αμάχων στην Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει ένα τέλος στην «σφαγή των πολιτών» στην Ουκρανία και να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.  

Ο ίδιος συνέχισε υποστηρίζοντας πως ο Πούτιν θα πρέπει να απολογηθεί για τις πράξεις του και πως τα εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ειδικά για όσα έχουν λάβει χώρα στη Μπούκα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε πως η Ιταλία συντάσσεται απολύτως με το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ.  

17:09

Πούτιν: Εντολή για παρακολούθηση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων σε «μη φιλικές» χώρες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξαγωγές τροφίμων σε «μη φιλικές χώρες», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

17:06

Εντός ολίγου η ομιλία Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση. 

16:59

Ε.Ε.: «Ανεπιθύμητοι» ορισμένοι Ρώσοι διπλωμάτες

«Ανεπιθύμητα» πρόσωπα (personae non gratae) χαρακτήρισε ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες, μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

16:56

ΟΗΕ: «Εξαιρετικά ανησυχητικές» εικόνες από την Μπούκα

Η εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Λιζ Θρόσελ, μίλησε σε δημοσιογράφους για τα στοιχεία θηριωδιών στην Ουκρανία. «Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ φαίνεται να είναι η άμεση δολοφονία και η στόχευση αμάχων στην Μπούκα», είπε.

Έκανε αναφορά σε φωτογραφίες ανθρώπων με δεμένα τα χέρια και σώματα γυναικών που βρέθηκαν γυμνά και μερικώς καμένα.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και πραγματικά υποδηλώνει έντονα ότι στοχοποιήθηκαν άμεσα ως άτομα, και εδώ, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η εσκεμμένη δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», τόνισε.

«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι τα θύματα στοχοποιήθηκαν άμεσα και σκοτώθηκαν άμεσα. Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι υπήρχε ένα στρατιωτικό πλαίσιο, για παράδειγμα, το χτύπημα ενός κτιρίου· είναι δύσκολο να δει κανείς ποιο ήταν το στρατιωτικό πλαίσιο ενός ατόμου που ξαπλώνει στο δρόμο με μια σφαίρα στο κεφάλι ή του καίγεται το σώμα του», πρόσθεσε.

16:48

NYT: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι έντονα διχασμένο σχετικά με τον πόλεμο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι πρόκειται να δώσει μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες του από την έναρξη του πολέμου, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω βιντεοσύνδεσης.

Με τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -Βρετανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες- σταθερά στο πλευρό του, ο Ζελένσκι αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, καθώς προκύπτουν στοιχεία για δολοφονίες αμάχων στα προάστια του Κιέβου.

Η Ρωσία και η σύμμαχός της Κίνα είναι επίσης μόνιμα μέλη του συμβουλίου, έχοντας δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε μέτρα μπορεί να λάβει.

Τα δέκα μη μόνιμα μέλη είναι: Αλβανία, Βραζιλία, Γκαμπόν, Γκάνα, Ινδία, Ιρλανδία, Κένυα, Μεξικό, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

16:42

Δισέγγονη του Τολστόι φιλοξενεί στο σπίτι της Ουκρανούς πρόσφυγες – Παίρνει θέση ενάντια στον πόλεμο

Η 84χρονη δισέγγονη του Τολστόι, Μάρτα Αλμπερτίνι, παίρνει θέση ενάντια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και φιλοξενεί Ουκρανούς πρόσφυγες στο σπίτι της στην Ελβετία. Υποστηρίζει ότι και ο προπάππους της θα επέκρινε αυτόν τον πόλεμο.

16:40

Σε ένα σκηνικό καταστροφής, μητέρα και κόρη βάζουν τις ρίζες μιας νέας ζωής

Στόχος συνεχών βομβαρδισμών, η Μαριούπολη έχει υποστεί καταστροφές σε κλίμακα που δεν συγκρίνεται με άλλη πόλη στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, οι εικόνες που έρχονται από την πόλη μαρτυρούν την ανυπακοή των κατοίκων της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.

Σε αυτές τις φωτογραφίες, η Βικτόρια Μουκχίνα φαίνεται να φυτεύει τουλίπες με την κόρη της, Μιροσλάβα, στο απανθρακωμένο σκηνικό μιας πολυκατοικίας που έχει καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

REUTERS/Alexander Ermochenko
REUTERS/Alexander Ermochenko
16:35

Μπλίνκεν: Η θηριωδία της Μπούκα ενισχύει την αποφασιστικότητά μας για απόδοση ευθυνών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι «βλέπουμε τη φρίκη που έχει απομείνει στη Μπούκα».

Όπως είπε, αυτό «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπάρξει απόδοση ευθυνών» σε εκείνους που βρίσκονται 

16:28

Λετονία: Κλείνει δύο ρωσικά προξενεία και απελαύνει το προσωπικό

Η Λετονία έδωσε εντολή να κλείσουν δύο ρωσικά προξενεία στη χώρα και ζήτησε από το προσωπικό να φύγει από τη χώρα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα Τρίτη.

«Η απόφαση ελήφθη σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία στη μάχη της ενάντια στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και τον πόλεμο που άρχισε η Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τα προξενεία στις πόλεις Νταουγκάβπιλς και Λιεπάγια θα πρέπει να κλείσουν. Το προσωπικό θα πρέπει να φύγει μέχρι τα τέλη Απριλίου, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

16:27

Σημερινή εικόνα από την Μπούκα

Η καταστροφή είναι απόλυτη.

16:24

Ο δήμαρχος του Κιέβου κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για «γενοκτονία»

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κιέβου, κατηγόρησε τη Ρωσία για «γενοκτονία», απηχώντας τις εκκλήσεις του προέδρου της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα να στείλει περισσότερη βοήθεια και όπλα στην Ουκρανία και να διακόψει όλους τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Αυτό είναι γενοκτονία. Αυτός είναι πόλεμος εναντίον αμάχων», είπε ο Βιτάλι Κλίτσκο σε συνάντηση των δημάρχων πόλεων στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κίεβο.

16:19

Ο Πούτιν λέει ότι η πιθανή εθνικοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό είναι «ένα δίκοπο μαχαίρι»

Πιθανή εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό είναι «δίκοπο μαχαίρι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μίλησε μια μέρα αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της θα αναλάβει τον έλεγχο της Gazprom Germania, μιας επιχείρησης εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου από την οποία η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι αποχωρεί την περασμένη Παρασκευή.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σε «μη φιλικές χώρες».

16:16

Μαριούπολη: Οι αρχές επισημαίνουν τον κίνδυνο προβοκάτσιας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μαριούπολης, στην πόλη ετοιμάζεται προβοκάτσια από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει σορούς και θα τις παρουσιάσει ως θύματα του ουκρανικού στρατού με σκοπό την απόσπαση προσοχής της διεθνούς κοινότητας από τις σφαγές στην Μπούκα.

16:11

Κρεμλίνο: Οι εικόνες αμάχων είναι «τερατώδης πλαστογραφία» 

Η Μόσχα επέμεινε ότι οι δυνάμεις της δεν διέπραξαν τους φόνους που έχουν προκαλέσει σειρά καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι τα στρατεύματά της εκτελούσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούκα ήταν μια «τερατώδης πλαστογραφία» με στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού. 

Η Δύση λέει ότι οι νεκροί άμαχοι αποτελούν απόδειξη εγκλημάτων πολέμου. 

Στα διεθνή ΜΜΕ κυκλοφορεί φωτογραφικό υλικό που δείχνει πτώματα να κείτονται στους δρόμους της πόλης ενώ βρίσκονταν ακόμη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Είναι απλά μια καλά σκηνοθετημένη - αλλά τραγική - παράσταση. Πρόκειται για πλαστογραφία που στοχεύει στη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού - και δεν θα λειτουργήσει. Προτρέπουμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα: απομακρυνθείτε από τέτοιες συναισθηματικές αντιλήψεις και σκεφτείτε με το κεφάλι σας. Συγκρίνετε τα γεγονότα και καταλάβετε με τι τερατώδη πλαστογραφία έχουμε να κάνουμε».

16:05

Ένα εξάχρονο αγόρι στέκεται δίπλα στον τάφο της μητέρας του, στην αυλή του σπιτιού τους, κοντά στο Κίεβο

16:02

Ο εξελίξεις στο πεδίο της μάχης: Επόμενος στόχος των Ρώσων το Σλοβιάνσκ – Τα σχέδια της Μόσχας για το Ντονμπάς

Σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στα ανατολικά της, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών γύρω από το Κίεβο.

 

15:52

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η επικεφαλής της Κομισιόν προχώρησε σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με τις νέες κυρώσεις που πρόκειται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας, στον απόηχο των θηριωδιών που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανίδα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα νέο πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο του οποίου:

 • Η ΕΕ θα απαγορεύσει εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ ετησίως.
 • Η ΕΕ θα απαγορεύσει την πρόσβαση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιρώντας ωστόσο πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και ενέργεια.  
 • Η ΕΕ θα επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς στις εξαγωγές των προϊόντων που στέλνει στη Ρωσία, στα οποία πλέον συμπεριλαμβάνει και προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγούς.
 • Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρό της τέσσερις ρωσικές τράπεζες, μεταξύ αυτών και τη ρωσική VTB.
 • Η ΕΕ θα μπλοκάρει και άλλες εισαγωγές, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τη Ρωσία (συγκεκριμένα ξυλείας, τσιμέντου, ποτών, θαλασσινών).  

   

15:36

Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας: Στόχος μας η πλήρης απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες – Εξετάζουμε την αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία 

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε σήμερα πως απώτερος στόχος των Ευρωπαίων είναι να απεξαρτηθούν πλήρως από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, και πως για να επιτύχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο ξεκινούν τώρα μπλοκάροντας τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συνέχισε υπογραμμίζοντας πως παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να σταλούν από τη Δύση στην Ουκρανία οπλικά συστήματα τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής σταλεί.

15:11

Στόλτενμπεργκ για Μπούκα: Βαρβαρότητες που είχε να δει δεκαετίες η Ευρώπη

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αλλά θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί εκ νέου στην πλήρη κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς τις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπουμε τώρα μια σημαντική κίνηση (ρωσικών) στρατευμάτων μακριά από το Κίεβο για να ανασυγκροτηθούν, να εξοπλιστούν ξανά και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα ανατολικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, η Συμμαχία πιστεύει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ του Ντονμπάς και της κατεχόμενης Κριμαίας.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τη μεταφορά προηγμένων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι χώρες της Συμμαχίας αναμένεται να κάνουν περισσότερα και για άλλες χώρες όπως η Γεωργία και η Βοσνία.

14:50

ΔΟΜ: Πάνω από 7 εκατ. οι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου

Πάνω από 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 10% στον αριθμό των εκτοπισμένων εντός της Ουκρανίας από το πρώτο στάδιο της έρευνας στις 16 Μαρτίου, πρόσθεσε.

14:44

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο Ρώσος πρέσβης δεν είναι ανάμεσα στο προσωπικό που θα απελαθεί

14:41

Ξανάνοιξε η οδική αρτηρία ανάμεσα στο Κίεβο και την Τσερνίχιβ μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

Η οδική αρτηρία που συνδέει απευθείας την πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία με την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, ξανάνοιξε μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή γύρω από την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης της Τσερνίχιβ Βιατσεσλάβ Τσάους.

Σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση, ο Τσάους σημείωσε ότι ο κόσμος μπορεί τώρα να ταξιδέψει ελεύθερα προς και από την Τσερνίχιβ.

Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακόμη δεν είναι αρκετά ασφαλές να επιστρέψουν στην πόλη οι κάτοικοί της που την έχουν εγκαταλείψει.

14:27

Και η Ισπανία προχωρά σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε πως προχωρά στην απέλαση περίπου 25 υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας.

Υπενθυμίζεται πως σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ώρες Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και Ιταλία.

14:24

Κρεμλίνο κατά Δύσης

 • Θα απαντήσουμε στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών.
 • «Απαράδεκτες» οι κατηγορίες του Μπάιντεν περί εγκλημάτων πολέμου.
 • «Ανάξιος» πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν.  
 • Δεν απορρίπτουμε την πιθανότητα μιας συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι αλλά θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει μια έγγραφη βάση συμφωνίας.
 • «Ανυπόστατες» οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας για εγκλήματα στην πόλη Μπούκα. Στόχος τους: να συκοφαντήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
14:17

Ουκρανικές Αρχές: Περίπου 18.500 οι Ρώσοι που έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν πως, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δικό τους απολογισμό, περίπου 18.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει 676 ρωσικά τανκς, 150 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, 134 ρωσικά ελικόπτερα και 1.858 τεθωρακισμένα οχήματα

Σημειώνεται πως πίσω στις 25 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δώσει στη δημοσιότητα έναν δικό του απολογισμό σύμφωνα με τον οποίο μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία 1.351 Ρώσοι και έχουν τραυματιστεί 3.825.

 

 

14:16

Αύξηση καταγράφουν οι επιθέσεις σε βάρος Ρώσων και Ουκρανών μεταναστών στη Γερμανία

Οι επιθέσεις σε βάρος Ρώσων και Ουκρανών μεταναστών στην Γερμανία έχουν αυξηθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ σε σχόλιά της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η Φέζερ δήλωσε ότι από το τέλος Φεβρουαρίου η αστυνομία κατέγραψε 308 αντιρωσικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και 15 βίαιων ενεργειών.

Σύμφωνα με τη Φέζερ, έχουν επίσης αυξηθεί οι επιθέσεις σε βάρος Ουκρανών, με 109 αδικήματα να καταγράφονται από τα τέλη Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων και 13 βίαιων ενεργειών, όπως η πρόκληση σωματικής βλάβης. Τα περισσότερα αδικήματα αφορούν πρόκληση καταστροφών σε ακίνητη περιουσία, προσβολές και λεκτικές απειλές.

«Αυτή η σύγκρουση δεν θα πρέπει να επιτραπεί να παρεισφρήσει στην κοινωνία μας. Πρέπει να θυμίζουμε στον κόσμο ότι αυτός είναι ο εγκληματικός πόλεμος του Πούτιν. Δεν είναι ο πόλεμος ανθρώπων με ρωσικές ρίζες που ζουν εδώ, στη Γερμανία».

14:11

«Δεν πίστευα ότι θα συμβεί ξανά» 

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος κατέφυγαν από την Ουκρανία στη Γερμανία

14:09

Εισαγγελία Γαλλίας: Ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η γαλλική εισαγγελία έκανε γνωστό πως ξεκίνησε έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο των οποίων έχουν στοχοποιηθεί και Γάλλοι πολίτες που ζούσαν στην Ουκρανία.

14:08

Βερολίνο: «Ναι» στο εμπάργκο άνθρακα, αν γίνει σταδιακά 

Η Γερμανία θα υποστήριζε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές άνθρακα, αν αυτό γίνει σταδιακά, σύμφωνα με πηγή από το Βερολίνο, που επικαλείται το Reuters. 

Η γερμανική αντίδραση έρχεται μετά τη διαρροή, από Ευρωπαίο αξιωματούχο, της πληροφορίας ότι το εν λόγω μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της επέκτασης των κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Μόσχας. 

14:04

Βρετανία: Κατηγορεί τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για κακόβουλη δράση στον κυβερνοχώρο

Τρεις από τους κεντρικούς βραχίονες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, συγκεκριμένα την FSV, την SVR και την GRU, κατηγορούν οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για κακόβουλη δράση στον κυβερνοχώρο (malign cyber activity).

13:44

ΕΕ: Ετοιμάζει νέες κυρώσεις αλλά όχι κατά του ρωσικού φυσικού αερίου

Έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου, και στην σκιά πια των φρικαλεοτήτων που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται να υιοθετήσουν ένα νέο πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, από το οποίο όμως θα εξαιρούνται και πάλι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να καλύπτει περίπου το 40% του συνόλου των αναγκών της ΕΕ, και είναι πολλές οι χώρες που έχουν διαμηνύσει πως δεν είναι ακόμη έτοιμες να απεξαρτηθούν από αυτό.

Πηγή: BBC
13:35

Διαδηλωτής κατά του πολέμ