Πόλεμος στην Ουκρανία, 41η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
πόλεμος-στην-ουκρανία-41η-ημέρα-εισβολή-561794257
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία, 41η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
00:06

Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις

«Οι ρωσικές θηριωδίες στην περιοχή του Κιέβου πρέπει να διερευνηθούν και η ίδια η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει νέες οδυνηρές κυρώσεις. Το συζήτησα με τον Εμανουέλ Μακρόν. Μιλήσαμε επίσης για διαπραγματεύσεις και ανθρωπιστική βοήθεια στις αποκλεισμένες πόλεις της Ουκρανίας. Ευχαριστώ, φίλε μου, για τη θέση αρχών σου», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

00:03

Σύνοψη της 41ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Ένα σύντομο βίντεο, αλλά πυκνό σε εικόνες φρίκης από πόλεις της Ουκρανίας, κυριάρχησε στην επικαιρότητα την 41η ημέρα από τη ρωσική εισβολή. Ο Ζελένσκι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει».
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε μία σειρά από θηριωδίες –όπως κατήγγειλε- από το ρωσικό στρατό: Άμαχοι δολοφονήθηκαν στη μέση του δρόμου, ακρωτηριάστηκαν, ρίχτηκαν σε πηγάδια και τους συνέθλιψαν τανκς. Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη στις 11.45.
  • Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες, μιλώντας για σκηνοθεσία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ έκανε λόγο για «πρόσχημα» προκειμένου να μην προχωρήσουν οι συνομιλίες. Πολλά διεθνή ΜΜΕ αποδόμησαν τα επιχειρήματα του Κρεμλίνου με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και μαρτυριών από αυτόπτες.
  • Μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο σε μια εκκλησία στην Μπούκα, δήλωσε η συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας.
  • Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια υποστήριξε ότι σε ορισμένα από τα μικρά χωριά, που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί, διαπιστώθηκε ότι σε πληθυσμό γύρω στους 120 κατοίκους, έως και 20 από αυτούς είχαν σκοτωθεί.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Ria.
  • Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Τετάρτη σε συντονισμό με την Ομάδα των 7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο ίδιος τόνισε ότι το σαρωτικό πακέτο «θα επιβάλλει σημαντικό κόστος στη Ρωσία και θα την οδηγήσει ακόμη πιο κάτω στον δρόμο της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και τεχνολογικής απομόνωσης».
  • Η Κομισιόν πρότεινε νέο πακέτο κυρώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα. Την Τετάρτη μεταβαίνει στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
  • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με στόχο το ρωσικό κοινό, λέγοντάς τους ότι τα στρατεύματά τους διαπράττουν φρικαλεότητες.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε «έντονα» τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.
  • Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι υποστήριξε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις καταγγελλόμενες φρικαλεότητες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, λόγω του μίσος που έχουν σπείρει.
  • Συνολικά 3.846 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τρίτη από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.
23:39

«Σου αξίζει η αλήθεια. Σου αξίζουν τα γεγονότα»

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με στόχο το ρωσικό κοινό, λέγοντάς τους ότι τα στρατεύματά τους διαπράττουν φρικαλεότητες.

23:20

Λευκός Οίκος: Ο νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι εν μέρει απάντηση στις δολοφονίες στην Μπούκα

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία την Τετάρτη σε συντονισμό με την Ομάδα των 7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το σαρωτικό πακέτο «θα επιβάλει σημαντικό κόστος στη Ρωσία και θα την οδηγήσει ακόμη πιο κάτω στον δρόμο της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και τεχνολογικής απομόνωσης».

23:17

Αριθμός ρεκόρ Ουκρανών θέλει η χώρα να γλινει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο αριθμός των Ουκρανών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στο υψηλό ρεκόρ του 91% μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αλλά η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ μειώθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ερευνητικής υπηρεσίας Rating την Τρίτη. 

Η υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ κυμαινόταν κυρίως γύρω στο 60% τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά άρχισε να αυξάνεται απότομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Rating, έναν από τους κύριους ανεξάρτητους δημοσκόπους της Ουκρανίας.

22:58

FT: Ο Ρωσικός στρατός αποχώρησε από τον ουκρανικό βορρά

22:45

3.846 άμαχοι απομακρύνθηκαν από πόλεις της Ουκρανίας

Συνολικά 3.846 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Ο αριθμός, που είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τους 3.376 που διέφυγαν χθες, έρχεται καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να βοηθηθούν οι άμαχοι να διαφύγουν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Η κ. Βέρεσιουκ είπε ότι οι άνθρωποι στη Μαριούπολη εξακολουθούν να μπορούν να φύγουν μόνο με τα πόδια ή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, αφού οι προσπάθειες να οργανωθούν μαζικές εκκενώσεις με λεωφορεία προς ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας απέτυχαν.

22:42

Ναβάλνι: Η ευθύνη ανήκει και στα ρωσικά ΜΜΕ

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είπε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις καταγγελλόμενες φρικαλεότητες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, λόγω του πόσο μίσος είχαν σπείρει.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη φυλακή, ζήτησε διεθνείς κυρώσεις κατά των ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών καναλιών.

«Οι προπαγανδιστές δημιουργούν μια κοινή γνώμη που δεν επιτρέπουν στον Πούτιν μόνο να διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αλλά τα απαιτεί από αυτόν», έγραψε.

22:26

Λαβρόφ: Οι ομαδικοί τάφοι είναι πρόσχημα για τις διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ομαδικοί τάφοι που ανακαλύφθηκαν στην Μπούκα ήταν μια «πρόκληση» που σκοπό είχε να σταματήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση, είπε: «Τίθεται ένα ερώτημα: Τι σκοπό εξυπηρετεί αυτή η κατάφωρα αναληθής πρόκληση; Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι πρόσχημα για να τορπιλίσουμε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Μπούκα, την οποία πολλοί αποκαλούν ως απόδειξη εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, έχει σκοπό να «αποσπάσει την προσοχή από τη διαπραγματευτική διαδικασία, να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι η πλευρά της Ουκρανίας, μετά την Κωνσταντινούπολη, έχει αρχίσει να οπισθοχωρεί και προσπάθησε να θέσει νέους όρους».

22:18

NEXTA: Ρώσος προπαγανδιστής μιλάει για σκηνοθεσία στην Μπούκα

Το NEXTA σημειώνει ότι ο Ρώσος προπαγανδιστής Βλαντίμιρ Σολόβιοβ υποστηρίζει ότι το μακελειό στην Μπούκα είναι «έργο» Βρετανών ειδικών καθώς οι λέξεις Bucha and butcher (χασάπης) μοιάζουν ηχητικά.

21:59

Μποροντιάνκα: Εικόνες καταστροφής και φρίκης

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια αυτής της μικρής πόλης που έχει καταστραφεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε την Τρίτη ο ασκών καθήκοντα δήμαρχου.

Η Μποροντιάνκα είναι μια πόλη, ακριβώς βορειοδυτικά του Κιέβου. Ένα ήσυχο, λιτό μέρος, όπως το περιέγραψε ένας κάτοικος στους New York Times.

Ωστόσο, βρίσκεται σε έναν βασικό δρόμο πρόσβασης που οδηγεί στην πρωτεύουσα και ήταν από τις πρώτες κοινότητες που επλήγησαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας.

Την πόλη επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι των New York Times την Τρίτη, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Τα σημάδια που άφησαν πίσω είναι συγκλονιστικά.

Μεγάλα κομμάτια έχουν κοπεί σε πολυώροφα συγκροτήματα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου. Τέσσερις πολυκατοικίες κατέρρευσαν από τις αεροπορικές επιδρομές, τα στρώματα των διαμερισμάτων συνθλίβονταν στο επίπεδο του εδάφους.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν τρομακτικές στιγμές τις πρώτες ημέρες της εισβολής, καθώς ρωσικά αεροσκάφη ούρλιαζαν από πάνω και ακολούθησαν εκρήξεις λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Κάτω από τα ερείπια, δεκάδες άνθρωποι που βρίσκονταν σε καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς σε υπόγεια ή στα διαμερίσματά τους πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν.

«Πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι πέθαναν», δήλωσε την Τρίτη ο Γκεόργκι Γιέρκο, ο εκτελών χρέη δήμαρχου.

Το πρώτο του καθήκον, είπε, ήταν να επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα και να απομακρύνει πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν.

Ivor Prickett/ The New York Times

 

21:55

Πολ Κρούγκμαν: Από τη μεγάλη παραίτηση στον μεγάλο ανασχηματισμό

Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναλύει τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας, βλέποντας τις τάσεις «παραίτησης» του πρόσφατου πανδημικού παρελθόντος να υποχωρούν στον βωμό ενός νέου «μεγάλου ανασχηματισμού».

21:54

Ο πόλεμος του Πούτιν προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Οι πλουσιότερες χώρες μπορούν να απορροφήσουν απότομες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις φτωχότερες χώρες. Πέρα από το Σουδάν και το Αφγανιστάν, μεγάλα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει φέτος και η Αίγυπτος.

21:45

Κίεβο: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης μπορούν να φύγουν μόνο πεζή ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα

Ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψουν οι πολίτες την πολιορκημένη Μαριούπολη είναι είτε πεζή είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων με λεωφορεία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Τα λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το πρώτο τμήμα της διαδρομής για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, η οποία είναι «περίπου 80 χιλιόμετρα». «Οι πολίτες μπορούν είτε να περπατήσουν είτε να βρουν τρόπο να κάνουν το ταξίδι αυτό με ιδιωτικό αυτοκίνητο», δήλωσε η Βερεστσούκ στην δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε νωρίτερα απόψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ένα άλλο πρακτορείο, το Interfax, μετέδωσε ότι η Μόσχα πρότεινε στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την πόλη, όμως αυτές αρνήθηκαν.

21:34

Ζαπορίζια: Τα χωριά της περιφέρειας είχαν απώλειες αμάχων «ανάλογες με της Μπούκα»

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια της Ουκρανίας υποστήριξε σήμερα ότι σε ορισμένα από τα μικρά χωριά που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί από τις ρωσικές δυνάμεις, διαπιστώθηκε ότι σε πληθυσμό γύρω στους 120 κατοίκους, μέχρι και 20 από αυτούς είχαν σκοτωθεί.

«Σε χωριά 120 κατοίκων, οι 15, 17, 20 σκοτώθηκαν. Αν το συγκρίνετε αναλογικά με την Μπούκα, είναι οι ίδιες απώλειες, ίσως ακόμη μεγαλύτερες» είπε ο Ολεξάντρ Στάρουχ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Ο κυβερνήτης δεν είπε τι αποδείξεις έχει, ούτε κατονόμασε τα χωριά στα οποία αναφερόταν.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

21:21

Τζόνσον σε Ρώσους: Μοιραστείτε την «αλήθεια» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έκανε έκκληση σήμερα στους Ρώσους ζητώντας τους, μέσα από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, να μοιραστούν με τον κόσμο τις πληροφορίες που διαθέτουν για τις «ωμότητες» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία και τονίζοντας ότι αν ο κόσμος ήξερε την αλήθεια δεν θα στήριζε αυτόν τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, μετά τον εντοπισμό μαζικών τάφων και νεκρών αμάχων στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο. Η Ρωσία, που υποστηρίζει ότι εξαπέλυσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια σκευωρία με στόχο τον διασυρμό του ρωσικού στρατού.

21:19

Το βίντεο της φρίκης που έδειξε ο Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Καταλήγοντας στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προανήγγειλε ότι θα προβληθεί ένα βίντεο με τις φρικαλεότητες του Ρωσικού στρατού στα περίχωρα του Κιέβου. Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν προβλήθηκε εκείνη την ώρα.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στο Twitter και παρουσιάζεται με τρόπο ωμό μα ξεκάθαρο η βαρβαρότητα στην Μπούκα, το Ιρπίν, τη Μαριούπολη και σε αλλες πόλεις. Στο σύντομης διάρκειας βίντεο υπάρχουν φωτογραφίες με απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα.

Προσοχή: Σκληρές εικόνες

21:05

«Ο Ρωσικός στρατός πυροβολούσε Ουκρανούς πρώην στρατιωτικούς στην Μποροντιάνκα»

Ο δημοσιογράφος του Economist Όλιβερ Κάρολ μετέβη στην Μποροντιάνκα, μία πόλη στα περίχωρα του Κιέβου, που κατά πληροφορίες έχει την ίδια μοίρα με την Μπούκα.

«Μόλις επέστρεψα από την Μποροντιάνκα, βόρεια του Κιέβου, που υπέστη μερικούς από τους χειρότερους βομβαρδισμούς του πολέμου. Μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί. Ακούσαμε μερικές από τις ίδιες ιστορίες που ακούσαμε στην Μπούκα: ο ρωσικός στρατός έψαχνε για πρώην Ουκρανούς στρατιώτες. Στη συνέχεια φημολογήθηκε ότι τους πυροβόλησαν», έγραψε.

21:03

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έγιναν μάρτυρες βομβαρδισμού στο Μικολάγιφ

Τα μέλη μιας ομάδας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) έγιναν μάρτυρες των βομβαρδισμών ενώ πραγματοποιούσαν επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο του Μικολάγιφ στις 4 Απριλίου.

Όλοι τους κατάφεραν να καλυφθούν και να φύγουν χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

Σύμφωνα με τον Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, τον επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Ουκρανία, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις» κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν τα μέλη της ομάδας, μέσα σε διάστημα «περίπου δέκα λεπτών».

«Καθώς έφευγαν από την περιοχή, τα μέλη της ομάδας είδαν τραυματίες και τουλάχιστον έναν νεκρό», πρόσθεσε.

20:54

Στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ οι κόρες του Πούτιν

Οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στοχεύουν δύο κόρες του προέδρου Βλαντιμίρ  Πούτιν της Ρωσίας, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Τουλάχιστον μία από τις δύο γυναίκες φέρεται να ζούσε στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια, αν και το Κρεμλίνο πάντα αποκρύπτει την ταυτότητά τους και το πού βρίσκονται.

20:31

Μόσχα: Οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές»

Οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria.

20:30

Ρουμανία: Απελαύνει 10 Ρώσους διπλωμάτες

Η Ρουμανία θα απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με το Βουκουρέστι να προχωρά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Πάνω από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την οργή που προκλήθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και τον κόσμο για τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

20:26

ΗΠΑ: Στέλνουν στην Ουκρανία drones με αντιαρματικές κεφαλές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν μια παραλλαγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Switchblade που φέρει αντιαρματική κεφαλή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Τα Switchblade 600 και 300 θα σταλούν όσο πιο γρήγορα μπορούν», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η παραλλαγή 600 έχει αντιαρματική κεφαλή και μπορεί να υπερίπταται πάνω από έναν στόχο για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με την AeroVironment, η οποία κατασκευάζει τα drones.

20:16

Reuters: ΗΠΑ και σύμμαχοι θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά Μόσχας την Τετάρτη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα ανακοινώσουν αύριο Τετάρτη έναν νέο γύρο σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

20:15

Λαβρόφ: Οι συμφωνίες με Κίεβο να αποκλείουν τελείως την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι συμφωνίες με την Ουκρανία θα πρέπει να αποκλείουν τελείως την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, σύμφωνα με το IFX.

20:15

Έζησε διότι έκανε ότι είναι νεκρός...

Ο δημοσιογράφος του Economist Όλιβερ Κάρολ αποκαλύπτει ότι μίλησε με επιζώντα της θηριωδίας στην Μπούκα - Ο άνδρας αυτός κατάφερε να παραμείνει ζωντανός καθώς «έκανε τον νεκρό πεσμένος στο τσιμεντένιο πάτωμα».

20:13

Πορτογαλία: Απελαύνει 10 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει δέκα μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι μέλη του προσωπικού κηρύχθηκαν «personae non gratae» και δόθηκε προθεσμία δύο εβδομάδων για να φύγουν από την Πορτογαλία. Κανένας από τους απελαθέντες εργαζόμενους δεν είναι διπλωμάτης, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει σθεναρά τη ρωσική επιθετικότητα στο ουκρανικό έδαφος», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η κίνηση έρχεται αφού η Γαλλία και η Γερμανία διέταξαν συνολικά 75 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν μετά τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από τις δυνάμεις της Μόσχας στην ουκρανική πόλη Μπούκα.

20:10

Έως και 300 πτώματα ενδέχεται να βρίσκονται στον ομαδικό τάφο της Μπούκα

Μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο σε μια εκκλησία στην Μπούκα, δήλωσε η συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Λιουντμίλα Ντενίσοβα.

Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση, η κ. Ντενίσοβα είπε ότι τα πτώματα των νεκρών αμάχων συλλέγονται από τις ουκρανικές αρχές. Ωστόσο, δεν είπε πώς έφτασαν στην εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων στον ομαδικό τάφο.

Η ίδια έγραψε: «Αυτή τη στιγμή, οι σοροί των νεκρών περισυλλέγονται από αστυνομικούς για τη διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων».

20:03

Αμερικανός υπ. Άμυνας: Yπερασπίζεται την αντίδραση της Ουάσιγκτον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υπερασπίστηκε σήμερα την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο της Ουκρανίας στη διάρκεια μιας τεταμένης αντιπαράθεσης με έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή που κατηγόρησε το Πεντάγωνο ότι υπερεκτίμησε τη στρατιωτική δυνατότητα της Ρωσίας.

«Σας έχει περάσει από το μυαλό ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει την Ουκρανία εξαιτίας όσων έχουμε κάνει; Και όσων οι σύμμαχοί μας έχουν κάνει; Έχετε έστω σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο;» είπε ο Όστιν απευθυνόμενος στον Ματ Γκετς στη διάρκεια κατάθεσης στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.

Ο Λόιντ Όστιν και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ισχυρή βούληση των Ουκρανών να πολεμήσουν, έχει ανατρέψει τα σχέδια της Ρωσίας που φιλοδοξούσε να φτάσει στην τελική επικράτηση μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

19:47

Πούτιν: Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές τροφίμων της σε «εχθρικές χώρες», επειδή οι κυρώσεις της Δύσης υποκίνησαν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.

Οι κυρώσεις της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, έφεραν τη Ρωσία αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αν και η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος των κυρώσεων θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια σε συνδυασμό με την έλλειψη λιπασμάτων θα υποχρεώσουν τη Δύση να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει προμήθειες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις τροφίμων σε φτωχότερες χώρες.

«Αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, νέα κύματα μεταναστών και γενικά θα οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», είπε σε συνεδρίαση για την ανάπτυξη της παραγωγής τροφίμων.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά είναι αναπόφευκτη», πρόσθεσε και συνέχισε: «Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις προμήθειες τροφίμων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα να παρακολουθούμε τις εξαγωγές σε χώρες που είναι εχθρικές απέναντί μας».

19:42

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε «έντονα» τα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε δήλωσή του, ο Λαπίντ είπε: «Οι εικόνες και οι μαρτυρίες από την Ουκρανία είναι φρικιαστικές. Οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εναντίον ενός ανυπεράσπιστου άμαχου πληθυσμού. Καταδικάζω σθεναρά αυτά τα εγκλήματα πολέμου».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, καταδίκασε τη δολοφονία αμάχων που καταγράφηκε στο Μπούκα, αλλά δεν κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για ευθύνη.

Ο Μπένετ τόνισε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις τρομερές σκηνές στην Μπούκα - απαίσιες σκηνές - και τις καταδικάζουμε. Τα δεινά των Ουκρανών πολιτών είναι τεράστια και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

Ο Yaroslav Trofimov της Wall Street Journal λέει ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγορεί ξεκάθαρα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

19:41

ΟΗΕ - Κίνα: «Πολύ ανησυχητικές» οι εικόνες από τη Μπούκα

Οι αναφορές και οι εικόνες που δείχνουν νεκρούς αμάχους στην ουκρανική πόλη της Μπούκα «πολύ ανησυχητικές», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ σήμερα Τρίτη, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι συνθήκες θα πρέπει να επαληθευτούν και οι οποιεσδήποτε κατηγορίες να βασίζονται σε στοιχεία.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ζανγκ Γιουν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία αλλά, αντίθετα, επιταχύνουν την οικονομική αποσταθεροποίηση. 

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να κάνουν διάλογο με τη Μόσχα.

19:00

Φρανσουά Ολάντ: Το ψέμα είναι η δεύτερη φύση του Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας κατά συρροή ψεύτης, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde.

«Το να λέει ψέματα είναι η δεύτερη φύση του», είπε ο Ολάντ.

18:52

Μακρόν: Θα συνεχίσω τον διάλογο με Πούτιν, ενόσω ο Ζελενσκι το κρίνει χρήσιμο

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως θα συνεχίσει τον διάλογο με τον Πούτιν ενόσω ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το κρίνει χρήσιμο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια προεκλογικής του περιοδείας στη Βρετάνη για τον διάλογο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είπε: «Ο διάλογος που είχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ακόμη και πριν αποφασίσει να ξεκινήσει τον πόλεμο, δεν είναι ένας διάλογος που γίνεται για λόγους αυταρέσκειας».

18:48

Ζελένσκι: Να φύγουν από τη Ρωσία οι ισπανικές εταιρείες

Οι ισπανικές εταιρείες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία πρέπει να φύγουν, ώστε να αναγκάσουν τη Μόσχα να τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ισπανικό κοινοβούλιο σήμερα Τρίτη, λίγο μετά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επικαλούμενος τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα το 1937 από πολεμικά αεροπλάνα των Ναζί, είπε στις ισπανικές αρχές να αναλογιστούν την τρέχουσα κατάσταση, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί ζουν με φόβο χωρίς νερό, φαγητό ή φάρμακα και ζήτησε περαιτέρω διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

18:44

Νέο βίντεο από το βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Ο Mstyslav Chernov του AP, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο δημοσιογράφους που είχαν μένει στη Μαριούπολη, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ακατέργαστα και αδημοσίευτα πλάνα από τη βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης.

«Χρησιμοποιήστε ακουστικά για να ακούσετε το βρυχηθμό του αεροπλάνου και τις συνομιλίες», σημειώνει.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Σκληρές εικόνες

18:36

Ρώσος διπλωμάτης: Κατηγορεί την Ουκρανία για ανθρωπιστική καταστροφή στο Χάρκοβο

Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές αρχές για ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη Χάρκοβο, κατηγορώντας τον ουκρανικό στρατό ότι απέκλεισε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ισχυρίστηκε ότι μια ακροδεξιά πολιτοφυλακή είχε εγκατασταθεί σε ένα σχολείο.

Δεν προσκόμισε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι απορρίφθηκαν από τον δήμαρχο του Χαρκόβου ως «διαστρεβλώσεις».

18:31

Η Σλοβενία απελαύνει 33 Ρώσους διπλωμάτες

Ακολουθώντας παρόμοιες αποφάσεις πολυάριθμων χωρών η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα με τη σειρά της την απέλαση 33 Ρώσων διπλωματών για να εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία» και το «σοκ» της μετά την ανακάλυψη πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους για σφαγή.

Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή Τιμούρ Ιζβάζοφ για να τον ενημερώσει για την μεγάλη μείωση του διπλωματικού και διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μια εκπρόσωπος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 33 διπλωμάτες πρόκειται να απελαθούν.

18:30

Ζελένσκι: Την Πέμπτη η ομιλία στο ελληνικό κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ομιλία του θα αρχίσει στις 11.45 το πρωί.

18:19

Δήμαρχος Μπούκα: Να μην επιστρέψουν ακόμα οι εκτοπισμένοι

Κάτοικοι της ουκρανικής πόλης Μπούκα που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους θα πρέπει να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν νάρκες στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Ανατόλι Φεντορούκ.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Φεντορούκ δήλωσε ότι σχεδόν 3.700 πολίτες παρέμειναν στη Μπούκα καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν ωμότητες εκεί. Το Κρεμλίνο αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η πόλη που βρίσκεται στην περιφέρεια του Κιέβου, η οποία ανακαταλήφθηκε πλήρως από τις ουκρανικές δυνάμεις, είχε πριν από τον πόλεμο πληθυσμό περίπου 37.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας.

17:41

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απ' όπου μέσω βιντεοκλήσης παρουσίασε καταστάσεις αδιανόητης βίας από το ρωσικό στρατό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει».

17:30

Wall Street Journal: Τσεχία η πρώτη χώρα που στέλνει τανκς στην Ουκρανία

Τανκς τύπου T-72 φέρονται να στέλνουν οι Τσέχοι στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα και διαρροές στον Τύπο.  

17:27

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τα «επαίσχυντα χαρακτηριστικά του παράλογου πολέμου»

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, τόνισε: «Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί σοβαρά».

«Ο αριθμός των Ουκρανών αμάχων που σκοτώθηκαν έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να σφυροκοπούνται αλύπητα, συχνά αδιακρίτως, από βαρύ πυροβολικό και εναέριους βομβαρδισμούς. Και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περικυκλωμένες περιοχές κάτω από εφιαλτικές συνθήκες.

Η καταστροφή που προκλήθηκε στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ένα από τα επαίσχυντα χαρακτηριστικά αυτού του παράλογου πολέμου. Η φρίκη βάθυνε το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς εμφανίστηκαν συγκλονιστικές εικόνες νεκρών αμάχων, μερικοί με δεμένα χέρια, που κείτονταν στους δρόμους της Μπούκα, πόλης κοντά στο Κίεβο, που στο παρελθόν κρατούσαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Πολλά πτώματα βρέθηκαν επίσης σε έναν ομαδικό τάφο στην ίδια τοποθεσία. Αναφορές από μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, βιασμούς και λεηλασίες σε περιοχές στο Χάρκοβο και στο Κίεβο».

Καταγγελίες για ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά στα παιδιά

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς για σεξουαλική βία που διαπράττεται από ρωσικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι «περιλαμβάνουν ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά στα παιδιά».

«Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία από ουκρανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές πολιτικής άμυνας. Η αποστολή παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδιώκει να επαληθεύσει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Ανησυχούμε επίσης για τα ενοχλητικά βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου και από τις δύο πλευρές. Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Πολλές αξιόπιστες καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από περιοχές που ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από τις ρωσικές δυνάμεις δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες εξέτασης αυτών των ισχυρισμών και συλλογής στοιχείων», κατέληξε.

17:18

Αντόνιο Γκουτέρες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει τώρα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή τάξη και την παγκόσμια αρχιτεκτονική ειρήνης που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει τώρα», τόνισε εμφατικά.

«Έχουμε να κάνουμε με μια πλήρη εισβολή σε πολλά μέτωπα. Ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία από ένα άλλο, η Ρωσική Ομοσπονδία, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της επανασχεδίασης τα διεθνή αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Ο πόλεμος οδήγησε σε παράλογες απώλειες ανθρώπινων ζωών, τεράστιες καταστροφές στα αστικά κέντρα και στην καταστροφή πολιτικών υποδομών», είπε.

Αναφορικά με τις θηριωδίες που προκάλεσαν τη συνάντηση, σημείωσε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις φρικιαστικές εικόνες αμάχων που σκοτώθηκαν στη Μπούκα και ζήτησα αμέσως μια ανεξάρτητη έρευνα για να εγγυηθώ αποτελεσματική λογοδοσία».

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ο πόλεμος ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με περισσότερους από 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο αυξημένο κόστος τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων.

«Βλέπουμε ήδη κάποιες χώρες να περνούν από την ευαλωτότητα στην κρίση και παρατηρούμε σημάδια σοβαρής κοινωνικής αναταραχής», πρόσθεσε.

17:17

Εσθονία: Κλείνει ρωσικά προξενεία – Απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Περιθώριο ως τις 30 Απριλίου για να εγκαταλείψουν τη χώρα έχουν οι υπάλληλοι των δύο ρωσικών προξενείων που η Εσθονία ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν.  

17:14

Live η ομιλία Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

17:11

Μάριο Ντράγκι: Καλεί τον Πούτιν να σταματήσει την σφαγή των αμάχων στην Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει ένα τέλος στην «σφαγή των πολιτών» στην Ουκρανία και να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.  

Ο ίδιος συνέχισε υποστηρίζοντας πως ο Πούτιν θα πρέπει να απολογηθεί για τις πράξεις του και πως τα εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ειδικά για όσα έχουν λάβει χώρα στη Μπούκα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε πως η Ιταλία συντάσσεται απολύτως με το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ.  

17:09

Πούτιν: Εντολή για παρακολούθηση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων σε «μη φιλικές» χώρες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξαγωγές τροφίμων σε «μη φιλικές χώρες», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

17:06

Εντός ολίγου η ομιλία Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση. 

16:59

Ε.Ε.: «Ανεπιθύμητοι» ορισμένοι Ρώσοι διπλωμάτες

«Ανεπιθύμητα» πρόσωπα (personae non gratae) χαρακτήρισε ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες, μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

16:56

ΟΗΕ: «Εξαιρετικά ανησυχητικές» εικόνες από την Μπούκα

Η εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Λιζ Θρόσελ, μίλησε σε δημοσιογράφους για τα στοιχεία θηριωδιών στην Ουκρανία. «Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ φαίνεται να είναι η άμεση δολοφονία και η στόχευση αμάχων στην Μπούκα», είπε.

Έκανε αναφορά σε φωτογραφίες ανθρώπων με δεμένα τα χέρια και σώματα γυναικών που βρέθηκαν γυμνά και μερικώς καμένα.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και πραγματικά υποδηλώνει έντονα ότι στοχοποιήθηκαν άμεσα ως άτομα, και εδώ, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η εσκεμμένη δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», τόνισε.

«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι τα θύματα στοχοποιήθηκαν άμεσα και σκοτώθηκαν άμεσα. Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι υπήρχε ένα στρατιωτικό πλαίσιο, για παράδειγμα, το χτύπημα ενός κτιρίου· είναι δύσκολο να δει κανείς ποιο ήταν το στρατιωτικό πλαίσιο ενός ατόμου που ξαπλώνει στο δρόμο με μια σφαίρα στο κεφάλι ή του καίγεται το σώμα του», πρόσθεσε.

16:48

NYT: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι έντονα διχασμένο σχετικά με τον πόλεμο

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι πρόκειται να δώσει μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες του από την έναρξη του πολέμου, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω βιντεοσύνδεσης.

Με τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -Βρετανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες- σταθερά στο πλευρό του, ο Ζελένσκι αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, καθώς προκύπτουν στοιχεία για δολοφονίες αμάχων στα προάστια του Κιέβου.

Η Ρωσία και η σύμμαχός της Κίνα είναι επίσης μόνιμα μέλη του συμβουλίου, έχοντας δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε μέτρα μπορεί να λάβει.

Τα δέκα μη μόνιμα μέλη είναι: Αλβανία, Βραζιλία, Γκαμπόν, Γκάνα, Ινδία, Ιρλανδία, Κένυα, Μεξικό, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

16:42

Δισέγγονη του Τολστόι φιλοξενεί στο σπίτι της Ουκρανούς πρόσφυγες – Παίρνει θέση ενάντια στον πόλεμο

Η 84χρονη δισέγγονη του Τολστόι, Μάρτα Αλμπερτίνι, παίρνει θέση ενάντια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και φιλοξενεί Ουκρανούς πρόσφυγες στο σπίτι της στην Ελβετία. Υποστηρίζει ότι και ο προπάππους της θα επέκρινε αυτόν τον πόλεμο.

16:40

Σε ένα σκηνικό καταστροφής, μητέρα και κόρη βάζουν τις ρίζες μιας νέας ζωής

Στόχος συνεχών βομβαρδισμών, η Μαριούπολη έχει υποστεί καταστροφές σε κλίμακα που δεν συγκρίνεται με άλλη πόλη στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, οι εικόνες που έρχονται από την πόλη μαρτυρούν την ανυπακοή των κατοίκων της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.

Σε αυτές τις φωτογραφίες, η Βικτόρια Μουκχίνα φαίνεται να φυτεύει τουλίπες με την κόρη της, Μιροσλάβα, στο απανθρακωμένο σκηνικό μιας πολυκατοικίας που έχει καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

REUTERS/Alexander Ermochenko
REUTERS/Alexander Ermochenko
16:35

Μπλίνκεν: Η θηριωδία της Μπούκα ενισχύει την αποφασιστικότητά μας για απόδοση ευθυνών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι «βλέπουμε τη φρίκη που έχει απομείνει στη Μπούκα».

Όπως είπε, αυτό «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπάρξει απόδοση ευθυνών» σε εκείνους που βρίσκονται 

16:28

Λετονία: Κλείνει δύο ρωσικά προξενεία και απελαύνει το προσωπικό

Η Λετονία έδωσε εντολή να κλείσουν δύο ρωσικά προξενεία στη χώρα και ζήτησε από το προσωπικό να φύγει από τη χώρα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα Τρίτη.

«Η απόφαση ελήφθη σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία στη μάχη της ενάντια στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και τον πόλεμο που άρχισε η Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τα προξενεία στις πόλεις Νταουγκάβπιλς και Λιεπάγια θα πρέπει να κλείσουν. Το προσωπικό θα πρέπει να φύγει μέχρι τα τέλη Απριλίου, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

16:27

Σημερινή εικόνα από την Μπούκα

Η καταστροφή είναι απόλυτη.

16:24

Ο δήμαρχος του Κιέβου κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για «γενοκτονία»

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κιέβου, κατηγόρησε τη Ρωσία για «γενοκτονία», απηχώντας τις εκκλήσεις του προέδρου της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα να στείλει περισσότερη βοήθεια και όπλα στην Ουκρανία και να διακόψει όλους τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Αυτό είναι γενοκτονία. Αυτός είναι πόλεμος εναντίον αμάχων», είπε ο Βιτάλι Κλίτσκο σε συνάντηση των δημάρχων πόλεων στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κίεβο.

16:19

Ο Πούτιν λέει ότι η πιθανή εθνικοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό είναι «ένα δίκοπο μαχαίρι»

Πιθανή εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό είναι «δίκοπο μαχαίρι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μίλησε μια μέρα αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της θα αναλάβει τον έλεγχο της Gazprom Germania, μιας επιχείρησης εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου από την οποία η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι αποχωρεί την περασμένη Παρασκευή.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σε «μη φιλικές χώρες».

16:16

Μαριούπολη: Οι αρχές επισημαίνουν τον κίνδυνο προβοκάτσιας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μαριούπολης, στην πόλη ετοιμάζεται προβοκάτσια από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει σορούς και θα τις παρουσιάσει ως θύματα του ουκρανικού στρατού με σκοπό την απόσπαση προσοχής της διεθνούς κοινότητας από τις σφαγές στην Μπούκα.

16:11

Κρεμλίνο: Οι εικόνες αμάχων είναι «τερατώδης πλαστογραφία» 

Η Μόσχα επέμεινε ότι οι δυνάμεις της δεν διέπραξαν τους φόνους που έχουν προκαλέσει σειρά καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι τα στρατεύματά της εκτελούσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούκα ήταν μια «τερατώδης πλαστογραφία» με στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού. 

Η Δύση λέει ότι οι νεκροί άμαχοι αποτελούν απόδειξη εγκλημάτων πολέμου. 

Στα διεθνή ΜΜΕ κυκλοφορεί φωτογραφικό υλικό που δείχνει πτώματα να κείτονται στους δρόμους της πόλης ενώ βρίσκονταν ακόμη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Είναι απλά μια καλά σκηνοθετημένη - αλλά τραγική - παράσταση. Πρόκειται για πλαστογραφία που στοχεύει στη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού - και δεν θα λειτουργήσει. Προτρέπουμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα: απομακρυνθείτε από τέτοιες συναισθηματικές αντιλήψεις και σκεφτείτε με το κεφάλι σας. Συγκρίνετε τα γεγονότα και καταλάβετε με τι τερατώδη πλαστογραφία έχουμε να κάνουμε».

16:05

Ένα εξάχρονο αγόρι στέκεται δίπλα στον τάφο της μητέρας του, στην αυλή του σπιτιού τους, κοντά στο Κίεβο

16:02

Ο εξελίξεις στο πεδίο της μάχης: Επόμενος στόχος των Ρώσων το Σλοβιάνσκ – Τα σχέδια της Μόσχας για το Ντονμπάς

Σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στα ανατολικά της, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών γύρω από το Κίεβο.

 

15:52

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η επικεφαλής της Κομισιόν προχώρησε σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με τις νέες κυρώσεις που πρόκειται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας, στον απόηχο των θηριωδιών που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανίδα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα νέο πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο του οποίου:

  • Η ΕΕ θα απαγορεύσει εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ ετησίως.
  • Η ΕΕ θα απαγορεύσει την πρόσβαση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιρώντας ωστόσο πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και ενέργεια.  
  • Η ΕΕ θα επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς στις εξαγωγές των προϊόντων που στέλνει στη Ρωσία, στα οποία πλέον συμπεριλαμβάνει και προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγούς.
  • Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρό της τέσσερις ρωσικές τράπεζες, μεταξύ αυτών και τη ρωσική VTB.
  • Η ΕΕ θα μπλοκάρει και άλλες εισαγωγές, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τη Ρωσία (συγκεκριμένα ξυλείας, τσιμέντου, ποτών, θαλασσινών).  

     

15:36

Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας: Στόχος μας η πλήρης απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες – Εξετάζουμε την αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία 

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε σήμερα πως απώτερος στόχος των Ευρωπαίων είναι να απεξαρτηθούν πλήρως από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, και πως για να επιτύχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο ξεκινούν τώρα μπλοκάροντας τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συνέχισε υπογραμμίζοντας πως παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να σταλούν από τη Δύση στην Ουκρανία οπλικά συστήματα τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής σταλεί.

15:11

Στόλτενμπεργκ για Μπούκα: Βαρβαρότητες που είχε να δει δεκαετίες η Ευρώπη

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αλλά θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί εκ νέου στην πλήρη κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς τις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπουμε τώρα μια σημαντική κίνηση (ρωσικών) στρατευμάτων μακριά από το Κίεβο για να ανασυγκροτηθούν, να εξοπλιστούν ξανά και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα ανατολικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, η Συμμαχία πιστεύει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ του Ντονμπάς και της κατεχόμενης Κριμαίας.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τη μεταφορά προηγμένων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων, τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι χώρες της Συμμαχίας αναμένεται να κάνουν περισσότερα και για άλλες χώρες όπως η Γεωργία και η Βοσνία.

14:50

ΔΟΜ: Πάνω από 7 εκατ. οι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου

Πάνω από 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 10% στον αριθμό των εκτοπισμένων εντός της Ουκρανίας από το πρώτο στάδιο της έρευνας στις 16 Μαρτίου, πρόσθεσε.

14:44

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο Ρώσος πρέσβης δεν είναι ανάμεσα στο προσωπικό που θα απελαθεί

14:41

Ξανάνοιξε η οδική αρτηρία ανάμεσα στο Κίεβο και την Τσερνίχιβ μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

Η οδική αρτηρία που συνδέει απευθείας την πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία με την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, ξανάνοιξε μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή γύρω από την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης της Τσερνίχιβ Βιατσεσλάβ Τσάους.

Σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση, ο Τσάους σημείωσε ότι ο κόσμος μπορεί τώρα να ταξιδέψει ελεύθερα προς και από την Τσερνίχιβ.

Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακόμη δεν είναι αρκετά ασφαλές να επιστρέψουν στην πόλη οι κάτοικοί της που την έχουν εγκαταλείψει.

14:27

Και η Ισπανία προχωρά σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε πως προχωρά στην απέλαση περίπου 25 υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας.

Υπενθυμίζεται πως σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ώρες Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και Ιταλία.

14:24

Κρεμλίνο κατά Δύσης

  • Θα απαντήσουμε στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών.
  • «Απαράδεκτες» οι κατηγορίες του Μπάιντεν περί εγκλημάτων πολέμου.
  • «Ανάξιος» πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν.  
  • Δεν απορρίπτουμε την πιθανότητα μιας συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι αλλά θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει μια έγγραφη βάση συμφωνίας.
  • «Ανυπόστατες» οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας για εγκλήματα στην πόλη Μπούκα. Στόχος τους: να συκοφαντήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.
14:17

Ουκρανικές Αρχές: Περίπου 18.500 οι Ρώσοι που έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν πως, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δικό τους απολογισμό, περίπου 18.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει 676 ρωσικά τανκς, 150 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, 134 ρωσικά ελικόπτερα και 1.858 τεθωρακισμένα οχήματα

Σημειώνεται πως πίσω στις 25 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δώσει στη δημοσιότητα έναν δικό του απολογισμό σύμφωνα με τον οποίο μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία 1.351 Ρώσοι και έχουν τραυματιστεί 3.825.

 

 

14:16

Αύξηση καταγράφουν οι επιθέσεις σε βάρος Ρώσων και Ουκρανών μεταναστών στη Γερμανία

Οι επιθέσεις σε βάρος Ρώσων και Ουκρανών μεταναστών στην Γερμανία έχουν αυξηθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ σε σχόλιά της που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η Φέζερ δήλωσε ότι από το τέλος Φεβρουαρίου η αστυνομία κατέγραψε 308 αντιρωσικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και 15 βίαιων ενεργειών.

Σύμφωνα με τη Φέζερ, έχουν επίσης αυξηθεί οι επιθέσεις σε βάρος Ουκρανών, με 109 αδικήματα να καταγράφονται από τα τέλη Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων και 13 βίαιων ενεργειών, όπως η πρόκληση σωματικής βλάβης. Τα περισσότερα αδικήματα αφορούν πρόκληση καταστροφών σε ακίνητη περιουσία, προσβολές και λεκτικές απειλές.

«Αυτή η σύγκρουση δεν θα πρέπει να επιτραπεί να παρεισφρήσει στην κοινωνία μας. Πρέπει να θυμίζουμε στον κόσμο ότι αυτός είναι ο εγκληματικός πόλεμος του Πούτιν. Δεν είναι ο πόλεμος ανθρώπων με ρωσικές ρίζες που ζουν εδώ, στη Γερμανία».

14:11

«Δεν πίστευα ότι θα συμβεί ξανά» 

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος κατέφυγαν από την Ουκρανία στη Γερμανία

14:09

Εισαγγελία Γαλλίας: Ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η γαλλική εισαγγελία έκανε γνωστό πως ξεκίνησε έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο των οποίων έχουν στοχοποιηθεί και Γάλλοι πολίτες που ζούσαν στην Ουκρανία.

14:08

Βερολίνο: «Ναι» στο εμπάργκο άνθρακα, αν γίνει σταδιακά 

Η Γερμανία θα υποστήριζε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές άνθρακα, αν αυτό γίνει σταδιακά, σύμφωνα με πηγή από το Βερολίνο, που επικαλείται το Reuters. 

Η γερμανική αντίδραση έρχεται μετά τη διαρροή, από Ευρωπαίο αξιωματούχο, της πληροφορίας ότι το εν λόγω μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της επέκτασης των κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Μόσχας. 

14:04

Βρετανία: Κατηγορεί τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για κακόβουλη δράση στον κυβερνοχώρο

Τρεις από τους κεντρικούς βραχίονες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, συγκεκριμένα την FSV, την SVR και την GRU, κατηγορούν οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για κακόβουλη δράση στον κυβερνοχώρο (malign cyber activity).

13:44

ΕΕ: Ετοιμάζει νέες κυρώσεις αλλά όχι κατά του ρωσικού φυσικού αερίου

Έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου, και στην σκιά πια των φρικαλεοτήτων που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται να υιοθετήσουν ένα νέο πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, από το οποίο όμως θα εξαιρούνται και πάλι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να καλύπτει περίπου το 40% του συνόλου των αναγκών της ΕΕ, και είναι πολλές οι χώρες που έχουν διαμηνύσει πως δεν είναι ακόμη έτοιμες να απεξαρτηθούν από αυτό.

Πηγή: BBC
13:35

Διαδηλωτής κατά του πολέμου στη Μόσχα: Παρουσιάστηκε δεμένος πισθάγκωνα και πεσμένος μπρούμυτα στον δρόμο όπως πολλοί από τους Ουκρανούς αμάχους που βρέθηκαν νεκροί στη Μπούκα

Διαδηλωτής στη Μόσχα επέλεξε έναν ιδιαίτερο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου, καθώς παρουσιάστηκε δεμένος πισθάγκωνα, και πεσμένος μπρούμυτα στον δρόμο, όπως πολλοί από τους Ουκρανούς αμάχους που βρέθηκαν να κείνται νεκροί στους δρόμους της πόλης Μπούκα κοντά στο Κίεβο.   

13:26

Συνάντηση Ζελένσκι – Νεχάμερ στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες

Την Ουκρανία αναμένεται να επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος πρόεκει να έχει εκεί συνάντηση και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

13:22

Σουηδία: Ανακοίνωσε πως προχωρά στην απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών

Η Σουηδία κινείται και εκείνη στον δρόμο που έχουν χαράξει τις τελευταίες ημέρες η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, προχωρώντας στην απέλαση Ρώσων διπλωματών.

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να απελάσει τρεις Ρώσους διπλωμάτες η δράστη των οποίων στη Σουηδία δεν ήταν σύμφωνη με τη Σύμβαση της Βιέννης (σ.σ. για τις διπλωματικές σχέσεις)», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε.

13:21

Ντάνιελ Γκρος στην «Κ»: Δασμούς αντί για εμπάργκο στο ρωσικό αέριο

Ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) Ντάνιελ Γκρος μιλάει στην «Κ»

13:08

Η EE «κόβει» τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει την απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

12:56

Ζ. Μπορέλ: Σήμερα το νέο πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ

Την Τρίτη, η ΕΕ θα εξετάσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σήμερα σκοπεύουμε να εγκρίνουμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, αλλά ακόμα συζητάμε τι να κάνουμε με την ενέργεια», είπε ο κ. Μπορέλ την Τρίτη σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό COPE.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεκριμένα, δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ για το πρόβλημα της άρνησης ρωσικού αερίου. «Δεν είναι δυνατόν να ληφθεί ομόφωνη απόφαση, γιατί υπάρχει μια τέτοια χώρα - η Ουγγαρία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο», είπε ο κ. Μπορέλ.

«Το να εγκαταλείψεις αυτό που δεν έχεις είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες που εξαρτώνται σοβαρά (από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου) να το κάνουν», πρόσθεσε.

12:49

ΗΠΑ: Δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου

Ο αμερικανικός στρατός δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο στα μέσα Μαρτίου, αλλά το κράτησε μυστικό ώστε να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, ανέφερε την Τρίτη το CNN, επικαλούμενο πηγή από τον τομέα της Άμυνας.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή του καναλιού στο Πεντάγωνο, η δοκιμή ήταν επιτυχής. Οι αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν να μην αναφέρουν τη δοκιμή προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθυνόταν εκείνη την ώρα στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει έναν υπερηχητικό πύραυλο που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Hypersonic Airborne Weapons Concept (HAWC), δήλωσε ο αξιωματούχος. Εκτοξεύτηκε από βομβαρδιστικό B-52.

Το CNN πρόσθεσε ότι αυτή είναι η δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή υπερηχητικών όπλων στο πλαίσιο του προγράμματος HAWC. Η πρώτη έγινε πέρσι τον Σεπτέμβριο.

12:37

Μετά πέντε εβδομάδες, η Ουκρανία ξανάρχισε να εξάγει φυσικό αέριο

Το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ξεκίνησε εκ νέου την επανεξαγωγή φυσικού αερίου, η οποία σταμάτησε στις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου της Ουκρανίας JSC Ukrtransgaz.

«Οι αλλαγές ισχύουν για το φυσικό αέριο που εισάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας από τις 3 Απριλίου 2022 για περαιτέρω αποθήκευση σε υπόγειες αποθήκες αερίου σε λειτουργία τελωνειακής αποθήκης, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς με ειδικό τιμολόγιο μικρών αποστάσεων (για μικρή απόσταση - σημείωση TASS Το φυσικό αέριο, το οποίο εισάγεται στην επικράτεια της Ουκρανίας πριν από τις 3 Απριλίου 2022, εξακολουθεί να υπόκειται σε απαγόρευση επανεξαγωγής, αλλά μπορεί να εκτελωνιστεί από το τελωνείο και να πωληθεί στο έδαφος του κράτους μας.», αναφέρει η ανακοίνωση του φορέα.

Η επανεξαγωγή φυσικού αερίου από την Ουκρανία σταμάτησε με εντολή του υπουργείου Ενέργειας στις 3 Μαρτίου.

12:28

Ιταλία: Απέλασε 30 Ρώσους διπλωμάτες – Θα υπάρξει κατάλληλη απάντηση, προειδοποιεί η Μόσχα

Η Ιταλία απέλασε 30 Ρώσους διπλωμάτες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Νωρίτερα, εκλήθη στο ΥΠΕΞ ο πρεσβευτής της Ρωσίας, ο οποίος ενημερώθηκε για την κίνηση της Ρώμης.

12:27

Χ. Ακάρ: Αναμένουμε πρόοδο στο θέμα της απομάκρυνσης αμάχων

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Άγκυρα αναμένει πρόοδο στη διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη στο εγγύς μέλλον σε συντονισμό με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο υπουργός Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι περιμένει σύντομα μια θετική επίλυση της κατάστασης με την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, στην οποία η Άγκυρα δεσμεύεται σε συντονισμό με τη Μόσχα και το Κίεβο.

«Μπορούμε να παρέχουμε σε πολίτες και πολίτες της Τουρκίας και άλλων χωρών που τραυματίστηκαν στη Μαριούπολη ένα σκάφος για απομάκρυνση διά θαλάσσης. Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με το θέμα της ασφαλούς απομάκρυνσής τους στην Τουρκία, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τους Επιτρόπους στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Αναμένουμε σύντομα μια θετική εξέλιξη σε αυτό το θέμα", είπε

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν έχει σημειώσει πρόοδο στη διαμεσολάβησή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν άμαχοι από τις πόλεις της Αζοφικής Θάλασσας.

12:14

Μαριούπολη: Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο

Εμπορικό πλοίο με σημαία της Δομίνικας έπληξαν στο λιμάνι της Μαριούπολης οι ρωσικές που πολιορκούν την πόλη στο νότιο Ντονμπάς, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Το πλοίο επλήγη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, προκλήθηκε πυρκαγιά και έχει ήδη αρχίσει να βυθίζεται, κατά της σχετική ενημέρωση. Ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε.

Οι επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, αλλά υπό τα συνεχή πυρά των Ρώσων δεν είναι εφικτή μια επιχείρηση διάσωσης του πλοίου.

 

12:06

Στο Κίεβο μέσα στην εβδομάδα η Φον ντερ Λάιεν

Εκπρόσωπος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςανακοίνωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Φον ντερ Λάιεν θα συνοδεύεται στην αποστολή από τον Ζοσέπ Μπορέλ με τον οποίο θα βρεθούν στο Κίεβο πριν από μια εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στη Βαρσοβία, το Σάββατο.

11:24

Σφυροκόπημα τη νύχτα στο Κραματόρσκ, που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο

Βομβαρδισμοί έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας το Κραματόρσκ, μεγάλη πόλη που ελέγχεται από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, πιθανόν πύραυλοι ή ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν γύρω στις 03:00 (τοπική ώρα) στο κέντρο της πόλης ένα σχολείο το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κτίριο της αστυνομίας.

Νωρίς το πρωί ένας κρατήρας διαμέτρου περίπου δέκα μέτρων ήταν ορατός μέσα στην αυλή του σχολείου, που έχει εν μέρει καταρρεύσει. Πολλοί υαλοπίνακες παραθύρων στη γύρω περιοχή έχουν σπάσει, όμως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των κατοίκων της συνοικίας, καθώς το σχολείο φαίνεται πως ήταν άδειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημος απολογισμός.

11:23

Κίεβο: Τουλάχιστον 165 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους

 REUTERS/Alexander Ermochenko

 

Τουλάχιστον 165 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα (PGO).

Αναφέρει επίσης ότι 266 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

11:18

Β. Ζελένσκι: Από τον Ερντογάν εξαρτάται η απομάκρυνση αμάχων από το Μπερντιάνσκ

Στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μπαλάκι της ευθύνης για την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις της Αζοφικής Θάλασσας ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή Τύπου το πρωί της Τρίτης, λέγοντας ότι εξαρτάται από Τούρκο πρόεδρο που είναι συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να παραλάβει αμάχους από το Μπερντιάνσκ, αλλά όχι από τη Μαριούπολη αφού αυτό δεν είναι εφικτό, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι. «Τώρα από τον Ερντογάν εξαρτάται να προχωρήσει η επιχείρηση αυτή, που μιλάει με τον Πούτιν. Είναι ο Ρώσος πρόεδρος που εμποδίζει την πραγματοποίησή της», κατήγγειλε ο Ουκρανός ηγέτης.

Σε προσωπικό επίπεδο είπε ότι δεν γνωρίζει από πού προέρχεται η δύναμη με την οποία ο ίδιος εμπνέει καθημερινά τον ουκρανικό λαό, απλώς προσπαθεί να κάνει ό,τι νομίζει σωστό. Τόνισε όμως πως «κάθε ημέρα αισθάνομαι και πιο οργισμένος με όσα βλέπω και ακούω ότι γίνονται, ιδιαιτέρως με όσα είδα στην Μπούτσα».

11:12

Β. Ζελένσκι: Μελλοντικά η Ουκρανία θα γίνει σαν ένα μεγάλο Ισραήλ, για την προστασία της.

Με το Ισραήλ, χώρα δημοκρατική αλλά με πολύ αυξημένα επίπεδα στρατιωτικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση απειλών, παραλλήλισε την Ουκρανία του μέλλοντος ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή Τύπου το πρωί της Τρίτης.

«Δεν μπορώ να πω ότι θα είμαστε μια Ελβετία, με την ουδετερότητά της, στο μέλλον. Όμως σίγουρα θα είμαστε ένα μεγάλο Ισραήλ, με αυξημένη ασφάλεια για να προστατευόμαστε, και με την τελευταία τεχνολογία ασφαλείας», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

«Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαστε αυταρχικό καθεστώς, γιατί αυτό είναι ακριβώς που αντιμαχόμαστε σήμερα. Τώρα έχουμε στρατιωτικό νόμο γιατί είναι επιβεβλημένο, αλλά η δημοκρατία θα επιστρέψει, η δημοκρατία είναι πάνω από όλα», υπογράμμισε.

10:57

Ζελένσκι: Κριμαία και Ντονμπάς ανήκουν και θα ανήκουν στην Ουκρανία

Η Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ ανήκουν στην Ουκρανία και πρέπει να παραμείνουν στη χώρα, είπε σε συνέντευξή του σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν επιτρέπουμε η Κριμαία να γίνει έδαφος άλλης χώρας, γιατί η Κριμαία είναι Ουκρανία. Το ίδιο και η περιφέρεια του Ντονμπάς. Είναι Ουκρανία το Ντονμπάς για όλους εμάς. Είναι μεν κατεχόμενες περιοχές τώρα, αλλά δεν παύουν να ανήκουν στην Ουκρανία», είπε.

Σχετικά με τον επενακλεγέντα πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, είπε ότι αργά ή γρήγορα ο Ούγγρος ομόλογός του θα πρέπει να επιλέξει αν θα είναι υπέρ ή κατά της Ρωσίας.

10:47

Δήμαρχος Κιέβου: «Ματωμένο χρήμα» οι συναλλαγές των Ευρωπαίων με τη Ρωσία

Πάνω από 5.000 πολίτες έχουν βρει τον θάνατο στη Μαριούπολη, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επικαλούμενος αναφορά του ομολόγου του της Μαριούπολης. Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο στα ανατολικά, υπογράμμισε. 

Πρόσθεσε ότι όσα δείχνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες από την Μπούτσα συνιστούν «γενοκτονία των Ουκρανών».

Ο κ. Κλίτσκο ζήτησε επίσης περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό από τη Δύση, λέγοντας πως οι φιλοδοξίες της Ρωσίας μπορεί να ξεπερνούν την Ουκρανία. Τόνισε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να διακόψουν κάθε συναλλαγή με τη Ρωσία, διότι πρόκειται για «ματωμένα χρήματα».

Σχετικά με την ουκρανική πρωτεύουσα, ο δήμαρχος του Κιέβου ανέφερε ότι η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση και οι πολίτες σταδιακά επιστρέφουν.

10:42

Η Airbnb αναστέλλει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων Airbnb ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο δεν θα είναι σε θέση να προχωρούν σε νέες κρατήσεις για διαμονή στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. «Οι πελάτες που βρίσκονται στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν νέες κρατήσεις στην Airbnb».

10:37

B. Ζελένσκι: Αποναζιστικοποίηση χρειάζεται η Ρωσία, όχι η Ουκρανία

«Ύστερα από όσα βλέπουμε στην Μπούτσα, η φράση "αποναζιστικοποίηση" ταιριάζει περισσότερο στη Ρωσία», είπε σε συνέντευξη Τύπου του πρωί της Τρίτης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος εμφανίστηκε έτοιμος για συμφωνία με τη Μόσχα, λέγοντας πάντως ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας.

Σχετικά με το Ντονμπάς, είναι δεδομένο ότι Ουκρανία και Ρωσία δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα τα σημεία, αλλά «θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που διαφωνούμε», τόνισε.

10:27

Ζελένσκι: Ο Ερντογάν υποσχέθηκε εγγυήσεις αλλά δεν υπέγραψε τίποτα

Η Τουρκία είπε ότι θα είναι από τις χώρες που θα εγγυηθούν για την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν έχει κάνει τίποτε, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το πρωί της Τρίτης. 

Σχετικά με ξένη βοήθεια στην Ουκρανία, ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε ότι η χώρα του χρειάζεται σοβαρούς παίκτες που θα είναι έτοιμοι για όλα.

«Δεν βλέπω καμιά υπογραφή από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εγγυήσεις για την Ουκρανία, ούτε από άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη

«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία μπορεί σε δύο χρόνια να ξαναέρθει εδώ», υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε και αύριο στο ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γι΄αυτό χρειαζόμαστε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας», δήλωσε.

10:20

Επιμένει για «σκηνοθετημένα εγκλήματα» η Μόσχα

Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής επέμεινε την Τρίτη ότι οι θάνατοι αμάχων στη Μπούκα είναι μια αίπειρα εξαπάτησης της Δύσης ώστε να αποδομήσουν τη Ρωσία.

Reuters

 

«Η κατάσταση στη Μπούκα είναι μία προβοκάτσια» είπε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Δούμα

«Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες είναι οι συγγραφείς και οι σκηνοθέτες, και το Κίεβο οι ηθοποιοί. Δεν υπάρχουν γεγονότα. Μόνο ψέματα».

10:19

Δεν βλέπει συνάντηση με Πούτιν ο Β. Ζελένσκι

Δεν βλέπει σύντομα συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης. Ίσως να μη γίνει και καθόλου, ανέφερε.

Επεσήμανε πάντως ότι σημασία δεν έχει εάν θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις, αλλά κατά πόσον η κάθε πλευρά θα είναι ισχυροί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα διατράνωσε την πεποίθησή του ότι η χώρα του θα εντοπίσει τους εγκληματίες πολέμου και θα είναι μετά καθήκον εισαγγελέων άλλων χωρών να ασχοληθούν μαζί τους.

10:07

Πάνω από 7.000 αναφορές για εγκλήματα στην περιοχή του Κιέβου - Στην Μποροντιάνκα τα περισσότερα θύματα

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Reuters

 

Η ουκρανή γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στην Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι ρώσοι στρατιωτικοί διέπραξαν σφαγές αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται πως οι δυνάμεις της διέπραξαν δολοφονίες αμάχων και αποκαλεί τις εικόνες με τα πτώματα των αμάχων, που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, «σκηνοθετημένες».

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα.

«Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική Tagesspiegel.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

10:00

 

Facebook: Διορθώθηκε το αυτόματο «μπλόκο» στις αναρτήσεις για την Μπούκα

H ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, περιόρισε για λίγο τη χρήση hashtags που σχετίζονται με το θάνατο αμάχων στη πόλη Μπούκα, όπου εντοπίστηκαν πτώματα ανθρώπων που έχουν πυροβοληθεί από μικρή απόσταση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Meta, Άντι Στόουν, δήλωσε ότι αυτοματοποιημένα συστήματα που ανιχνεύουν για εικόνες βίας στο Faceboοκ και στο Instagram, το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρία, είναι υπεύθυνα για τη μη δημοσίευση των σχετικών hashtags (#bucha, #buchamassacre).

«Αυτό συμβαίνει αυτόματα, εξαιτίας του περιεχομένου ωμής βίας που αναρτούν οι χρήστες που χρησιμοποιούν αυτά τα χάσταγκ. Όταν ενημερωθήκαμε για το ζήτημα αυτό χθες, αντιδράσαμε γρήγορα προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε τα hashtags», ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

 

 

09:38

Νέες ενδείξεις για εγκλήματα κατά αμάχων

O κυβερνήτης της επαρχίας Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι δήλωσε ότι στην περιοχή Κόνοτοπ, ο ουκρανικός στρατός εντόπισε τα άψυχα σώματα τουλάχιστον τριών αμάχων που έφεραν ίχνη βασανισμού.

Το Kyiv Independent αναφέρει ότι τα τρία σώματα βρέθηκαν σε μέρη όπου προηγουμένως είχαν σταθμεύσει ρωσικές δυνάμεις.

 

Ο ρωσικός στρατός αποσύρθηκε από το Σούμι την Κυριακή 3 Απριλίου.

09:35

Γαλλία: Έρχεται νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον, προανήγγειλε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως είπε, «ο νέος γύρος κυρώσεων πιθανότατα θα ανακοινωθεί αύριο».

09:06

Σαββόπουλος: «Η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας. Μην σιωπήσετε. Ακολουθήστε το δρόμο της καρδιάς σας»

 

 

08:59

Βρετανικό υπ. Άμυνας: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σημαντικές περιοχές στο βορρά

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές - κλειδιά στα βόρεια εδάφη της χώρας, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να υποχωρήσει από την πόλη Τσερνίχιβ και βόρεια της πρωτεύουσας Κιέβου, ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι μάχες είναι πιθανό να συνεχιστούν σε ορισμένες από τις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν, αλλά θα μειωθούν καθώς οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Πολλές από τις ρωσικές μονάδες είναι πιθανό να χρειαστούν σημαντικό επανεξοπλισμό προτού επανατοποθετηθούν για επιχειρήσεις στα ανατολικά της χώρας, πρόσθεσε το υπουργείο.

08:48

Ιαπωνία: Η χώρα υποδέχθηκε σήμερα 20 Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Ιαπωνία –που διστάζει να δεχθεί αλλοδαπούς-- υποδέχθηκε σήμερα 20 Ουκρανούς πρόσφυγες που γλίτωσαν από τον πόλεμο και οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο του Τόκιο με ιαπωνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Οι πρόσφυγες αυτοί --ηλικίας 6 έως 66 ετών, ανάμεσά τους και 15 γυναίκες-- είχαν καταφύγει στην Πολωνία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έφτασαν στο Τόκιο μαζί με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο οποίος πραγματοποίησε πολυήμερη επίσκεψη στη Βαρσοβία.

Κανονικά η Ιαπωνία δέχεται μόλις μερικές δεκάδες πρόσφυγες ετησίως μεταξύ των χιλιάδων υποψηφίων και τα σύνορά της αυτή την περίοδο είναι σχεδόν εντελώς κλειστά για τους αλλοδαπούς στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας covid-19.

«Ενημερωθήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι ήθελαν πραγματικά να μεταβούν στην Ιαπωνία, αλλά δυσκολεύονταν να κάνουν το ταξίδι με δικά τους μέσα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου σήμερα.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους καλέσαμε τους 20 αυτούς ανθρώπους να πάρουν ένα κυβερνητικό αεροσκάφος», πρόσθεσε.

08:33

262 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (4/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 262 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 47 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 130
  • Από Ευζώνους: 20
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 40
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 56, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 13 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 17.295 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.224 ανήλικοι.

08:28

Η Κίνα καλεί σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, με το Πεκίνο να ζητεί νέες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Αυτή φέρεται να είναι η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών από την 1η Μαρτίου, όταν ο Κουλέμπα ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα για να σταματήσει η ρωσική εισβολή.

08:09

ΒΒC: Το Σλοβιάνσκ είναι ο επόμενος βασικός στόχος της Ρωσίας

Τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζουν επίθεση κατά της ανατολικής πόλης Σλοβιάνσκ σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν στα ανατολικά και να ενωθούν με άλλες δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων που προχωρούν από το Ιζιούμ για την κατάληψη του Σλοβιάνσκ θα αποδειχθούν πιθανότατα η επόμενη κομβική μάχη του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρει η έκθεση από το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου.

07:52

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει συμπληρώσει πια 40 ημέρες και τις ειρηνευτικές προσπάθειες να πέφτουν προς το παρόν στο κενό, ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε ένα ευρύ τόξο στο ανατολικό μισό της Ουκρανίας, από το Χάρκοβο ως τη Μαριούπολη, συν το Μικολάιβ που συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας τις τελευταίες ώρες:

  • Στροφή του ρωσικού στρατού σε Χάρκοβο, Ντονμπάς και στα νοτιοδυτικά διακρίνουν Αμερικανοί και Ουκρανοί, χωρίς πάντως να σταματούν οι επιθέσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, την ώρα που αποκαλύπτονται φρικτές εικόνες από τα περίχωρα του Κιέβου που άφησαν φεύγοντας οι Ρώσοι.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους ότι πλέον προσπαθούν να καλύψουν τα εγκλήματα πολέμου που έχουν προκαλέσει στη χώρα του, αλλά τελικά θα υποχρεωθούν να λογοδοτήσουν. Πρόσθεσε ότι πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν στην Μπούτσα.
  • Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Μπερντιάνσκα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και είπε ότι για όλα τα εγκλήματα αυτά θα πρέπει να απολογηθεί σε δικαστήριο.
  • Οι ΗΠΑ παύουν να επιτρέπουν την αποπληρωμή ρωσικών χρεών σε δολάρια, πράγμα που αναμένεται σύντομα να οδηγήσει τη Μόσχα σε στάση πληρωμών με μεγάλο οικονομικό κόστος.
  • Εντός της εβδομάδας αναμένεται το νέο κύμα κυρώσεων από τη Δύση, σύμφωνα με δηλώσεις από την Ουάσιγκτον.
  • Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να μιλήσει την Τρίτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αναμένεται να αναφερθεί στις σφαγές αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.
07:47

Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέπουν στο εξής η Ρωσία να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε με δελτίο Τύπου ότι δεν θα επιτρέπει στο εξής να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας από τη Δευτέρα.

07:46

Μεντβέντεφ: Παράλογες οι απελάσεις διπλωματών – Η Ρωσία θα ανταποδώσει

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει με αυστηρότητα τις νέες απελάσεις Ρώσων διπλωματών τις οποίες ανήγγειλαν δυτικές κυβερνήσεις.

«Όλοι γνωρίζουν την ανταπόδοση: θα είναι συμμετρική και καταστροφική για τις διμερείς σχέσεις», τόνισε ο κ. Μεντβιέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μέσω Telegram.

07:28

Το Κίεβο αναμένει κορύφωση της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας περιμένει ότι η ρωσική επίθεση στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο θα κλιμακωθεί, δήλωσε εκπρόσωπός του αργά χθες Δευτέρα.

Τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να κυριεύσουν την πόλη, είπε ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στην εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Φθάνουν ενισχύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, πρόσθεσε.

07:27

ΗΠΑ: Σε νέα φάση περνά ο πόλεμος – Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα από τη Δύση

Σε νέα φάση εκτιμούν οι ΗΠΑ ότι εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με ρωσική έφοδο επικεντρωμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς όμως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων αλλού να αποκλιμακωθούν, κάτι που για την Ουάσιγκτον απαιτεί νέα αντίδραση από τη Δύση.

07:19

 

Η Ρωσία καλεί ξανά τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να συνθηκολογήσουν

Η Ρωσία κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ξένοι μισθοφόροι θα μπορέσουν να φύγουν με ασφάλεια από την πόλη και να μεταβούν σε περιοχές ελεγχόμενες από το Κίεβο μέσω διαδρόμου διαφυγής σήμερα το πρωί, δήλωσε ο ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα έχουν εγγυημένες τις ζωές τους», διαβεβαίωσε ο ρώσος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια για να απομακρυνθούν άμαχοι και ξένοι υπήκοοι από την πόλη σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, υποστήριξε ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ, η ουκρανική πλευρά εμπόδισε επανειλημμένα την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

 

 

07:19

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να κρύψουν τις βιαιότητές τους

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να κρύψουν τις βιαιότητές τους.

Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσουν τα ρωσικά «εγκλήματα πολέμου», καθώς μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο αποκαλύπτονται θηριωδίες.

07:17

Απελάσεις 40 Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε χθες από 40 Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν εντός πέντε ημερών τη χώρα, απαντώντας στη σφαγή στην πόλη Μπούκα, στα προάστια του Κιέβου. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι το μέτρο αυτό είχε εξεταστεί νωρίτερα, αλλά είχε απορριφθεί λόγω του φόβου ότι θα οδηγούσε σε απέλαση ίσου αριθμού Γερμανών διπλωματών από τη Μόσχα και ντε φάκτο κλείσιμο της γερμανικής πρεσβείας στη ρωσική πρωτεύουσα.

07:15

Ουκρανία: 11 άμαχοι νεκροί από πυραυλικές επιθέσεις στο Μικολάιβ

Τουλάχιστον 11 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 62 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στη Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram αργά τη Δευτέρα.

Ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σενκέβιτς είχε κάνει λόγο νωρίτερα σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην ίδια πλατφόρμα για 10 νεκρούς και 46 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία κι ένα ορφανοτροφείο χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά. Από το Μικολάιβ αναχώρησαν κάπου 120 άμαχοι με λεωφορεία χθες, πρόσθεσε ο δήμαρχος Σενκέβιτς.

07:14

Ο Ζελένσκι αντιμέτωπος με τη φρίκη

Υστερα από ένα Σαββατοκύριακο εφιαλτικών αποκαλύψεων για τις θηριωδίες του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιμετωπίζει κύμα διεθνούς κατακραυγής, καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και νέες, οδυνηρές κυρώσεις από την Ε.Ε.

Ρόλο θρυαλλίδας έπαιξαν οι ανατριχιαστικές εικόνες που ήρθαν στο φως ύστερα από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Μπούκα, περίπου 55 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Ομαδικοί τάφοι και πτώματα αμάχων διάσπαρτα στους δρόμους –ορισμένα από αυτά με δεμένα χέρια, κάτι που παραπέμπει σε εν ψυχρώ εκτέλεση– προκάλεσαν παγκόσμιο αποτροπιασμό.