Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα: «Η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνεται σεβαστή»

Πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα: «Η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνεται σεβαστή»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το «εξαιρετικό επίπεδο» των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ συνομίλησαν χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, λίγο πριν από τη «μονομαχία» της Βουλής για την MDCA. Ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί την Κυριακή για την Ουάσιγκτον επικεφαλής υπουργικής αντιπροσωπείας (Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκη Κεραμέως και Κυριάκος Πιερρακάκης), τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την Τρίτη θα απευθυνθεί στην ολομέλεια Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο.

Δηλώσεις του πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ – Συνάντηση Μητσοτάκη με Τσούνη.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα ο πρέσβης της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις ανησυχίες της Αθήνας για την περιοχή αλλά και ευρύτερα τη γεωπολιτική κατάσταση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα ανησυχεί για την πρακτική της αλλαγής συνόρων διά της βίας, φοβούμενη ότι μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Η Κίνα αντιλαμβάνεται πλήρως αυτή τη θέση και έχει ξεκαθαρίσει ότι η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας πρέπει να γίνεται σεβαστή και να στηρίζεται και οι ανησυχίες ασφάλειας κάθε χώρας πρέπει, επίσης, να γίνονται σεβαστές και να αντιμετωπίζονται», είπε ο πρέσβης της Κίνας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί το συμφέρον καμιάς πλευράς. Υπάρχει η ελπίδα ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και των συνομιλιών, απέχοντας από πράξεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση και να εργαστούν μαζί ώστε να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Σιάο επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες γι’ αυτόν τον πόλεμο και ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ ίσως προκάλεσε τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα αποδυναμώνουν τη Ρωσία και ελέγχουν την Ευρώπη εις βάρος των Ουκρανών με τον στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή