Η τουρκική αντιπολίτευση στο παιχνίδι της κλιμάκωσης

Η τουρκική αντιπολίτευση στο παιχνίδι της κλιμάκωσης

Ακάρ και Τσαβούσογλου επανέφεραν την ατζέντα διεκδικήσεων της Αγκυρας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλειοδοσία ακραίας και επιθετικής ρητορικής κατά της Ελλάδας επιδίδεται πλέον η τουρκική πολιτική ηγεσία, καθώς πέρα από τα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν πληθαίνουν οι ακραίες φωνές και άλλων εκπροσώπων του πολιτικού φάσματος. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κινητοποιήσει τους εταίρους της σχετικά με τους κινδύνους από τις τουρκικές προκλήσεις. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη για την κατάσταση. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, καθώς προχθές ήταν μαζί στην τηλεδιάσκεψη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ.

Η κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται ανάγλυφα και από τις τελευταίες επιθετικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και όχι μόνο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος επανέλαβε τις παραινέσεις προς τον Ερντογάν να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ετσεβίτ και της εισβολής στην Κύπρο και να σταματήσει τις αναφορές «θα έρθω ένα βράδυ» και τις διαρκείς αναβολές στην υλοποίηση όσων λέει. Επίσης, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ερντογάν και πρόεδρος του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, υποστήριξε ότι η Ελλάδα προχώρησε «σε πολλά βήματα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο παιχνίδι της κλιμάκωσης μπήκε χθες και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Tουρκίας, Μουσταφά Σέντοπ, ο οποίος μιλώντας για το Αιγαίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να θέλει η Ελλάδα να το μετατρέψει «σε ελληνική λίμνη». Πρόσθεσε, δε, ότι «η ρητορική και οι ενέργειες της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια».

Ολα αυτά στον απόηχο της συνάντησης Μακρόν – Μητσοτάκη στο Παρίσι και των δηλώσεων για την τουρκική προκλητικότητα και την ασπίδα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι στην πέραν των τριών ωρών συνάντηση, μαζί με το δείπνο των Μητσοτάκη – Μακρόν στη γαλλική πρωτεύουσα, επιβεβαιώθηκε ο κοινός βηματισμός και η γεωπολιτική σύμπλευση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο υπουργός Αμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ, προφανώς αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, επιτέθηκε χθες στην Αθήνα με οργισμένο ύφος. «Προσπαθούν να εκμεταλλευθούν και να διαστρεβλώσουν κάθε γεγονός, να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να παραπονεθούν για την Τουρκία σε τρίτες χώρες», κατηγορώντας την Ελλάδα για «διπρόσωπη πολιτική». «Συνεχίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία, βασισμένοι σε ψέματα και άρνηση, κάθε φορά που μιλούν με τρίτες χώρες», πρόσθεσε και επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι η Ελλάδα «κλειδώνει» τουρκικά μαχητικά με τους S-300, ότι στο Λαύριο βρίσκουν καταφύγιο Κούρδοι τρομοκράτες, ότι η μειονότητα της Θράκης είναι εθνική και όχι θρησκευτική και καταπατούνται τα δικαιώματά της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συκοφαντεί την Τουρκία και ότι «γίνεται εργαλείο των άλλων».

Στο παιχνίδι της έντασης και η τουρκική αντιπολίτευση – Ενημέρωση Τσούνη από τον Ν. Δένδια.

Υπερπτήση

Επί του πεδίου, οι τουρκικές αμφισβητήσεις εκδηλώθηκαν με υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη νήσο Καλόγεροι στις 15.39 χθες.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η ενόχληση της Αγκυρας από την κινητικότητα της Αθήνας στην κατεύθυνση διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών και αμφισβητήσεων και ενημέρωσης των εταίρων και συμμάχων για τη σταθερή επανάληψη και κλιμάκωσή τους, είναι έκδηλη. Ο διεθνολόγος δρ Τριαντάφυλλος Καρατράντος αποδίδει την κλιμάκωση της τουρκικής ενόχλησης από τη σύμπλευση Ελλάδας – Γαλλίας σε τέσσερις λόγους:

• Στη διαπίστωση ότι η προσπάθεια της Αθήνας να προσδώσει διεθνή διάσταση στις τουρκικές απειλές φέρνει αποτέλεσμα και μάλιστα με έναν ισχυρό σύμμαχο, τη Γαλλία, που παραδοσιακά εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

• Στη δύσκολη σχέση ανάμεσα σε Παρίσι και Αγκυρα, που δεν βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο.

• Στην ουσιαστική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες, που διαμορφώνει νέα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων.

• Στην καθοριστική σημασία της πρόβλεψης για αμοιβαία συνδρομή, η οποία ισχυροποιεί τη θέση της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή