Τουρκία: Διπλή επίθεση της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον

Τουρκία: Διπλή επίθεση της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον

Η Αγκυρα κατηγορεί τις ΗΠΑ για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά ελπίζει να πάρει την έγκριση της αγοράς των F-16, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της «γενοκτονίας των Αρμενίων».

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα κατηγορεί τις ΗΠΑ για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά ελπίζει να πάρει την έγκριση της αγοράς των F-16, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της «γενοκτονίας των Αρμενίων».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αποκάλυψε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται πως το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση. Εμείς λέμε πως το PKK και το YPG είναι το ίδιο πράγμα και όταν λένε το αντίθετο είναι σαν να μας κοροϊδεύουν. Με νταλίκες πήγαν τόνους όπλων στους τρομοκράτες. Οι ΗΠΑ δυστυχώς δεν εγκαταλείπουν τον “σεβντά” (σ.σ. έρωτα) τους για το YPG». Ο κ. Ακάρ, στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αναφέρθηκε στο ζήτημα των F-16 τονίζοντας πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, αλλά παρέμεινε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο θετικής έκβασης των συνομιλιών.

Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ για στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων – Νέες εικόνες που δείχνουν έλλειψη σεβασμού της Αγίας Σοφίας.

Την ίδια ώρα, έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας για το ζήτημα της αναγνώρισης των γεγονότων του 1915 ως «γενοκτονία των Αρμενίων» από την Ουάσιγκτον και την επανάληψη αυτού του όρου στο φετινό μήνυμα του Λευκού Οίκου. «Οι αξιώσεις και οι ισχυρισμοί των Αρμενίων, που αναγνωρίζονται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια διαφόρων χωρών, για εμάς δεν έχουν καμία αξία. Ετσι αντιμετωπίζουμε και τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς βασίζονται σε λανθασμένες και ψευδείς πληροφορίες και δεν τους δίνουμε καμία σημασία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε συστάσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ και δήλωσε ότι «ο κ. Μπάιντεν πρέπει να μελετήσει και να γνωρίζει πολύ καλά την Ιστορία σχετικά με τους Αρμένιους. Πρέπει να τη μάθει καλά. Εμείς δεν είναι δυνατόν να συγχωρήσουμε την προσπάθειά του να προκαλεί την Τουρκία, χωρίς να γνωρίζει αυτά τα πράγματα. Αυτή η υποκρισία γίνεται για να προκαλέσει την εχθρότητα μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγαλύτερη ζημιά την έπαθαν και θα την πάθουν οι Αρμένιοι».

«107 χρόνια μετά ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία», σημείωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο μήνυμά του για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Εν τω μεταξύ, νέες εικόνες έλλειψης σεβασμού της Αγίας Σοφίας αποκάλυψαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπου σε φωτογραφίες οι πιστοί εμφανίζονται να τοποθετούν τα παπούτσια τους ανάμεσα στους τοίχους του μνημείου, με τρόπο που –σύμφωνα με αξιωματούχους– προκαλεί ζημιές στην ιστορική υφή του. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως αποκαταστάθηκε η ζημιά στην αυτοκρατορική πύλη την οποία είχαν προκαλέσει άγνωστοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή