Νέες απειλές από την Αγκυρα μέσω Τσαβούσογλου

Νέες απειλές από την Αγκυρα μέσω Τσαβούσογλου

Η Αγκυρα εξακολουθεί να τηρεί υψηλούς τόνους εναντίον της Αθήνας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα εξακολουθεί να τηρεί υψηλούς τόνους εναντίον της Αθήνας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα «να συμμαζέψει τα μυαλά της» και απείλησε πως σε διαφορετική περίπτωση «θα υποστεί τις συνέπειες», ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «απειλεί τη Γαλάζια Πατρίδα» και αποκάλεσε την Ελλάδα «πειρατικό κράτος».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εκδήλωση για τον «Εθνικό Αγώνα» της Τουρκίας πριν από 100 χρόνια, αφού έκανε ιστορικές αναφορές, προχώρησε σε δηλώσεις για τις σημερινές εξελίξεις λέγοντας ότι «ενώ προσπαθούμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα των γειτόνων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ο Ελληνας συνεχίζει να έχει φαγούρα και εξακολουθεί να προκαλεί. Αν μπείτε σε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες και σήμερα, όπως στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς τη γειτονική μας Ελλάδα». Ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε τις απειλές του και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ολοι να συμμαζέψουν τα μυαλά τους. Το λέμε ειδικά στην Ελλάδα. Μην είστε όργανα άλλων. Μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Διότι η Τουρκία στη φιλία της είναι πιστή, όμως η εχθρότητά της είναι πολύ σοβαρή. Και αυτό μην το ξεχνάτε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «στους ρητορικούς παροξυσμούς της Αγκυρας δίνουμε τη σημασία που τους πρέπει» και απέδωσε τη ρητορική Τσαβούσογλου «σε εσωτερική κατανάλωση ή σε μια προσπάθεια να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα».

Ο κ. Γ. Οικονόμου απέδωσε τη ρητορική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών «σε εσωτερική κατανάλωση ή σε μια προσπάθεια να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα».

Τη σκυτάλη των δηλώσεων εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης παρέλαβε ο κ. Τσελίκ, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο Μητσοτάκης απειλεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, όπως απειλεί και την ύπαρξη και τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και βρίσκεται πίσω από την επιθετικότητα και των παρενοχλήσεων εναντίον της Γαλάζιας Πατρίδας». Ο εκπρόσωπος του ΑΚP σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι «το αποτέλεσμα των εσωτερικών κρίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν πρέπει να σημαίνει την απομάκρυνση της Ελλάδας από τη νομιμότητα. Στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση που βγάζει λίστες και ανακοινώνει με ποιες χώρες έχει συμμαχήσει. Μια κυβέρνηση που νυχθημερόν απασχολείται να εξηγεί πόσες χώρες έχουν ανοίξει βάσεις στα εδάφη της».

Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φαΐκ Οζτράκ κατηγόρησε τον κ. Ερντογάν για τις απειλές του εναντίον της Ελλάδας με το σύνθημα «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» και μίλησε για «φθηνά νταηλίκια», ενώ υποστήριξε πως «σε αυτό το παράδοξο κράτος μιλούν με γλώσσα καφενείου». Πάντως ο κ. Οζτράκ μίλησε για νησιά που είναι «υπό κατάληψη».

Eίχε προηγηθεί ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος τόνισε πως «η θέση μας για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ξεκάθαρη, αυτό το θέμα θα το λύσουμε όταν έρθουμε στην εξουσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή