Κύπρος: Η επόμενη ημέρα άρσης του εμπάργκο των ΗΠΑ

Κύπρος: Η επόμενη ημέρα άρσης του εμπάργκο των ΗΠΑ

Ποια οπλικά συστήματα μπορεί να προμηθευτεί η Λευκωσία. Συζητείται η δυνατότητα προσωρινού ελλιμενισμού μονάδων του αμερικανικού ναυτικού.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκείς και ολοένα πιο στενές επαφές με την Ουάσιγκτον οδεύει η Λευκωσία, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προχωρήσει σε πλήρη άρση του εμπάργκο φονικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα φαίνονται και αυτή τη στιγμή αρμόδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει συμφωνία για κάποια διευκόλυνση που θα παραχωρηθεί στο αμερικανικό ναυτικό. Πρακτικά εκείνο που συζητείται είναι η δυνατότητα προσωρινού ελλιμενισμού μονάδων του αμερικανικού ναυτικού, οι οποίες βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αμερικανική ετοιμότητα για μια τέτοια συμφωνία με τη Λευκωσία έρχεται βέβαια σε συνέχεια των διαπιστευτηρίων που έχει δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες προς τις ΗΠΑ, είτε στον χρηματοπιστωτικό τομέα είτε απαγορεύοντας την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της από τον Νοέμβριο του 2021, καθώς ακύρωσε ακόμα και προγραμματισμένους κατάπλους.

Ως προς την ίδια την άρση εμπάργκο όπλων την οποία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο επιτελείο του υπουργού Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπου Πετρίδη έχει γίνει πολύ σημαντική προεργασία, από την εποχή άρσης του εμπάργκο για τα μη φονικά όπλα. Ηδη στο πλαίσιο των μη φονικών όπλων έχουν γίνει δύο προμήθειες αμερικανικών συστημάτων – συγκεκριμένα, ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών και αποναρκοθέτησης και διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης. Η πρόσβαση στην αμερικανική αγορά όπλων δημιουργεί ευκαιρίες που έως τώρα δεν υπήρχαν για τον εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ουσιαστικά ισχύουν με διάφορες μορφές από το 2014, η Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.) είναι αρκετά προετοιμασμένη σε σχέση με τη συντήρηση και το αξιόμαχο σημαντικών συστημάτων της, όπως τα άρματα μάχης και τα συστήματα αεράμυνας. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός αντικατάστασης αυτών των συστημάτων είναι μεσοπρόθεσμος και δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα. Αντιθέτως υπάρχει σχεδιασμός για αιτήματα προμήθειας συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις ειδικές δυνάμεις της Ε.Φ., που τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημείο αναφοράς για τον εκσυγχρονισμό των κυπριακών δυνάμεων αποτροπής. Αλλωστε τους τελευταίους μήνες ο τομέας των ειδικών επιχειρήσεων αποτελεί κύριο στοιχείο συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ. Στοιχεία ειδικού πολέμου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (και κυρίως οι «Navy Seals») βρίσκονται τακτικά πια στην Κύπρο, όπου και επιδίδονται σε γυμνάσια με αντίστοιχες μονάδες της Ε.Φ.

Ενα δεύτερο, όχι τόσο ορατό, αλλά ουσιαστικό πλεονέκτημα που δίνει στη Λευκωσία η άρση του εμπάργκο είναι πως η πρόσβαση στις αγορές των ΗΠΑ εκ των πραγμάτων ενισχύει και τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Λευκωσίας, καθώς μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά στη Γαλλία και την Ιταλία (πέρα, βέβαια, από τα ανατολικοευρωπαϊκά και σοβιετικής τεχνολογίας συστήματα που διέθετε).

Τέλος, η πρόσβαση στο πλεονάζον υλικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Excess Defense Article) μπορεί, εν ευθέτω χρόνω, να παράσχει στη Λευκωσία τη δυνατότητα αντικατάστασης μεγάλων τμημάτων του μηχανοκίνητου εξοπλισμού της Ε.Φ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή