Σακελλαροπούλου: «Σήμερα βιώνουμε πάλι την έγερση των εθνικισμών»

Σακελλαροπούλου: «Σήμερα βιώνουμε πάλι την έγερση των εθνικισμών»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πιο σημαντικές ομιλίες από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2020 έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στο βάθος των δεσμών της Ελλάδας με την Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναγνώρισαν τις πνευματικές καταβολές τους, και στην Ευρώπη, οι Ελληνες, το πρότυπο και το στήριγμα για την κυριαρχία τους», είπε. Συνέχισε αναφερόμενη στη θέση που έλαβε το Συμβούλιο απέναντι στη δικτατορία. «Η αποπομπή, το 1969, της Ελλάδας από το Συμβούλιο συνέβαλε καθοριστικά στην απονομιμοποίηση των συνταγματαρχών και στην ενίσχυση του αγώνα για τη δημοκρατία», τόνισε.

Ομιλία της κ. Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά στις πολυποίκιλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από κοινού η Ελλάδα και η Ευρώπη, επικεντρώνοντας περισσότερο σε ζητήματα κράτους δικαίου και ανάδυσης εθνικισμών και συγκρούσεων, στο μεταναστευτικό πρόβλημα, στις προκλήσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, και ασφαλώς στο θέμα των δικαιωμάτων. «Σήμερα βιώνουμε πάλι την έγερση των εθνικισμών και τη βαρβαρότητα που προκαλεί ανείπωτο πόνο, καταστροφή και θάνατο. Ο απρόκλητος και αποτρόπαιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μάς παραπέμπει στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, πριν από 48 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας έναν ισχυρά συμβολικό παραλληλισμό. Και συνέχισε: «Υποδηλώνει την ευθεία και ολομέτωπη αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών».

Η κ. Σακελλαροπούλου αποδέχθηκε μεν ότι η αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης «έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα», αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αυτό αποτελεί «ένα πλήγμα, στο μέτρο κατά το οποίο στερεί τους Ρώσους πολίτες από τη δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να προστατευθούν απέναντι στην ίδια την κυβέρνησή τους». Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην υψηλή ομάδα προβληματισμού που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί στην Υπουργική Σύνοδο του Τορίνου για να εξετάσει νέες προκλήσεις για τον Οργανισμό. «Είναι τιμή για τη χώρα μου το γεγονός ότι η γενική γραμματέας του Συμβουλίου επέλεξε στην ομάδα αυτή να συμμετέχει ένας Ελληνας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος». Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε θέση στα διλήμματα που εγείρει στην Ευρώπη η ελευθερία του λόγου και τα ατομικά δικαιώματα. «Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας δεν μπορεί να εξωραΐσει ή να ανεχθεί τον μισαλλόδοξο λόγο ή αναχρονιστικές πρακτικές που παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ισότητα των φύλων», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή