«Βροχή» οι αντιρρήσεις για το πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι

«Βροχή» οι αντιρρήσεις για το πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι

Παράταση έως τις 9 Σεπτεμβρίου πήρε η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι και την ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση έως τις 9 Σεπτεμβρίου πήρε η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι και την ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή. Οι αντιρρήσεις αφορούν είτε ζητήματα γνωστά, όπως η εξαίρεση από την πολεοδόμηση των οικισμών Αμπελούπολης και Προβάλινθου, όσο και ζητήματα που προκύπτουν κατά την πολεοδόμηση μιας περιοχής, όπως η ρυμοτόμηση κάποιων οικοπέδων, η διαχείριση της παραλιακής ζώνης και άλλα.

Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, που αναρτήθηκε στις αρχές Αυγούστου, αφορά τις πέντε ενότητες που αποφασίστηκε να πολεοδομηθούν: την Αγία Μαρίνα (146 στρέμματα), το Μάτι (1.371 στρ.), το Κόκκινο Λιμανάκι (559 στρ.), τα Σκουφέικα (308 στρ.) και τον Πευκώνα (210 στρ.). Η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων θα έληγε στις 2 Σεπτεμβρίου, όμως παρατάθηκε κατά μια εβδομάδα έπειτα από διαμαρτυρίες των Δήμων (Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου). Να σημειωθεί ότι χθες εγκρίθηκε από το Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και το σχέδιο για τη δημιουργία συγκροτήματος κτιρίων για την αποκατάσταση πυροπαθών.

Αφορούν κυρίως την εξαίρεση δύο οικισμών αυθαιρέτων από την πολεοδόμηση και τη ρυμοτόμηση μεγάλου αριθμού οικοπέδων.

Σε μια περιοχή με πολλά πολεοδομικά προβλήματα, όπως η συγκεκριμένη, ήταν επόμενο να υπάρξει πλήθος αντιρρήσεων για πτυχές του σχεδίου. Η βασικότερη προέρχεται από τους κατοίκους των δύο οικισμών αυθαιρέτων, του Προβάλινθου και της Αμπελούπολης, που «έμειναν εκτός» πολεοδόμησης ως δασικές υπό διερεύνηση. «Το ότι το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο καταρτίζεται χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο δασικός χάρτης είναι από μόνο του προβληματικό», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Δούνης, πρόεδρος του συνεταιρισμού οικιστών Γεροτσακουλίου Ο Προβάλινθος. «Οι περιοχές μας, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το Μάτι και τον Νέο Βουτζά, έμειναν σε εκκρεμότητα. Καταθέσαμε μελέτη από δασολόγο, αιτιολογώντας γιατί ο οικισμός μας δεν είναι δασική έκταση, αλλά δεν ελήφθη υπόψη. Ωστόσο το οδικό μας δίκτυο αποκαταστάθηκε από το υπουργείο Υποδομών – άρα είμαστε ή δεν είμαστε δάσος; Γιατί αποχαρακτηρίστηκαν δασικές εκτάσεις στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι; Ηταν διαφορετικοί πυρόπληκτοι εκεί;».

Αντιρρήσεις κατέθεσαν και μεμονωμένοι κάτοικοι για επιμέρους ζητήματα, λ.χ. για τη μετατροπή των αδόμητων τμημάτων παράκτιων οικοπέδων σε κοινόχρηστους χώρους ή ακόμη και σε χώρους εξυπηρέτησης λουομένων (χωρίς αυτοί να απαλλοτριωθούν). Επίσης αρκετοί κατέθεσαν αντιρρήσεις για τον τρόπο που ρυμοτομούνται οι ιδιοκτησίες τους. «Κατά την ένταξη μιας περιοχής, οι ιδιοκτήτες υπόκεινται σε εισφορά γης και χρήματος. Ωστόσο κάποιοι φαίνεται να έχουν απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση, ενώ άλλοι επιβαρύνονται υπερβολικά», λέει ο Κώστας Μπούτσικος, πολιτικός μηχανικός στην περιοχή.

«Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι λογικές», εκτιμά ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας. «Για παράδειγμα, έχει χαραχθεί πολύ μεγάλος αριθμός δρόμων και πεζοδρόμων με αποτέλεσμα να ρυμοτομούνται πάρα πολλά οικόπεδα. Επίσης δημιουργούνται σε πολλές ιδιοκτησίες μικροί κοινόχρηστοι χώροι, αντί για λιγότερους και μεγαλύτερους, ενώ στο Μάτι δεν έχει προβλεφθεί χώρος για σχολείο. Τέλος, θεωρώ λανθασμένη την εξαίρεση Αμπελούπολης και Προβάλινθου, που έχουν κατατμηθεί με αποφάσεις του κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή