Διάθεση αντιιικών φαρμάκων στα φαρμακεία νοσοκομείων

Διάθεση αντιιικών φαρμάκων στα φαρμακεία νοσοκομείων

Τη δυνατότητα προμήθειας των αντιιικών φαρμάκων απευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης παρέχει το υπουργείο Υγείας.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα προμήθειας των αντιιικών φαρμάκων απευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης παρέχει το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για διαδικασία που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν σε ημέρες αργίας και η οποία πλέον θα γίνεται σε μόνιμη βάση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 104 νοσοκομεία, ενώ η προμήθεια των αντιιικών θα γίνεται σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες. Πληροφορίες παρέχονται στις ιστοσελίδες των υγειονομικών περιφερειών για τα νοσοκομεία αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία της κατ’ οίκον παράδοσης των αντιιικών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση της αγωγής από την αρμόδια επιτροπή και η συνταγογράφηση του φαρμάκου από τον θεράποντα ιατρό. Τα φάρμακα θα μπορούν να παραλαμβάνονται και από συγγενή ή φίλο του ασθενούς, με επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας, του ΑΜΚΑ του ασθενούς και τον αριθμό της συνταγής.

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις σχετικά με τους προσωπικούς γιατρούς παρείχε χθες το υπουργείο Υγείας. Οπως αναφέρει, «δεν δύναται, ούτε είναι στις προθέσεις του υπουργείου η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ». Αφορμή ήταν η φημολογία ότι ένας ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να εγγράφει πολίτες ως «προσωπικός» και να πληρώνεται ιδιωτικά. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «αυτό είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ. Για να θεωρείται κάποιος προσωπικός γιατρός με εγγεγραμμένους πολίτες θα πρέπει να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και να έχει όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτήν τη σύμβαση». Οι εγγραφές των γιατρών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού συνεχίζονται, και σύμφωνα με το υπουργείο μέχρι στιγμής στην πλειονότητα των περιφερειών έχει ήδη καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται ανακοίνωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό.

Η προμήθειά τους θα γίνεται σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.

Καταγγελία

Τέλος, καταγγελία σχετικά με μία έγκυο γυναίκα που δεν εξυπηρετήθηκε από γιατρούς του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης λόγω λήξης της εφημερίας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η γέννα και να χάσει το μωρό της, είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Σε ανακοίνωσή του το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η γυναίκα εξετάσθηκε από τη μαία και τον γιατρό της εφημερίας, «διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή