Τουρκία: «Φωτογραφίζει» και τις ΗΠΑ για τον στρατό στα νησιά

Τουρκία: «Φωτογραφίζει» και τις ΗΠΑ για τον στρατό στα νησιά

Διπλό διάβημα της Αγκυρας σε Αθήνα, Ουάσιγκτον για τη μεταφορά όπλων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη καλά οργανωμένο βήμα στην εκστρατεία απειλών και κλιμάκωσης στην οποία έχει αποδυθεί η Αγκυρα με επίκεντρο τη στρατιωτικοποίηση των νησιών πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο, με τις τουρκικές υπηρεσίες αρχικά να διαρρέουν εικόνες μεταφοράς αμερικανικών τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνώρισης M-1117 στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Σάμου που είχαν ληφθεί από UAV τύπου Bayraktar TB-2 και εν συνεχεία να επισημοποιούν την αντίδραση με διαβήματα στις πρεσβείες Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στο διάβημα που επιδόθηκε στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη ζητήθηκε να αποκατασταθεί «το μη στρατιωτικό καθεστώς σε αυτά». Ενώ στο διάβημα που επιδόθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ ζητήθηκαν «μέτρα» από την Ουάσιγκτον ώστε η Αθήνα να συμμορφωθεί με το «αποστρατιωτικοποιημένο» καθεστώς των νησιών του Αν. Αιγαίου. Εν ολίγοις, οι Τούρκοι πλέον περιέλαβαν ανοιχτά και τους Αμερικανούς στην προσπάθεια προώθησης του ψευδεπίγραφου επιχειρήματός τους σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αν. Αιγαίου. Από την ελληνική πλευρά το τουρκικό διάβημα απορρίφθηκε εν τω συνόλω του. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Λάζαρης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Επισήμανε ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ενώ σημείωσε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονά της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλιά της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Αναφέρθηκε επίσης στις υπερπτήσεις. Μάλιστα ακόμη και χθες τουρκικό UAV πέταξε το πρωί δύο φορές πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια.

Προς Ελλάδα και ΗΠΑ από την Αγκυρα, που επιμένει σε κλιμάκωση με επίκεντρο τα νησιά – Η Ελλάδα δεν απειλεί με casus belli, η απάντηση της Αθήνας.

Ως προς τα Μ-1117 αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά αντικαθιστούν τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-1, τα οποία προορίζονται για την Ουκρανία. Οπως η «Κ» έχει εγκαίρως αναφέρει, τα γερμανικά Marder θα μεταφερθούν στον Εβρο. Τα περίπου 1.200 Μ-1117 παραχωρούνται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας της παραχώρησης πλεονάζοντος παλιού υλικού σε συμμαχικές χώρες (Excess Defense Articles, EDA), πρόκειται εν ολίγοις για μια απολύτως διαφανή διαδικασία, η οποία περνάει μέσα από τους πιο επίσημους διαύλους του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οπως είναι λογικό, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα οι πιθανότητες μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) στην Πράγα, την επόμενη εβδομάδα, είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Κάτι που άλλωστε είπε χθες ευθέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν χθες ότι η συνομιλία που είχαν στη Νέα Υόρκη, αργά την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν στη διάρκεια γεύματος που οργάνωσε το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), δίχως να συζητήσουν τίποτε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Σημειώνεται, τέλος, ότι ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΑ Θ. Μπουρολιά στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της «Λόκχιντ Μάρτιν» στο Τέξας. Εκεί είχε συνομιλίες για τα προγράμματα αναβάθμισης F-16 Viper και Bl. 50, για τα F-35, αλλά και το ενδιαφέρον της Αθήνας για συντήρηση των υφισταμένων C-130 και ενδεχόμενη συμμετοχή στο νεότερο C-130J.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή