Προσπάθεια να στηθεί καραβάνι Σύρων προσφύγων

Προσπάθεια να στηθεί καραβάνι Σύρων προσφύγων

Πληροφορίες και φήμες για κινητικότητα στο προσφυγικό διακινούνται στην Τουρκία, οι οποίες αναφέρουν πως καραβάνι με δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες προετοιμάζεται να ξεκινήσει πορεία από την Κωνσταντινούπολη προς την Ευρώπη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πληροφορίες και φήμες για κινητικότητα στο προσφυγικό διακινούνται στην Τουρκία, οι οποίες αναφέρουν πως καραβάνι με δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες προετοιμάζεται να ξεκινήσει πορεία από την Κωνσταντινούπολη προς την Ευρώπη. Η εκστρατεία οργανώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μέσω Telegram, και αποκαλείται «το καραβάνι του φωτός». Πάντως, επί του παρόντος δεν υπάρχει κίνηση μεταναστών προς τον Εβρο.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», που αναδημοσιεύει πληροφορίες και από ξένα ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Σύροι που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στην πορεία καλούν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης να τους υποστηρίξουν και να τους βοηθήσουν για να διευκολυνθεί η ασφαλής διέλευσή τους προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το σημείο που άγνωστοι έστειλαν τα σχετικά μηνύματα και οργανώνουν τους πρόσφυγες βρίσκεται στην περιοχή Υenibosna της Κωνσταντινούπολης. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας, που επικοινωνούν με 70.000 άτομα, καλούν τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν σε ομάδες 50 ατόμων και να έχουν μαζί τους σκηνές, σωσίβια, νερό και τρόφιμα σε κονσέρβες.

Πάντως στην περιοχή της Αδριανούπολης και σε όλο το μήκος του Εβρου δεν παρατηρείται κινητικότητα, όπως δεν υπάρχει καμία ένδειξη μίσθωσης λεωφορείων ή διευκόλυνσης των προσφύγων από την τουρκική κυβέρνηση.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις για πιθανή πολιτική συνεννόηση μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού επηρέασαν τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία οι οποίοι αρχίζουν και σκέφτονται να ταξιδέψουν παράνομα στην Ευρώπη. Παράλληλα γνωρίζουν πως η κυβέρνηση Ερντογάν έχει βάλει στόχο μέχρι τον Ιούνιο του 2023, όταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, οικειοθελώς να έχουν επιστρέψει στη Συρία τουλάχιστον 500.000 Σύροι. Ομως οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αντιταχθεί στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και φοβούνται να επιστρέψουν.

Από Σύρους στην Τουρκία με εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια κίνηση προς τον Εβρο.

Η παρουσία περίπου 4 εκατ. Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία επηρεάζει αρνητικά και τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος AKP, καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Tούρκων, με τον πληθωρισμό στο 80%, αυξάνουν τις αντιδράσεις εναντίον των προσφύγων.

Ο κ. Μηταράκης

«Δεν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται καραβάνι προσφύγων και δεν αποδεικνύεται ώς τώρα ότι η προσπάθεια ορισμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί κλίμα κινητοποίησης», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι για το θέμα αυτό έχει επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αρμόδια επίτροπο Μετανάστευσης, την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ενώ πλήρη ενημέρωση έχει και ο Frontex σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ως προς το θέμα των συνόρων».

Ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να διώξουν μετανάστες λόγω των δικών τους οικονομικών προβλημάτων».

• Εν τω μεταξύ, το Λιμενικό Σώμα διέψευσε ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα άφησε να πεθάνουν έξι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δύο μωρά στο Αιγαίο, μετά από pushback. Η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής αναπαρήχθη από τα ΜΜΕ της γείτονος, με το πρακτορείο Anadolu να δημοσιεύει και βίντεο που υποτίθεται ότι τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή