Ελληνοτουρκικά: Επίθεση Ερντογάν και fake news από τον Ακάρ

Ελληνοτουρκικά: Επίθεση Ερντογάν και fake news από τον Ακάρ

Την τακτική διαστρέβλωσης της Ιστορίας και τη στρατηγική αναθεωρητισμού της Αγκυρας κατήγγειλε χθες η Αθήνα μετά τη νέα επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε τους Ελληνες «άπιστους» και «άθλιους»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η τουρκική ηγεσία προτιμά να κρατά υψηλούς τους τόνους της ρητορικής έντασης με την Ελλάδα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει τους Ελληνες «άπιστους» και «άθλιους», ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ μίλησε για «κακούς γείτονες στο Αιγαίο». Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στη νέα επίθεση της Αγκυρας: «Ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την Ιστορία για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του. Η Ελλάδα, αντίθετα, στη μακραίωνη πορεία της γράφει Ιστορία. Ιστορία για την οποία είμαστε υπερήφανοι, αφού η Ελλάδα διαπρέπει με τον πολιτισμό της και τα επιτεύγματά της. Η Ελλάδα, όποτε χρειάζεται, γνωρίζει άριστα να υπερασπίζεται με σθένος και αποτελεσματικότητα τα δίκαιά της», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Στην ομιλία του για την 100ή επέτειο του πολέμου του 1922 στην Κιουτάχεια, ο κ. Ερντογάν μίλησε με υποτιμητικά λόγια για όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή και δήλωσε ότι «όταν υποχωρούσε ο εχθρός έκαψε όλες τις πόλεις μας απ’ όπου περνούσε, αυτό το βλέπουμε σαν απόδειξη του άθλιου χαρακτήρα τους. Οπως ακριβώς είναι και σήμερα. Αυτός ο λαός με την καρδιά του γεμάτη πίστη έριξε τους άπιστους στη θάλασσα της Σμύρνης».

«Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την Ιστορία για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του. Η Ελλάδα, αντίθετα, γράφει Ιστορία», η απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Εν τω μεταξύ, ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα πως στο Αιγαίο παρενοχλεί την Τουρκία. «Στο Αιγαίο ο κακός γείτονας μάς παρενοχλεί συνέχεια. Να πω ξεκάθαρα πως εμείς δεν κάνουμε καμία παρενόχληση αν δεν κάνουν σε εμάς. Αυτό ισχύει για το Ναυτικό, την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι πως δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», ανέφερε ο κ. Ακάρ.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τον ισχυρισμό του «κλειδώματος» με τα ραντάρ των F-16 από τους ελληνικούς S-300. Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έσπευσαν να διαψεύσουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, αποδίδοντάς τους σε προσπάθεια της Τουρκίας να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά προς τους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους νατοϊκούς συμμάχους. Ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «στο παρελθόν αν και διαπραγματευτήκαμε με τις ΗΠΑ συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς για να υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο μας, δεν μας έδωσαν το σύστημα Patriot. Μιλήσαμε με τους Γάλλους, δεν μας έδωσαν το SAMP-T. Ετσι πήγαμε και αγοράσαμε τους S-400», δήλωσε ο κ. Ακάρ για να συνδέσει το ζήτημα με την Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι «τότε ξεσηκώθηκαν και είπαν “πώς μπορείτε να αγοράσετε ένα τέτοιο σύστημα;”. Τώρα, στις 23 Αυγούστου, η κατώτερη έκδοση αυτού του συστήματος, οι S-300, “κλείδωσαν” στα ραντάρ τους τουρκικά F-16, την ώρα που εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ. Αυτό που έκανε ο κακός γείτονάς μας πρέπει να γίνει γνωστό, να δημοσιοποιηθεί και να καταγγελθεί. Μια τέτοια κραυγαλέα απερισκεψία, τόσο κακομαθημένη στάση είναι απαράδεκτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή