Mε πέντε ερωτήματα ο Τσίπρας στη μάχη της Βουλής

Mε πέντε ερωτήματα ο Τσίπρας στη μάχη της Βουλής

Η βασική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή είναι να αναδείξει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να δώσει πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βασική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή είναι να αναδείξει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να δώσει πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν μπορεί να σταθεί, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί να στριμώξει τον πρωθυπουργό με μια σειρά από ερωτήματα:

• Πόσοι άλλοι Ελληνες πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνται;

• Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει νοικιάσει το Predator;

• Ποιες εταιρείες μίσθωσαν το κακόβουλο λογισμικό;

• Γιατί άλλαξε ο νόμος μόλις κέρδισε τις εκλογές η Ν.Δ., ώστε να μπορέσει να γίνει διοικητής της ΕΥΠ ο κ. Κοντολέων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια» για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης με Κουμουνδούρου για άρθρο του Politico.

• Γιατί άλλαξε επίσης ο νόμος και οι πολίτες χάνουν το δικαίωμα να ενημερωθούν αν είχαν τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης και μάλιστα αναδρομικά;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους και πέρα από την παραίτηση της κυβέρνησης να επιχειρήσει να εκμαιεύσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών από τον πρωθυπουργό.

Προάγγελο της συζήτησης της Παρασκευής αποτέλεσε η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα του Politico. Επικαλούμενο έγγραφα που αντάλλαξε η Κομισιόν με την ελληνική πλευρά, το περιοδικό δημοσίευσε πως η Αθήνα ανέφερε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε σώφρον στο μέλλον να αποφύγετε να ενστερνιστείτε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που προέρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».

Ακολούθησε δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος μίλησε για αποκάλυψη του μόνου στόχου του πρωθυπουργού, που ήταν η συγκάλυψη: «Οταν η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, η κυβέρνηση, στις 2 Αυγούστου, απάντησε ζητώντας να μην ασχοληθούν, επικαλούμενη “λόγους εθνικής ασφάλειας”, και απαξίωσε τις αποκαλύψεις των Μέσων».

Για ευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ και για ανακριβέστατο και παραπλανητικό δημοσίευμα του Politico κάνει λόγο ο Γιάννης Οικονόμου, που αναφέρει πως στην απαντητική επιστολή ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Και μάλιστα δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει προς την Επιτροπή με αναλυτική ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων τής εν εξελίξει έρευνας, ευθύς μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

Επισυνάπτοντας προς τον Τύπο την επιστολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι «η ΕΥΠ και άλλες δημόσιες αρχές δεν αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το Predator ή αντίστοιχο λογισμικό», τονίζει ότι διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, συμπληρώνοντας πως με όλα αυτά ως δεδομένα η επιστολή κατέληξε ότι τα κοινοτικά όργανα δεν πρέπει να στηρίζονται σε ανακριβή δημοσιεύματα. Ο Γιάννης Οικονόμου μιλάει για αποσπασματική παρουσίαση του εγγράφου από το Politico και τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αποκατάσταση της αλήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή